Hogyan készülnek a Terrán cserepek? – 3. rész

Sorozatunk előző részét ott fejeztük be, hogy miután a festékek felvitele megtörtént, a Terrán cserepeknek pihenniük kell a teljes száradásig. A termékeket ezután egy végső ellenőrzésnek vetik alá, majd felkészítik a tárolásra és szállításra.


Gyártással foglalkozó sorozatunk korábbi részeiből kiderült, honnan érkezik a homok, milyen utat járnak be az alapanyagok, amíg az üzemekbe érkeznek, majd azt is megtudhattuk, hogyan lesz a nyers betonból kész tetőcserép, milyen módon nyeri el végleges formáját és színét. Az utolsó részben bemutatjuk, hogyan történik a tetőcserepek minőségellenőrzése, csomagolása, tárolása.


Minőség mindenekelőtt

Mielőtt a cserepeket becsomagolják, természetesen egy végső minőségellenőrzési szakaszon esnek át. A vízzáró vizsgálathoz termékeket vesznek le a gyártósorról, a 7-14, illetve a 28 napos töréstesztek elvégzése ugyancsak ekkor történik, utána már csak egyedi esetekben meózzák azokat.
 


Felruházva

A hullámos termékek esetében a Synus cserepekből 40, a Danubia, Coppo és Renova termékekből pedig 42 db kerül a síkfóliába, majd ezekből 6-6 csomag kerül a raklapra. Így áll össze egy raklapnyi egység, amire zsugorsapka kerül. Itt rendkívül fontos a két fóliaréteg megfelelő összeolvadása a raklapegység kellő stabilitása miatt, hiszen a telephelyen a raklapokat minimum három, esetenként négyszintesen tárolják. Emellett optikailag is fontos, hogy a termékeken elhelyezett TERRÁN logó az elvárt pozícióban és minőségben látszódjon.

Környezeti szempontból fontos megemlíteni, hogy a Terránnál a csomagoláshoz használt anyagok egy része lebomló anyagból készült, a raklapot pedig igény esetén visszaveszik, és kijavítva újra felhasználják.
 


Búcsú a tetőcserepektől

A telephelyre betárolt termékeket napi rendszerességgel ellenőrzik, minőségügyi oldalról ekkor már a raklapok stabilitása lehet csak kérdéses. Bóly 12.000 raklap mezőcserép tárolására alkalmas, Kunszentmiklós pedig 21.000 raklapot képes befogadni. Bóly esetében érdemes megemlíteni a kiegészítő termékeket is, hiszen minden itt készül. Idén a kunszenti telep átlagosan 40-45% telítettséggel rendelkezik, Bóly 70-75% mezőcserép telítettséggel.

A termékek nagy többségét a száradási idő lejárta után már ki is szállítják. A lapos modellek (Rundo, Zenit) esetében ez az idő hosszabb, így a bólyi telepen a frissen legyártott termékek 14 napot töltenek kiszállítás előtt.

Habár maga a gyártási folyamat itt lezárul, a cserepek egészen addig folytatják útjukat, amíg eljutnak a végfelhasználóhoz. A teljes gyártástechnológiai folyamatot mutatja be ez a kisfilm, amely a Terrán bólyi telephelyén készült.
 
Ha a tetőfelújítás során bizonytalanok vagyunk abban, milyen stílusú tetőcserép passzolna a házunkhoz, ez a cikk segít a döntésben.

 

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. | Web | Facebook | Instagram | Youtube

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mély témák és kategorizálhatatlan ötletek a DECODE díjpályázaton

Mély témák és kategorizálhatatlan ötletek a DECODE díjpályázaton

Koncepcióalkotás építészet és társművészetek metszéspontján – Bordás Péterrel és Pém Ildikóval beszélgettünk. 

Szabó Levente a Hild-villában

Szabó Levente a Hild-villában

WGA vendége lesz a Tesztoszteronépítészet beszélgetéssorozatban. 

Újbuda újratöltve

Újbuda újratöltve

Üzlet vagy valódi megújulás?

Hirdetés