Hirdetés

A történet folytatása

Fontainebleau kastélyának kortárs belsőépítészete.

Fontainebleau kastélya a francia történelem kivételes öröksége. VII. Lajostól kezdődően királyi birtok, virágkorát I. Ferenc uralkodása idején élte. Minden évszázad nyomot hagyott rajta, az UNESCO világörökségi listáján szereplő épület az építészeti stílusok harmonikus együttélésére példa. A 2015-ben készült mesterterv az épület korszerűsítésére ebben a szellemben szervez újjá egyes kiszolgáló és szolgáltató funkciókat. Adam Yedid, Terreneuve, és a Studio Kiraw munkája nyomán kortárs hangon, de a történelmi helyszín tiszteletben tartásával születtek újjá a kastély mai igényeket kielégítő belső terei.
 

 

Az egymást követő tervezők mind azonos szemlélettel és ambícióval végezték a munkát. Adam Yedid a kezdet kezdetén a teljes projektet átfogó tervet alkotott, melyen belül az egyes részek a helyszínnek megfelelő, attól inspirált karaktert kaptak. A helyszín sajátosságai nagyobb súllyal estek latba, befolyásolták a funkciókat.

Négy jól elkülönülő területen történt beavatkozás. Átcsoportosítások révén új helyre kerültek a biztonsági  és ellenőrző szolgálatok, vendég mosdót alakítottak ki, és új nappali tartózkodót alakítottak ki. A projekttel párhuzamosan haladt a műemléki felújítás Patrick Ponsot, vezető tervező irányításával. A vele való konzultáció volt az alapja a műemléki terekben megvalósuló kortárs belsőépítészetnek. 

 

 

Az anyaghasználattal igyekeztek megteremteni a kontinuitást a kortárs és historikus részletek között. A mozaik gazdag árnyalatai és felülete a kastély sokszínű, gazdagon dekorált építészeti világára reflektál. Minden egyes színt és anyagot az eredeti részletekkel harmóniában választottak ki. A végeredmény jól illeszkedik a kastély hosszú évszázadokon átívelő történetéhez.

 

 

Program: A Château de Fontainebleau közintézmény szolgáltatásainak átcsoportosítása
Projektmenedzsment: OPPIC - EPCF
Műemlék-felújítás projektmenedzsment: Patrick PONSOT
Belsőépítészeti projektmenedzsment: Adam YEDID - Studio Kiraw - BET TCE PARICA
Alapterület: 2054 m2
Költség: 4 millió € 
Fotók: © Nicolas Waltefaugle

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Időutazás – A Párisi Udvar felújítása kortárs szemmel

Időutazás – A Párisi Udvar felújítása kortárs szemmel

Az ARCHIKON Építésziroda, Nagy Csaba és Pólus Károly munkája

Műemlék vasbetonból

Műemlék vasbetonból

A balatonföldvári kikötőben felújított yacht club Magyarország első, nem ipari célú, vasbetonszerkezettel készült épülete volt.

Drámai állapotú műemlék épület születik újjá Veszprém szívében

Drámai állapotú műemlék épület születik újjá Veszprém szívében

A Ruttner-ház a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával újulhat meg.

Nincs találat!

Hirdetés