Workshop a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetemen 2023 őszén projekthét keretében építész, formatervező valamint tervezőgrafika szakos hallgatók kísérleteztek az origamiban, a hagyományos japán papírhajtogatásban rejlő lehetőségekkel. A háttérről és az eredményről a kurzust vezető Dr. Nagy Máté PhD építész, éremművész, egyetemi docens számol be.
 

Deme Kevin Szabolcs, Gyémánt Dániel, Horváth Marcell
 

A papír hajtogatása feltehetőleg egyidős a papírral, sőt a hajtogatás jellemző a texil és bőrmegmunkálásra is. Műszaki szempontból figyelemre méltó, hogy további szerkezetek, anyagok beépítése vagy forgácsolás nélkül képesek vagyunk szilárdítani a lapot, megváltoztatjuk a mozgását.

Origami minták elkészítésével a vékony sík lemezt összetett térbeli formává alakítjuk, amivel új feladatokat képes ellátni.

Készíthetünk felnyíló vagy összecsukható tárgyakat: legyezőt, napernyőt például. A lágy papírból készíthetünk merev dobozt, állványt, de akár papírsárkányt vagy alakváltó játékot is. Az origami művészete valójában anyagprogramozás: a papír tanítása.

A Yoshimura féle minta egy háromszögekből álló hajtogatásminta. A nevét Yoshimaru Yoshimura japán matematikusról kapta, aki magyarázatott adott a kialakulására vékony falú hengeres testeken. (modell: Belme Bernadett)A Miura ori hajtogatást Koryo Miura japán asztrofizikus találta fel abból a célból, hogy megtervezzen egy űrben kinyíló napvitorlát, de a mintát később felfedezték több természeti formán is, például szitakötőszárnyakon vagy a hársfa jellegzetes levélerezetén. (modell: Belme Bernadett)


A XX. század kezdetén mindössze néhány száz hajtogatásmintát ismertek, mára tízezer fölöttire becsülik a számukat. Az origami mai népszerűsége jelentős részben Akira Yoshizawa (1911–2005) japán papírművésznek köszönhető. Yoshizawa 1952-ben megjelent Új Origami Művészet című kötetében láthatjuk elsőként a papírhajtogatás lejegyzésére szolgáló, diagrafikus képi nyelvet, 1954-ben pedig megalapította a Nemzetközi Origami Központot. A papírhajtogatás, mint hagyományos művészeti ág és kézügyességet fejlesztő játék terjedt el világszerte, de kezdettől fogva világos, hogy térrel kapcsolatos problémákat is modellezhetünk vele.
 

Kálmán Tímea: Origani készítési folyamat


Mivel az origamival létrehozott formák a papír mellett további anyagokból is elkészíthetők, a hajtogatás számos műszaki megoldást ösztönzött. A hajtogatás matematikai alapjainak megértése olyan origami művészekhez kötődik, mint Robert Lang amerikai fizikus, vagy Tomohiro Tachi japán matematikus. Munkásságuk kaput nyit magasabb szintű problémák megoldására:

űrben felnyíló napvitorlák, az élő testben formát öltő orvosi eszközök, alakváltó tárgyak és puhatestű robotok fejlesztésére használtak fel hajtogatási mintákat. 

Utasi Janka MirellaNagyfi Luca


Az origami azért is kivételes terület, mert alkotóművészek teremtették meg a természettudományos és műszaki kutatás-fejlesztés lehetőségét. Ennek tudatában vettük górcső alá a Soproni Egyetem 2023 őszi projekthét keretében a papírhajtogatást építész, formatervező valamint tervezőgrafika szakos hallgatókkal. Abból a célból, hogy megismerjük és alkalmazzuk az origamiban rejlő formaképző lehetőségeket, kezdetben klasszikussá vált módszereket követtünk, majd átalakítottuk, tovább fejlesztettük őket.

Készültek tanulmányok, építészeti térkísérletek, alakváltó tárgyak előképei, és autonóm papírplasztika alkotások, amihez irodalmi inspirációkat követtünk.

Bontovics András KristófBontovics András Kristóf

 

A workshopon résztvevő hallgatók:
Belme Bernadett, Bontovics András Kristóf, Deme Kevin Szabolcs, Gergely Vivien Alexandra, Gyémánt Ádám Dániel, Horváth Marcell, Hunyadi István, Kálmán Tímea, Knapecz Máté, Kollár Enikő, Lepold Eszter, Nagyfi Luca, Nagy Nikolett, Nyári Katica, Pató Fanni Alexandra, Szakács Kitti, Szendi Dorina, Utasi Janka Mirella, Varga Laura

 

Az összes hallgatói munka a galériában

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jövőre Veled Hágában

Jövőre Veled Hágában

Minden olvasatában a fenntartható és egészséges életvitelről szól a hágai lakókomplexum.

Fenntarthatóság a Budapest Design Weeken

Fenntarthatóság a Budapest Design Weeken

Tematikus programajánló.

Hirdetés