A 100 éves hamburgi családi vállalkozás új épületének koncepciója világos: a helyi téglaépítészet tradicionális látványa a családi vállalkozás múltját idézi, míg az épületet egyértelműen maivá teszi a vállalkozás modernségét szimbolizáló PREFA alumínium burkolat.

A Hamburghoz közeli Bergedorfban működő, több mint 100 éve cipőkereskedelemmel foglakozó családi vállalkozás új épületének utca felőli főhomlokzata a Hansa városok téglaépítészetének klasszikus interpretációja, míg a hátsó front modern formáit a cipők „kereksége” inspirálta. Az építész Carl Michael Römer arra törekedett, hogy megtalálja azt az építészeti nyelvet, amely megrendelő vállalkozás hagyományait és modernségét egyaránt megmutatja - így került egymás mellé a burkolótégla és a tervező által előszeretettel használt, modern PREFA alumínium homlokzatburkolat.

A tégla és fém: tradíció és modernség egysége

Az első Schüttfort Cipőház 1911-ben Bergedorfban nyílt meg. Ma a cég három épületben működik, amelyek közül a központi épület a Hamburghoz közeli Bergehof sétálóutcájában áll. A nyüzsgő és közkedvelt bevásárlóutca képét alapvetően meghatározzák a történelmi hangulatú épületekben működő modern kézműves üzletek. Az egyik ilyen a Schlütthof Cipőház, amelynek új épülete természetesen követi a hagyományos hamburgi kereskedelmi építészet stílusát. Az épület utca felőli homlokzatát téglaburkolatok és üvegfelületek tagolják. Ahogy itt is, a régi hamburgi téglaépítészet elemeinek használata Römer új épületeinek tervein is gyakorta megjelenik.

Az építészetileg kihívást jelentő ék alakú, 1500 m2-es telken álló négy emeletes épület hátsó frontja nagyobb kreativitásra adott lehetőséget. Az irodaszinten a természetes fény biztosítása érdekében a homlokzat egy része hátrébb került és a dolgozók kényelmét egy kellemes terasz is szolgálja. Az épület látványossága a téglaalapon nyugvó ívelt, arany színű, könnyed fém homlokzatburok, amely olyan kényelmesen simul rá, ahogy a cipő a lábra.

Az íves homlokzatot díszítő PREFA mayagold színű homlokzatburkoló lapok és a tagolt tetőt fedő PREFA korcolt lemezei kifejezetten izgalmas és látványos egységet alkotnak a tradicionális téglaburkolattal. A nyeregetőre került korcolt lemez minősége és gyártási technológiája lehetővé tette a tető keskeny sávos, 58 centiméterenkénti felosztását, míg az alumínium anyag könnyedsége és formálhatósága elengedhetetlen volt az épület íves homlokzatának elkészítéséhez.

A nagy múltú cipőforgalmazó cég új épületének burkolási munkáit egy nem kevésbé tradicionális cég, a környéken több mint 100 éves hagyományokkal rendelkező kivitelező, a Schellhorn GmbH. végezte. A cég szakemberei is a fa alátétszerkezetre került 29x29 méretű falburkoló zsindely rugalmasságát emelték ki, hozzátéve, hogy mindez csak alapos előkészítő munkával és pontos mérésekkel valósítható meg maradéktalanul.

De amit a projektben résztvevők mindegyike fontosnak tarott, az nem más, mint a PREFA falburkolatok és tetőfedő lemezek hosszú élettartama, időjárás- és viharbiztossága, valamint színtartósága. 

www.prefa.hu​
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó

A Telekom székház ötletgazdája lett az év fejlesztője

A Telekom székház ötletgazdája lett az év fejlesztője

A díjjal a WING kiemelkedő fejlesztéseit, ingatlanpiaci szerepvállalását ismerték el.

Elkészült a Cápasuli, épül a Pannon Park

Elkészült a Cápasuli, épül a Pannon Park

Bemutatták, hol tart a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztése.

Intellektuális stílusjáték - ez volt a Buddha-Bar Hotel

Intellektuális stílusjáték - ez volt a Buddha-Bar Hotel

2019 januárjában bezár a Váci utcai Buddha-Bar Hotel.

Pályázat Közép-Kelet-Európa legszebb épületére

Pályázat Közép-Kelet-Európa legszebb épületére

A ROCKWOOL "Vízióból kész épület" címmel nemzetközi versenyt szervez építészeknek.

Sárga, akár a villamos

Sárga, akár a villamos

Elkészült a budafoki kocsiszín új épülete.

Budapest100 és Bauhaus

Budapest100 és Bauhaus

A Budapest100 a művészeti iskola város- és gondolkodásformáló hatását is vizsgálja.

Hirdetés