Közös tevékenységük fókuszában olyan programok állnak, amelyek a tüdőbetegségek előfordulásának csökkentéséhez járulhatnak hozzá.

Stratégiai megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, melynek keretében a betegségek megelőzése, az egészségre nevelés és az egészséges életmód elősegítésére alakítanak ki szakmai együttműködést. Közös tevékenységük fókuszában olyan programok állnak, amelyek a tüdőbetegségek előfordulásának csökkentéséhez járulhatnak hozzá a magyar lakosság körében. A stratégiai megállapodásnak külön jelentőséget ad a COVID-járvány, mely új módszerek és eszközök szükségességére hívta fel a figyelmet. 

Dr. Bogos Krisztina, az OKPI főigazgatója és Fülöp József, a MOME rektora. Fotó: © Lakos Máté.

A két különböző profilú intézmény a jövőben stratégiai partnerség keretében a kreativitás, az innováció mentén együtt kutatja majd a közös kommunikációs és egyéb fejlesztési lehetőségeket az egészségértés, az egészségtudatosság és a prevenció területén. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) közötti stratégiai megállapodás részeként a partnerek célja tevékenységük, kommunikációjuk közös fejlesztése és egymás kölcsönös támogatása, szakmai együttműködés kialakítása.

A tervek szerint a két intézmény közösen fejleszt majd projekteket és pályázatokat, kihelyezett programokat. Cél a betegségek megelőzése, az egészségre nevelés és az egészséges életmód elősegítése, különös tekintettel a tüdőbetegségek előfordulásának csökkentéséhez hozzájáruló programokkal.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet többek közt dohányzásról leszokás támogató programmal is részt vesz majd a hosszú távú együttműködésben. A tervek szerint mind a hallgatók, mind az oktatók és a menedzsment körében telefonos tanácsadás szolgáltatásaival és további, közösen kidolgozandó, támogató szolgáltatásokkal segíti elő a dohányzásról való leszokást a MOME intézményében.

„Jelentős ez a megállapodás a két intézmény között, mert a maga területén mindkettő kiemelkedő teljesítményre képes, és vannak olyan társadalmi kihívások, problémák, amiket együtt könnyebben vagy sikeresebben fogunk tudni kezelni. Ilyen az egészségmegőrzés vagy a prevenció. Szeretnénk kifejezetten a fiatal generációkra koncentrálni, és hisszük, hogy azok az üzenetek, amiket fiatal művészeti egyetemisták fogalmaznak meg, talán hitelesebbek és hatékonyabbak. A design alapú gondolkodással könnyebbé tudjuk tenni a gyógyítók és a páciensek életét is.” – fogalmazott Fülöp József, a MOME rektora.

„Azért nagyon fontos a mai megállapodásunk, mert a koronavírus-járvány remélhetően egyszer majd véget ér, azonban a dohányzás, a COPD és a többi krónikus légzőszervi betegség sajnos velünk marad. A tüdőbetegségek gyógyítása hivatásunk, ám a legfontosabb lenne megelőzni a káros szenvedélyek kialakulását, és az azokból fakadó krónikus betegségek megjelenését. Az egyetem hallgatóival, dolgozóival kötött megállapodás azt üzenheti, hogy a fiatalság fogékony arra, hogy egészségtudatosan éljen, és közvetíthet, üzenhet a művészet nyelvén is. Legyen tudatos életfeladatunk és divat az egészség!” - nyilatkozott Dr. Bogos Krisztina, az OKPI főigazgatója.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A MOME lesz Magyarország első karbonsemleges egyeteme

A MOME lesz Magyarország első karbonsemleges egyeteme

A zöld átállás az egyetem működésének minden területét érinti.

Nagyszerű hallgatói projektek a MOME X Be Light! kurzuson

Nagyszerű hallgatói projektek a MOME X Be Light! kurzuson

Idén is folytatódnak a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj részeként meghirdetett KFI kurzusok.

Tömény illuzionisztikus akkumulátorok

Tömény illuzionisztikus akkumulátorok

Interjú Ábel Tamás üvegművésszel.

Hirdetés