Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató vezetésével működő BarabásiLab kiállítása a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában.

A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria (KMFA) május 3-án Referenciapontok és -vonalak címmel nyitja meg Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató vezetésével működő BarabásiLab kiállítását. A nagy sikerű budapesti Ludwig Múzeum és a német ZKM (Center for Art and Media, Karlsruhe) tárlatok után Barabási most első galériás tárlatát tekintheti meg a nagyközönség a Falk Miksa utcában.

 

A kiállításon a BarabásiLab egyik ikonikus, nagy sikerű projektje, a Nature folyóirat 150 éves évfordulóját reprezentáló hálózat-grafikáit mutatják be. A tárlaton kétféle látványvilággal találkozhatnak az érdeklődők: a kirobbanóan színes, dinamikusan gomolygó lightboxokkal, és a földszínű, statikus, apokaliptikus tájképi díszlet hatását idéző absztrakt nyomatokkal. 
 Az egészen lenyűgöző és magával ragadó képzőművészeti alkotásokká vált hálózatban szereplő minden pont a Nature folyóirat egy-egy cikkét jelöli, amelyek színe az általuk képviselt tudományterületet mutatja, méretük pedig annál nagyobb, minél több másik cikkel állnak kapcsolatban. A színes sorozat darabjai a hálózat végleges, a folyóiratban publikált állapotát tükrözik.

A tárlaton ugyancsak helyet kapó kisebb méretű, fekete-fehér papírnyomatok ennek a szériának a monokróm változatai, azt variálva, hogy egy adott nézőpontból milyen réteg-mélységig látunk bele a teljes hálózatba. 
 


A kiállítás érdekességének számító videón lassan forgatva láthatjuk a háromdimenziós hálózatot, amelynek különböző szögekből láttatott teljes nézetei és felnagyított részletképei adják ki ennek a sorozatnak az egyes darabjait.

A BarabásiLab első kereskedelmi galériás szóló kiállításával párhuzamosan látható a retrospektív Rejtett mintázatok című tárlat a Csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban. A KMFA Galériában bemutatott alkotások június 4-ig tekinthetőek meg, majd egy ugyancsak a galéria által szervezett utazó kiállítás első állomásaként június 21-től a brüsszeli Liszt Intézetben egész nyáron várja az érdeklődőket.
 

Kiállítás helyszíne: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 10.
Kiállítás időtartama: 2022. május 3. – június 3., hétköznapokon 10:00 – 18:00 között

Barabási Albert-László személyes tárlatvezetése: 2022. május 10., 18:00


 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mindannyian designerek vagyunk

Mindannyian designerek vagyunk

A kérdés csak az, hogy hogyan írjuk: design vagy dizájn?

A bácsborsodi festő, aki Chicagóban talált otthonra

A bácsborsodi festő, aki Chicagóban talált otthonra

Moholy-Nagy László életművének dokumentációját a MOME-nek adományozta Passuth Krisztina művészettörténész.

Brad Pitt és Meryl Streep nyomában a magyar filmesek

Brad Pitt és Meryl Streep nyomában a magyar filmesek

Budapesten nyit bemutatótermet a Theaterkunst, Németország legnagyobb jelmezkölcsönző cége.

Hirdetés