Solinfo City Guide by Octogon #1: Bázel.

Valódi értéket ad karácsonyra a Solinfo: az adventi naptárjukban bemutatnak 24, design szempontjából érdekes várost, méghozzá különleges, nem mainstrem látószögből, tervezőkkel, múzeumokkal, kiállításokkal, és néhány különleges tárggyal. Az Octogonnál nyolcrészes sorozatot készítettünk a Solinfo City Guide-ból, kiválogatva a kevésbé ismert városokat bemutató részeket. Elsőként Bázelt.

Kedvenc gyártónk Bázelben:
Vitra

A Vitra Campust érdemes felkeresni minden design rajongónak:
Vitra Campus
Charles-Eames-Straße 2.
79576 Weil am Rhein
Germany

A tervezők, akiknek a munkáit látnod kell:
Charles és Ray Eames

1941-ben házasodtak össze és költöztek Los Angelesbe, ahol közösen kezdtek kísérletezni a furnér háromdimenziós mintázásának különböző technikáival. Céljuk olyan kényelmes székek megalkotása volt, amelyek megfizethetőek. A háború azonban félbeszakította munkájukat. Charles és Ray furnérból készült lábsínek tervezésével és fejlesztésével kezdett foglalkozni, amiket nagy számban gyártottak az amerikai haditengerészet számára. Később a Michiganben található Zeeland városában a Herman Miller Company kezdett el Eames bútorokat gyártani. A bútortervezés és az építészet mellett gyakran fordultak a grafikus tervezés, a fényképészet, a filmezés és a kiállítás-tervezés felé is.

1957-ben a Vitra megállapodást kötött a Herman Millerrel, és hozzáláttak az Eames-bútorok gyártásához Európa és a Közel-Kelet számára. Charles és Ray Eames a Vitra életére mély és maradandó benyomást tett. Az ő munkájukkal való találkozás ösztökélte a céget arra, hogy bútorgyártással foglalkozzon. De nem csak a páros munkája hagyott nyomot a Vitrán. Charles és Ray Eames filozófiája a tervezésben még ma is meghatározza a cég értékrendjét, orientációját és céljait.

A múzeum, amit nem hagyhatsz ki:
Vitra Design Museum
Charles-Eames-Strasse 2
D–79576 Weil am Rhein
A Vitra Design Museum elköteleződött a múlt és a jelen dizájnjának kutatása és bemutatása mellett, illetve ennek kapcsolatát vizsgálja az építészettel, művészettel és a mindennapi kultúrával. Minden évben a Vitra Design Museum legfeljebb tíz kiállítást rendez a tervezés és az építészet témáinak széles skáláján, amelyeket a Frank Gehry által tervezett főépületben, a Herzog & de Meuron tervezte Schaudepot épületében és a Vitra Campus más épületeiben mutatnak be.

Design érdekesség Bázelből:
Vitra tűzoltóállomás
Az 1981-es nagy tűzvész után a Vitra egy tűzoltóállomás felállítása mellett döntött. Zaha Hadid kapott megbízást az épület megtervezésére. Miután kiderült, hogy az épületben székelő tűzoltóbrigád csupán csak kezdetleges tüzekkel lenne képes megbirkózni, ez pedig nem helyettesítheti az állami tűzoltóságot, a Vitra pár évvel később feloszlatta tűzoltóságát. Azóta az épület termeit a Vitra Design Museum használja események és kiállítások szervezéséhez. Ma a weili tűzoltóság felelős a Vitra Campus biztonságáért. A bázeli tűzoltósággal együttműködve biztosítják a Campus védelmét.

A tűzoltóállomás a legelső Zaha Hadid által tervezett épületegyüttes. Helyett kapott benne a tűzoltókocsik számára létrehozott tér, a tűzoltóknak öltözők és zuhanyzók, egy konferenciaterem és egy teakonyha is. A szoborszerű épület helyben öntött betonból készült. A szomszédos gyártási épületek szögletes formái mellett a tűzoltóság egy befagyott robbanás érzetét kelti. A színek és a helyes szögek hiánya gondoskodik arról, hogy a látogatók egy szokatlan térbeli élménnyel gazdagodjanak.

Ha még van időd, ide menj el:
Vitra Slide Tower

A 30,7 méter magas, Carsten Höller német művész által tervezett Vitra Slide Tower kilátótorony, csúszda és művészi installáció egyben. Három átlós oszlopból áll, amelyek felül találkoznak, metszéspontjukhoz pedig egy hat méter átmérőjű forgó óra van felerősítve. Az épület a ferde oszlopokba épített, több kijárattal is rendelkező dupla járatú lépcsősoron is megközelíthető. A 17 méter magasságban található kilátóról új perspektívában láthatjuk a Vitra Campust és a környező tájat. A kilátó a kiindulópontja a 38 méter hosszú, spirálos csőcsúszdának is.

Solinfo tipp, ha design tárgyat szeretnél szeretteidnek:
Vitra Eames House Madár

A House Bird, Charles és Ray Eames elismert design darabja. Akármilyen meglepő, nem Charles és Ray Eames tervezte a madár figuráját, bár személyes tárgyaik gyűjteménye révén lett világhírű. A madár eredetileg varjú csalinak készült és valószínűleg a korai 1900-as években készült az illinoisi Henryben, ahol a kézműves Charles Perdew faragta és értékesítette fa madarait. Charles és Ray Eamest lenyűgözte a kézzel készített madár egyszerű vonalvezetése, és valószínűleg egy 1940-es években tett utazásuk során vásárolták meg. Azóta Charles Perdew fából készült csalimadarai nagyon népszerűvé váltak a gyűjtők körében. 2007-től az Eames House Bird-et a Vitra is gyártani kezdte, így viszonylag elérhetőbb áron a nagyközönség számára is elérhetővé vált.

A teljes sorozatot a Solinfo honlapján és Facebook-oldalán olvashatjátok, többek között olyan világvárosokkal is, mint Amszterdam, Barcelona vagy Montreal.

A Solinfo professzionális világítástechnikával, és high-end designtermékek forgalmazásával foglalkozik. A világ vezető designmárkáival karöltve nemzetközi szinten is egyedülálló, széles választékot tár partnerei és leendő partnerei elé.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ahol találkozik Renzo Piano, Klee és Dürrenmatt

Ahol találkozik Renzo Piano, Klee és Dürrenmatt

Solinfo City Guide by Octogon #7: Bern.

A designer, aki az ipari stílust becsempészte az otthonokba

A designer, aki az ipari stílust becsempészte az otthonokba

Solinfo City Guide by Octogon #6: Lyon.

Insta-túrát is tehetsz a lenmúzeum és az ipari formatervezés városába

Insta-túrát is tehetsz a lenmúzeum és az ipari formatervezés városába

Solinfo City Guide by Octogon #5: Kortrijk.

Hirdetés