Rozsdavörös reneszánsz épületet alkotott a Midjourney.

A követ selyemmel ötvöző digitális tervező, Mohammad Qasim Iqbal bemutatta a második, mesterséges intelligenciát alkalmazó projektjét. A Midjourney program segítségével corten acélba adaptálta a reneszánszt a londoni Nottingham Trent University építészhallgatója: a The Renaissance in Corten Steel koncepciótervben egy katedrális részletgazdag, rozsdavörös tornyai törnek az ég felé.

 

 

Midjourney-vel a fiatal tervező látszólag lehetetlen képzeteit fordítja képekre, és egyúttal egy izgalmas utazásra is invitálja a nézőt a „mi lenne ha” birodalmába. A megvalósíthatatlan határán egyensúlyoz katedrálisának cizellált, narancsvörös tömbje. Iqbal reneszánsz iránti érdeklődését Palladio művei táplálják.

„Lenyűgöz és csodálatba ejt, ahogy ezekből az egyszerű koncepciókból némi manipulációval és iránymutatással gyönyörű és kiegyensúlyozott építészet születik” – meséli az egyetemista designer.

 

A The Renaissance in Corten Steel munkájában a corten acél a becsempészett, manipulatív gesztus. A tervező ugyanakkor ügyelt arra is, hogy a reneszánsz értékei ne vesszenek el a rozsdáslemez burkolat modern köpenye alatt. „Úgy tűnik, a mesterséges intelligencia jól reagált a reneszánszt érintő parancsszavakra. Ennek köszönhető az is, hogy különlegesen részletes és komplex képek készülhettek” – folytatja a projekt bemutatását Iqbal.

 

 

A barokk homlokzattal ellentétben Mohammad itt a teljes épülettömböt szerette volna láttatni, ezért beltérre vonatkozó parancsszavakat és helyiségek megnevezését – például az „átrium” szót – is betáplálta a Midjourney-be. A mesterséges intelligencia jól értelmezte a megadott szavakat és kifejezéseket, és egy sor képet készített corten acél anyagú, reneszánsz stílusú enteriőrről.

 

 

A különleges acél és a reneszánsz párosításának ötlete a munka tesztelési szakaszában született meg. Iqbal eleinte betonnal és klasszikus acéllal próbálkozott, de a beton nem illett a reneszánsz finomságához: túl ridegnek, nyersnek és durvának mutatkozott. Hasonlóan problémásnak bizonyult a fényes, ragyogó acél alkalmazása is; végül ezek a tapasztalások együttesen vezették Iqbalt a meleg árnyalatú, mesterségesen korrodált acéllemezhez.

 

 

A corten acél bevonatú katedrális csipkézett ormai és részletgazdag, aprólékosan kidolgozott beltere egyesíti a klasszikus stílust a modernnel, egyszersmind eléri a tervező eredeti célját, és kortárs karaktert kölcsönöz a The Renaissance in Corten Steel projektnek. Megtapasztalva Mohammad Qasim Iqbal mesebeli fantáziavilágát, lenyűgözve és kíváncsian várjuk a folytatást.

 

 

Mohammad Qasim Iqbal | Instagram
Midjourney
 | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Amazing Architecture

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A rozsda reneszánsza

A rozsda reneszánsza

Rozsdavörös reneszánsz épületet alkotott a Midjourney.

Kő és selyem

Kő és selyem

Midjourney a jövőbe utaztatja a barokk építészetet.

Ikonikus borok historikus épületben

Ikonikus borok historikus épületben

A Bortársaság már Székesfehérváron is.

Hirdetés