Hirdetés

Az INKLUZÍV KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS ÉS TUDÁSCSERE - SK-HU INTERREG program keretében a KÉK által létrehozott útmutató ingyenesen letölthető.

A KÉK és a Punkt együttműködésében 2020 októberében indult el és 2021 októberében ért véget az Inkluzív közösségépítés és tudáscsere című projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával.

 


A projekt célja egy olyan határon átnyúló együttműködés, amely válaszokat ad a következő kérdésekre:

Hogyan lehet egy életképes városi ökoszisztémát felépíteni az összes érdekelt fél bevonásával? Milyen hatással vannak a közösségi rendezvények a helyiek és a város életére?


A tapasztalatcsere két témakörre fókuszált: a KÉK egy korábbi projektjében (Shared Cities) kidolgozott módszertant adott át a Punktnak, mellyel kulturális események hatását van lehetőség mérni, a Punkt pedig arról osztotta meg tapasztalatait, hogy

miként lehet közösségi eseményeket zero waste módon megrendezni és ezzel együtt edukálni a helyi közösségeket.

Az Inkluzív közösségépítés és tudáscsere program keretein belül 2021. szeptemberben rendezték meg a KÉK-ben a „Fenntarthatóság és Kultúra - Hogyan szervezzünk zero waste eseményeket?” című workshopunkat, ahova a Bartók negyed környéki vállalkozásokat, szervezeteket, a témában érdeklődő civileket, illetve szakértőket hívták meg. A workshopot a szlovák Punkt vezette és meghívott szakértőként előadott Dominus Ákos is, a Sziget Fesztivál fenntarthatósági managere. A workshop során beérkezett inputokkal és tudással dolgozott tovább a KÉK csapata, melynek eredményeként jött létre a Zero Waste Rendezvényszervezés című kiadványuk.
 


Ezzel az anyaggal leginkább figyelemfelhívás és a tudatosság növelése a céljuk, de bíznak benne, hogy a jövőben egyszer el tudják érni azt is, hogy a környéken létrejöjjön egy komplex zero waste szemléletű közösségi stratégia is a kulturális negyed fenntarthatóságának növelése érdekében.
 

A KÉK csapata az újonnan felvértezett tudással létrehozott egy, a Bartók Béla negyed vállalkozásainak és szervezeteinek szóló útmutatót arról, hogy hogyan tudnának zero waste módon belevágni rendezvényeik megszervezésébe. A kiadvány az alábbi linken ingyenesen letölthető bárki számára, de a KÉK közösségi irodájában fizikailag is beszerezhető, amit külön javaslunk, hiszen környezetbarát rizoprint technikával készült, így dekoratív plakátként is remekül használható.

 

A zero waste útmutatóhoz tartozó linkgyűjteményt, kattintható linkekkel ITT találjátok.


Forrás: KÉK
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Balaton-felvidék tanulságait összegző kötet jelent meg

A Balaton-felvidék tanulságait összegző kötet jelent meg

Az „Egy régió eszköztára” a térség tudását teszi elérhetővé nem csak helyben élőknek

10 van, babám!

10 van, babám!

Jubileumi Falra fel! plakátaukció a KÉK-ben

Nemzetközi konferencia a Balaton-régió jövőjéről   

Nemzetközi konferencia a Balaton-régió jövőjéről   

Intelligens tájak – Régiófejlesztés a kultúrtájmenedzsment eszközeivel

Hirdetés