Hirdetés

A Market Draytonban megépült új McDonald’s étterem teljes éves áramellátását szélturbina és napelemek szolgáltatják.

Az innovatív, környezettudatos szemlélettel készített moduláris épületrendszerek tervezésének, gyártásának és kivitelezésének piacán működő Elliott felszolgálta az Egyesült Királyság első karbonsemleges éttermét; a vendég ezúttal pedig nem más, mint a franchise-király McDonald’s.

 


Az Elliott Offsite Solutions a moduláris épületszerkezetű, kiskereskedelmi üzletek és drive-thru éttermek vezető beszállítója Nagy-Britannia-szerte. Innovatív, előregyártott elemes rendszerük a tervezési szakasz után, a tervek jóváhagyását követően, saját gyárukban készül el – a pultok, a márkajelzések és a menütáblák is –, majd ezeket a helyszínre szállítják, készre szerelik, és leszigetelik. A folyamat gyors; minimálisra csökkenti a helyszíni munkálatok idejét és a hulladéktermelést. Előregyártott moduljaik élettartama minimum 60 év. Megrendelőiknek nagy segítség az üzemeltetés megtervezéséhez és a költségbecslés elkészítésekor a kiszámíthatóság, az előre meghatározott pontos költség és munkaidő. Mivel ez a folyamat gyorsabb, mint a hagyományos építkezések esetén, gyorsabb megtérülést is tesz lehetővé ügyfeleik számára.

A vállalat a projekt kivitelező csapatának tagjaként saját moduláris rendszerét szállította a Market Draytonban megvalósult munkához. Az egyedi rendszer sajátossága, hogy számos részújítást tartalmaz, amelyek még inkább növelik a hatékonyságot. 
 


Az Elliott innovatív, kulcsrakész megoldása kiterjedt a konyhára, a kiszolgáló területre, az irodákra, a raktárhelyiségekre, az étkezőre és a mosdókra, valamint a tereprendezésre is. Az épület 80%-ig készült el a gyártóüzemükben, majd az elemeket a helyszínre szállítva szerelték készre. Ezzel a megoldással a termelt hulladék mennyiségét minimalizálták maximális minőségellenőrzés, hatékonyság és kivitelezési sebesség mellett.

A McDonald’s számára a két kulcsfontosságú szempont – már a munkálatok megkezdése előtt – a környezetre gyakorolt lehető legkisebb negatív hatás, valamint a nettó karbonsemleges épület létrehozása volt.

Hogy mit jelent itt valójában a nettó karbonsemlegesség? Nem mást, minthogy az étterem teljes éves áramellátását szélturbina és napelemek szolgáltatják – ilyen energiahatékonyságú épületből igen kevés található az Egyesült Királyságban. Jól példázza ezt az is, hogy a Market Draytonban megvalósuló étterem az első Nagy-Britanniában, amit a UK Green Building Council (UKGBC - „Egyesült Királyságbeli Zöld Épületek Tanácsa”) a nettó zéró széndioxid-kibocsátású épületek keretrendszere alapján karbonsemlegesként jóváhagyott. Az UKGBC adatai szerint az épített környezet mintegy 25%-ban felelős az Egyesült Királyság összes környezeti lábnyomáért, ezért az, hogy egy karbonsemleges épület megépülhetett alapvetés az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megteremtésében.

Az új McDonald’s étteremben a fenntarthatósági szemléletnek megfelelően felelős forrásból származó, valamint újrahasznosított anyagok kerültek beépítésre. Az épületet az Egyesült Királyságban gyártott, a környezetvédelmi szabályzatnak megfelelő, 100%-ban újrahasznosított anyagból készült acélvázas-rendszer alkotja. A fenntartható fejlődést támogató megoldások sorát gyarapítja további számos részlet is: az üveggyapot szigetelőanyag helyett használt gyapjú; a falakat, a mennyezetet és a padlót borító burkolatok újrafeldolgozott műanyagból készültek; az épületnek saját esővíz-gyűjtő rendszere van; a korábban említett szélturbina meghajtású áramgenerátor; napelemes működtetésű, akkumulátoros parkoló-világítás; valamint a konyhába telepített hőcserélő rendszer, amit a vendégtér fűtésére használnak.
 


Az étterem tervezésénél ügyeltek a McDonald’s jövőbeli igényeire, ennek megfelelően átköltöztethető, átépíthető és újra is hasznosítható.

Graham Stevenson, az Elliott szerkezetépítési igazgatója nyilatkozatában így fogalmazott:

„Ez a projekt mérföldkő mind az Elliott, mind a McDonald’s, és összességében az építőipar tekintetében is. Az, hogy egy nettó karbonsemleges épület felépülhetett, igazolja, hogy a mi moduláris, előregyártott rendszerünkkel az épített környezet merésznek tűnő távlati céljai igenis elérhetők.”

Beth Hard, a McDonald’s szóvivője megjegyezte:

„Már el is kezdtük a munka jónéhány újítását átvenni több éttermünkben is, de a legizgalmasabb tény a Market Draytonban megvalósult projektben az, hogy a jövőben ez lesz az újépítésű épületeink alapja. Hiszünk abban, hogy ételeinket fenntarthatósági szemléletű vendéglátóhelyeken kell felszolgálnunk. Market Dayton-i egy hatalmas lépés mindennek megvalósításához.”

A 26. Klímaváltozási Konferenciát (COP26) az Egyesült Királyságban tartották 2021-ben. A konferencia fő feladata olyan javaslatok gyűjtése volt, amik megvalósításával 2030-ra a károsanyag-kibocsátás annyira lecsökkenthető, hogy a század közepére elérhetővé váljon a szén-dioxid szennyezés nullára redukálása. Az, hogy az Elliott moduláris rendszerével a McDonald’s Market Draytonban megépült éttermében ezt megvalósította, messze mutató távlatokat nyitott az építészeknek a konferencián elhangzott ambíciózus célok eléréséhez.
 

Az Elliott klassz videója az étteremről:

 


Forrás: a Construction UK magazine cikke nyomán
 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

0% karbon – 100% McDonald’s

0% karbon – 100% McDonald’s

A Market Draytonban megépült új McDonald’s étterem teljes éves áramellátását szélturbina és napelemek szolgáltatják.

Játékos grafikák a McDonald’s új csomagolásán

Játékos grafikák a McDonald’s új csomagolásán

Az új designban a jól ismert logónak is kisebb szerep jut.

Hirdetés