2017 áprilisában az építőipari termelés volumene 22,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. 

2017 áprilisában az építőipari termelés volumene 22,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 11,9, az egyéb építményeké 40,2%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján áprilisban az építőipar termelése 2,6%-kal csökkent az előző hónaphoz képest.

2017 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest:

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt, az épületeké 11,9, az egyéb építményeké 40,2%-kal. Az épületek építésének növekedése áprilisban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – az út- és vasútépítési munkák következtében bővült.
Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 4,3, az egyéb építményeké 68,6, a speciális szaképítésé 14,4%-kal nőtt.
A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 30,6, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 6,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 53,1%-kal emelkedett. Az egyéb építményeknél a növekedés a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött szerződések eredménye.
Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene április végén 92,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 45,4, az egyéb építményeké 126,8%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.
2017. január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest:
Az építőipari termelés volumene 23,9%-kal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatójának szakmai állásfoglalása, melyet a fenti jelentés értékeléseként adott ki:

„A pozitív számok beigazolták az elmúlt év végi és az év eleji várakozásainkat. A magasépítésben a mindennapok során is érzékelhető volt a megnövekedett munkamennyiség, most már tudjuk, ez 11,9%-ot jelent a statisztikában. Vállalati szinten is az irodai, logisztikai és raktár építések nagyobb létszámban jelennek meg, de továbbra is jelentős mértékűek a sportberuházások. A jól teljesítő építőipari cégek évről évre két számjegyű növekedést produkálnak.

Érdemben még nem indult el a nagy lakásépítési hullám, még szintén váratnak magukra a turisztikai beruházások. A versenypiac mellé felzárkózni látszik a közbeszerzési vonal is, számos nagy volumenű állami beruházást írtak ki, aminek a pályáztatása zajlik. Ezek további növekedést hoznak majd a számokban.

A megnövekedett magasépítő-ipari igénybevétel mellett nem szabad megfeledkezni a minőségi munka iránti elköteleződésről. Óva inteném a szereplőket attól, beleértve az építőipari anyagok gyártóit is, hogy az elmúlt szűk évek kiesett bevételeit nagyon gyorsan, hisztérikus módon, azonnal be akarják hozni. Ez feszültséget és újabb problémákat okozhat. Az anyagárak indokolatlan áremelkedésének külső, világpiaci oka nincsen. Az építőiparnak most össze kellene fognia, együtt megugrani a változásokat oly módon, hogy a legkisebb szereplők is jól járjanak. Lehetőség nyílt arra, hogy közösen változtassunk az iparág presztízsén, ez majd generálni fogja a többi pozitívumot is, a külföldre távozott munkások visszatérését, a körülmények javulását, az épületek hatékonyabb kivitelezését.”

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az idei év a 2008-as időszakhoz hasonló tendenciákat hozhat

Az idei év a 2008-as időszakhoz hasonló tendenciákat hozhat

Nő az ügyfelek kitettsége a lakóingatlanok építése során.

Hirdetés