Hirdetés

Az ökoszisztéma megóvására használhatjuk ugyanazt az emberi találékonyságot, amellyel a bolygót tönkretettük.

A tengerpart közelségét hozta el a a hegyvidéki Davos-Klostersbe Julia Lohmann, német tervező. A január végén immáron 50. alkalommal megrendezett Világgazdasági Fórumon (WEF) a legbefolyásosabb politikusok, közgazdászok, tudósok, a civil társadalom képviselői és nemzetközi szervezetek gyűltek össze, hogy megvitassák a legfontosabb társadalmi kihívásokat. Lohmann tengeri moszatból és rattanból készült szerves pavilonja az óceán illataiba és színeibe kalauzolta a látogatókat, így emlékeztetvén őket a környezetvédelem fontosságára.

A német tervező ennél jobb helyszínt nem is találhatott volna arra, hogy bemutassa a Hidaka Ohmu névre keresztelt tengeri moszat installációját, amellyel a természet szimbiotikus kapcsolatainak megismertetése volt a célja. A formatervezéssel és kutatással foglalkozó Lohmann egy olyan projekten dolgozik most, amelyben a tengeri moszatok fenntartható felhasználására keresik a választ.

"Szükségünk van egy empatikus, nem emberközpontú megközelítésre a természettel kapcsolatban" - mondta Lohmann. „Minden fajnak egyenlő joga van az életre ezen a bolygón. Az ökoszisztéma megóvására és újjáépítésére használhatjuk ugyanazt az emberi találékonyságot, amely az éghajlati válsághoz vezetett. Ehhez pedig a designnak is lesz mit hozzátennie."

A Hidaka Ohmu nevét egyfelől a telepítéshez használt Hidaka moszatról kapta, másfelől pedig egy japán animációs film népszerű, rovarszerű lényeiről. Az 1984-es sci-fi a környezeti pusztításokra hívta fel a figyelmet. Az installáció kipróbálása mellett arra kérték a WEF résztvevőit, hogy készítsenek maguknak különféle tárgyakat tengeri moszatból, ebből a célból Lohmann berendezett egy kis moszatkészítő műhelyt.

A kutatónő a finn Aalto Egyetem design tanszékén tanít, ahol anyag- és biológiai kutatásokat is folytat az algákkal kapcsolatban.

Forrás: Julia Lohmann, fotó: Valeriano Di Domenico, Farouk Pinjo, Claran McCrickard, Sikarin Fon Thanachaiary via WEF
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közönségdíj is lesz az Év háza 2020 pályázaton

Közönségdíj is lesz az Év háza 2020 pályázaton

Két kategóriában, 53 épülettel versenghetnek az építészek.

Íme az IKEA ötlete arra, hogyan kössük le a gyermekek figyelmét a karanténban!

Íme az IKEA ötlete arra, hogyan kössük le a gyermekek figyelmét a karanténban!

Otthoni tárgyakból kiváló bunker építhető.

Egy design-ikon születésnapjára

Egy design-ikon születésnapjára

88 éves Dieter Rams, a fogyasztói formatervezés atyja.

Hirdetés