Mindössze 13 hét alatt tervezték meg és építették fel a Chandler Boulevard Bridge Home Village-et.

Február elején nyílt meg az első lakók előtt a Lehrer Architects és Los Angeles városának mérnöki irodája által tervezett Chandler Boulevard Bridge Home Village.

Komoly előrelépést tett a szociális lakhatás terén Los Angeles városa: február elején már be is költöztek az első lakók a Lehrer Architects és a város mérnöki irodája által tervezett Chandler Boulevard Bridge Home Village-be. Az innovatív közösségi projekt hatékony, gondosan kikísérletezett sablont kínál a város egyik legnagyobb problémájának megoldásához:

A város hajléktalansági válsággal küzd, így fontos volt, hogy a rászorulók biztonságos és egészséges  menedékházakba kerüljenek, amely az első lépés lehet az állandó lakhatás felé vezető úton.

A Bridge Home Village 40 darab egy vagy kétszemélyes, előregyártott, könnyen összeszerelhető lakóegységből áll, és a privát, önálló élet lehetőségét kínálja a lakóinak – írta a designboom.com.

Az „előregyártott falu” egy különös formájú, eredetileg funkciótlan telken áll az orange line buszvonal mellett, és egy fontos észak-hollywoodi park közelében. A hasonló projekteket gyakran ellenzik a környéken lakók, ám a mostani építkezés ebből a szempontból is mérvadó lehet: szándékosan olyan helyre települt, ahol elvegyülhet a tágabb területtel, ezzel is küzdve a hajléktalanokkal szembeni előítéletekkel.

A tervezők költségkímélő design megoldásokkal leheltek életet a funkcionális terekbe, például modern, élénk színekből álló festés bőséges vizuális változatosságot, egyúttal közösségi érzetet is teremt. Különböző grafikai minták kerültek a drótkerítésre is, amelyek meghúzzák a privát tér határát, és elválasztják a területet a busz vonalától.

Az előregyártott moduláris egységek korszerű és hatékony elrendezése számos alapvető funkcióról gondoskodik, akárha egy mini városrészről beszélnénk: a lakóknak jut közös étkezési- és találkozóhely, kutyafuttató, zuhanyzók, mellékhelyiségek, mosoda, fertőtlenítő, biztonságos tároló, valamint segítség a városi szolgáltatások eléréséhez.

Az építészek szerint ez egy béta projekt Los Angeles számára, amennyiben újdonság a városban, egyedi követelményekkel. A projektből máris sokat lehetett tanulni a következő hasonló beruházások gyors és költséghatékony kivitelezéséhez – egyúttal megmutatja Los Angeles elhivatottságát a hajléktalanok életkörülményeinek gyors, és minél teljesebb körű helyreállítására.

Ráadásul minden szükséges alapinfrastruktúrát is megteremtettek (meghosszabbított csatorna, tűzoltósáv kialakítása, védőkorlát építése), amelyek segítségével a terület a hajléktalanok végleges otthonokba költözése után is szolgálja majd a várost – magyarázta Nerin Kadribegovic, a Lehrer Architects partnere.

Chandler boulevard bridge home village - terv

 

Chandler boulevard bridge home village - -Terv

Építészet: Lehrer Architects (LA)
Helyszín: 11478 Chandler Boulevard, Los Angeles
Kivitelező: Ford Construction
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Morphosis épülete lehet Los Angeles új ikonja

A Morphosis épülete lehet Los Angeles új ikonja

Los Angeles bulinegyedében 2021-ben kezdődik az építkezés.

Eladó a ház, ahol Csubakkáék kiheverték a Star Wars forgatását

Eladó a ház, ahol Csubakkáék kiheverték a Star Wars forgatását

26,5 millió dollárért bárki megveheti.

„Vonalak közt szilárd anyag hordja testek és gondolatok súlyát”

„Vonalak közt szilárd anyag hordja testek és gondolatok súlyát”

Kovács Dániel „A végtelen építészete – Magyar Péter munkássága” című könyve 

Hirdetés