Hirdetés

Mindössze 13 hét alatt tervezték meg és építették fel a Chandler Boulevard Bridge Home Village-et.

Február elején nyílt meg az első lakók előtt a Lehrer Architects és Los Angeles városának mérnöki irodája által tervezett Chandler Boulevard Bridge Home Village.

Komoly előrelépést tett a szociális lakhatás terén Los Angeles városa: február elején már be is költöztek az első lakók a Lehrer Architects és a város mérnöki irodája által tervezett Chandler Boulevard Bridge Home Village-be. Az innovatív közösségi projekt hatékony, gondosan kikísérletezett sablont kínál a város egyik legnagyobb problémájának megoldásához:

A város hajléktalansági válsággal küzd, így fontos volt, hogy a rászorulók biztonságos és egészséges  menedékházakba kerüljenek, amely az első lépés lehet az állandó lakhatás felé vezető úton.

A Bridge Home Village 40 darab egy vagy kétszemélyes, előregyártott, könnyen összeszerelhető lakóegységből áll, és a privát, önálló élet lehetőségét kínálja a lakóinak – írta a designboom.com.

Az „előregyártott falu” egy különös formájú, eredetileg funkciótlan telken áll az orange line buszvonal mellett, és egy fontos észak-hollywoodi park közelében. A hasonló projekteket gyakran ellenzik a környéken lakók, ám a mostani építkezés ebből a szempontból is mérvadó lehet: szándékosan olyan helyre települt, ahol elvegyülhet a tágabb területtel, ezzel is küzdve a hajléktalanokkal szembeni előítéletekkel.

A tervezők költségkímélő design megoldásokkal leheltek életet a funkcionális terekbe, például modern, élénk színekből álló festés bőséges vizuális változatosságot, egyúttal közösségi érzetet is teremt. Különböző grafikai minták kerültek a drótkerítésre is, amelyek meghúzzák a privát tér határát, és elválasztják a területet a busz vonalától.

Az előregyártott moduláris egységek korszerű és hatékony elrendezése számos alapvető funkcióról gondoskodik, akárha egy mini városrészről beszélnénk: a lakóknak jut közös étkezési- és találkozóhely, kutyafuttató, zuhanyzók, mellékhelyiségek, mosoda, fertőtlenítő, biztonságos tároló, valamint segítség a városi szolgáltatások eléréséhez.

Az építészek szerint ez egy béta projekt Los Angeles számára, amennyiben újdonság a városban, egyedi követelményekkel. A projektből máris sokat lehetett tanulni a következő hasonló beruházások gyors és költséghatékony kivitelezéséhez – egyúttal megmutatja Los Angeles elhivatottságát a hajléktalanok életkörülményeinek gyors, és minél teljesebb körű helyreállítására.

Ráadásul minden szükséges alapinfrastruktúrát is megteremtettek (meghosszabbított csatorna, tűzoltósáv kialakítása, védőkorlát építése), amelyek segítségével a terület a hajléktalanok végleges otthonokba költözése után is szolgálja majd a várost – magyarázta Nerin Kadribegovic, a Lehrer Architects partnere.

Chandler boulevard bridge home village - terv

 

Chandler boulevard bridge home village - -Terv

Építészet: Lehrer Architects (LA)
Helyszín: 11478 Chandler Boulevard, Los Angeles
Kivitelező: Ford Construction
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyarok étterme Amerikában
  • 2020-06-05 07:00
  • Deco

Magyarok étterme Amerikában

A TG Italiano tulajdonosai Los Angeles Downtown városrészében nyitottak éttermet.

Sokan akár végleg elhagyhatják Budapestet

Sokan akár végleg elhagyhatják Budapestet

De a városok maradnak a döntéshozatal, az innováció és kreativitás legfontosabb forrásai.

A Morphosis épülete lehet Los Angeles új ikonja

A Morphosis épülete lehet Los Angeles új ikonja

Los Angeles bulinegyedében 2021-ben kezdődik az építkezés.

Hirdetés