Vadregényes kastélykert címmel új kiállítást járhatunk be a Kiscelli Múzeum melleti erdőben.

A Kiscelli Múzeum mellett elterülő vadregényes erdőben számtalan emléket találunk, melyek valaha egy gondosan kialakított park díszei voltak: apró kápolnát, barokk kapu műkő másolatát, kálváriát, ledőlt kőszobrot, százéves gesztenyefát. A június elsejétől ingyenesen és szabadon látogatható kiállítás – illeszkedve a környezethez – madárodúkra helyezett képeken és történeteken keresztül eleveníti fel a park múltját. 

Vadregényes kastélykert - szabadtéri kiállítás a Kiscelli Parkban a terület múltjáról

Megnyitó: 2021. június 1. 17 óra

A kiállítást megnyitja: Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze

Részletes leírás: http://kiscellimuzeum.hu/kiscellipark 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/379730183409346/ 

A Kiscelli Múzemnak otthont adó egykori Schmidt-kastély angolparkja sok kincset rejt ma is. A híres bútorgyáros tulajdonos, Schmidt Miksa a bécsi parkok mintájára alkotta meg itt az Attila parkot kis hidacskával, antik szobormásolatokkal, barokk kapuval. A ma zölden burjánzó terület sok emléket őrzött meg ebből az időszakból: még ma is látható például a park egykori kapuja vagy a szőlődomb présháza. A dimbes-dombos terepviszonyokra is magyarázatot kapunk, ha megismerjük a kiscelli agyagot és annak robbantásos bányászatát. A múzeum munkatársai tizennégy színes, a terület élővilágát segítő madárodún mesélik el a park változatos múltját, amiket keresgélve a szemünk elé tárul ennek a városközeli, rejtett kis zöld szigetnek minden szeglete. A parkban szó szerint belebotlunk olyan apró értékekbe, mint Buda és Óbuda egykori határát jelölő határkő. 

 

Az ingyenesen és a nap huszonnégy órájában látogatható covid-biztos parkkiállítás mellett június 1-től a múzeum belső tereiben is két új időszaki kiállítást találunk.

A Kiscelli impozáns templomterét Asztalos Zsolt képzőművész tárlata foglalja el. A kortárs alkotó az intézményesített emlékezet vizsgálata helyett a lokális elbeszélésekre fókuszál úgy, hogy azokat nem azonosítja, hanem a vizualitás eszközeivel az emlékek kimondhatatlan jellegére és képi ábrázolhatóságuk kérdésére irányítja a figyelmet.

“akadémia (körbejárás) - exkurzus Kiscelli Múzeum (körbejárás)” címmel Bicskei Éva a tranzit.hu Rendszerváltások 2019/2020 című programsorozatának részeként azt vizsgálja, hogy politikai fordulatok milyen változásokat hoznak egy adott korszakban; miként élhetnek tovább ideológiák, hatalmi struktúrák, jelképek és történetek a felszín alatt, hogy aztán egy másik rendszerben újraértelmezve meghatározó narratívaként kerüljenek elő.

Az időszaki tárlatok mellett a Kiscelli Múzeum barokk épülete, grandiózus templomtere, várostörténeti és képzőművészeti állandó kiállításai a hosszú kényszerszünet után június elsejétől ismét várja a látogatókat ! 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Feltörekvő tehetségek és világsztárok | Határtalan Design

Feltörekvő tehetségek és világsztárok | Határtalan Design

November 6-ig látogatható az a független design- és összművészeti rendezvénysorozat, amely 24 ország 214 alkotójának munkáit mutatja be Budapesten.

A személyes képzelet rendszerezett leltára

A személyes képzelet rendszerezett leltára

Gerhes Gábor ATLAS című kiállítása a Kiscelli Múzeum Templomterében, amelynek – Aldo Rossi San Cataldo temetője által inspirált – installációjáért a Paradigma Ariadné felelt.

Világtalálkozó a Határtalan Designon

Világtalálkozó a Határtalan Designon

A kiállítás még november 28-ig megtekinthető.

Hirdetés