Hirdetés

Lebegés Budapest fölött

A Tóth Project Építésziroda családi háza a természetes felületeket a geometria tiszta szépségével ötvözi.

Hirdetés

A Tóth Project Építésziroda Óbudán felépült családi háza nem csupán a telek adottságait használja rendkívül érzékenyen, hanem emellett olyan struktúrát hoz létre, amely ötvözi a természetes felületeket, valamint a geometria tiszta szépségét. Cikkünk az OCTOGON 160-as (2020/4-es) lapszámából.

Háromszög alakú enyhe lejtő, az 1970-es években épült magastetős szerkezet, valamint a ’90-es években a szerkezethez északi irányban hozzátoldott struktúra – ezen kiindulópontból jött létre az a kortárs struktúra, amelynek terveit a Tóth Project Építésziroda (Tóth László, Papp László) készítette el. Az iroda munkáiban egy igen erőteljes kézjegy érzékelhető, amely ezen ház esetében is jelen van. A tömegek bátor formálása, a letisztult felületek, valamint a linearitásra, geometrikusságra redukált esztétikum mind olyan jellegzetességek, amelyek nyomán a karakter igen jól felismerhető.

A megrendelői igénynek megfelelően a meglévő épületet valamilyen módon az új épülettest részévé kellett tenni, azzal együtt, hogy a hétköznapok nappali- és hálóterei az emeleten kaptak helyet. A telek elhelyezkedéséből fakadó kiváló látványt is előtérbe kellett helyezni, annak érdekében, hogy a házban tartózkodók számára a lehető legimpozánsabb kilátásra legyen lehetőség.

Az épület tömegformálása mindezen igényeket figyelembe vette, és ennek mentén formálódott újjá a családi ház. Az eredeti tetőszerkezet lebontásával, valamint az L-alakú ráépítéssel nem csupán egy kiváló bevilágítottsággal bíró téregyüttes jött létre, hanem egy különleges, lebegő struktúra, hiszen az emeleti szint mindkét irányban túllóg az eredeti épülettest határain. Az alsó szint a homlokzat homokszerű színezése által belesimul a környezetébe, így az emelet vizuális különállása még intenzívebb.

 Internorm ablak új funkcióban: olvasósarokként is ideális

Mind a felső homlokzaton, mind pedig az enteriőrben a természetközeli anyagok alkalmazása az uralkodó, a hőkezelt faburkolat horizontális mintázatai izgalmas formavilágot konstruálnak meg az épülettest tömegkezelésével. Ezt a hatást teszik árnyaltabbá a nagyméretű nyílászárók üvegfelületei, amelyek nem csupán a homlokzat ritmikáját határozzák meg, de meg is teremtik a rálátást a városra. Az L-alakú kubusos testek egyfajta geometriába átírt kitárt tenyerekként fogják közre a jacuzzival is ellátott teraszt, ahonnan szintén elsőrangú kilátás adódik.

A családi ház artisztikus jellege a tiszta formák és anyagok iránti vonzalomban, valamint a mértéktartásban bontakozik ki. Nem hivalkodó mutatványok, hanem a belső terek funkcióival szinkronban álló tömegképzés határozza meg az épületet. Az emelet levegőbe kifutó végei egyszerre lenyűgözőek, és organikus módon szervesülnek össze a ház egészével.

A tömegképzésben és a homlokzaton megfigyelhető visszafogott tisztaság az enteriőrben is uralkodó esztétikai minőség. A falak világos színezése jól engedi érvényesülni a fa járólapokat, valamint a konyha geometrikus burkolatát és sötét tónusú bútorait. Nem csupán a külső homlokzaton, hanem a belső terekben is szerves módon kerültek elhelyezésre a különféle növényi elemek, amelyek izgalmas kontrasztban állnak a minimalista, időnként indusztriális megoldásokkal. Az egyenesek játékossága a lépcsőfeljáró betonszerű felületeibe beágyazott világításokban is tetten érhető.

A háromrétegű, hőszigetelő üvegek teljes komfortot biztosítanak

A családi ház szép, letisztult példája annak, hogy milyen módon lehet egyszerű formákkal és természetes anyagokkal olyan összhangot létrehozni, amely az épület formavilágát és tömegképzését a belső terekben is letükrözi. Az arányos struktúra, a lebegő épülettest, a konyha mennyezetén található bevilágító, valamint a különféle felületek szinkronja olyan harmóniáról árulkodik, amely a legapróbb részletekig átgondolt egésszé formálja a családi házat. Sallangmentes és finomra hangolt építészet ez, amely kibontja a telek és a látvány adottságait, és tiszta atmoszférát teremt a benne élők számára.

Az egyedi Internorm ablakokat az Ablakproject szállította és építette be. Ha ön is különleges ablakokat és ajtókat szeretne új otthonához, forduljon az Ablakproject tanácsadóihoz!


Tervezés éve: 2018
Megvalósítás éve: 2019

Meglévő, megmaradó pinceszint: 60 m2
Meglévő, megmaradó földszint: 160 m2
Emeleti bővítmény: 185 m2
Összes hasznos alapterület: 405 m2

Vezető építész tervező: Tóth László
Építész tervezők: Papp László, Schalling Frigyes, Schmidt Péter (Tóth Project Építésziroda)
Belsőépítészet: Hosszú Gergely, Molnár Péter
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ház az erdő szomszédságában

Ház az erdő szomszédságában

Szada, Panoráma utcai családi ház.

Kompakt, mértéktartó családi ház Sasadon

Kompakt, mértéktartó családi ház Sasadon

Cikkünk a 150-es OCTOGON-ból, ami fejlécképként is tovább él.

Családi ház a veszprémi sziklák alatt

Családi ház a veszprémi sziklák alatt

A Veszprémi Építész Műhely egy műemlék épület maradványainak felhasználásával tervezett családi házat.

Hirdetés