Az installáció megalkotásakor szempont volt a kis ökológiai lábnyom.

Szeptember 19-22. között zajlott az egyik legnagyobb nemzetközi designvásár, a London Design Fair, melyen a Magyar Divat & Design Ügynökség tizenegy magyar tervező részvételét biztosította a Budapest Select ernyőmárka alatt. A cél, hogy a magyar designmárkák nemzetközi szinten is elismertté és sikeressé váljanak, illetve minél többen megismerjék a bennük rejlő potenciált.

A márkák kiválasztásánál fontos szempont volt a környezettudatosság és a felelősségteljes tervezői gondolkodás megléte, az installáció koncepciójának alapját a praktikum és a környezettudatosság ihlette, a puritán, egyszerű tér pedig lehetővé tette a merészebb kialakításokat a tárgyak helyzetét illetően.

Az installáció megalkotásakor fontos szempont volt a minél kisebb ökológiai lábnyom, minél kevesebb anyag és energia felhasználása, figyelve az installáció újrahasználhatóságának lehetőségére is.

A Budapest Select pavilon a kiállított tárgyak kreatív elhelyezéséből és az objektek sokszínűségéből fakadóan rengeteg érdeklődőt vonzott – a tárgyak mellett többen érdeklődtek a pavilon vázát alkotó különleges kialakítás részletei felől. A kiállításon egyedi textiltechnikákkal találkozhattak a látogatók, mint például Regős Anna textiltervező futurizmusból inspirálódó monokróm, geometrikus mintákat megjelenítő 100% pamutból készített anyagaival, valamint a Kovács Móni által egyengetett KOMONKA Textile innovatív, a design és művészet határán mozgó, fémtextillel szőtt időtálló, látványos alkotásaival.

A magyar designszcéna bútortervezésének különleges színfoltjait a Plydesign, Planbureau és Socowoo termékei képviselték, megtestesítve a formatervezés minőségét, mérnöki pontosságát és találékonyságát. A Socowoo Krion elemekből hőformázással létrehozott bútorcsaládot, a Plydesign Kerékgyártó András formatervező együttműködésével idompréselt rétegeltlemezből készített, ergonómiailag alaposan kigondolt bútormodelleket hozott a londoni szakvásárra. Lakos Dániel designer, Planbureau név alatt mutatta be új Tilt székét, melynek egyik különlegessége a támlában rejlik: a hat darabból álló kollekció minden eleme más ívben hajlított támlát kapott – a megfelelő sorrendbe rendezve ezek organikus hullámvonalat adnak ki.

Nem minden designmárka marad meg azonban a kezdetben felállított profilnál, hanem olykor a kreativitását és kísérletezési hajlandóságát kiterjeszti különféle anyagokra és tárgyakra – a POSITION Collective európai, kortárs és hagyományos karakterjegyeket magában foglaló lámpái mellett új kerámiakollekciót is létrehozott, melynek egyik célja a társművészetek összekapcsolása – az itt kiállított kerámiákon látható mintákat egy kortárs képzőművésszel való együttműködésben alakították ki. E kollekció mellett a Lakatos Ábel által újonnan létrehozott Studio Danubo is itt debütált; a márkanév alatt Polli névre keresztelt, a keleti kultúrákra és a digitális formanyelvre jellemző vonások összeolvasztásából született pasztell kollekciót mutatta be.

A LumoConcept világítótestei elhozták Budapest eklektikus lakásainak hangulatát, az Art Deco eleganciájának és a Bauhaus letisztultságának formájában. A Viaplant természet által ihletett bútor- és lámpadarabjai absztrahálva hozzák be a növényvilág szépségét belső tereinkbe. A világítástechnika újragondolása a Nieto Light termékeiben is visszaköszön, mégpedig jövőbemutató 3D nyomtatóval előállított lámpáiban, valamint tartósított zuzmóval bélelt indusztriális lámpatesteiben. BEWEQ letisztult, magas minőségű világítástechnikai megoldásait mutatta be a londoni közönségnek.

További információkat a designmárkákról itt találtok.

(x)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

11 magyar márka képviseli a hazai designipart a London Design Fair-en

11 magyar márka képviseli a hazai designipart a London Design Fair-en

Stabil magyar márkák részvételével zajlik majd az egyik legnívósabb európai designvásár.

Magyar építészek sikere Prágában

Magyar építészek sikere Prágában

Egyetlen magyar résztvevőként jutott tovább az “új Žižkov városközpont” megformálására kiírt pályázaton a magyar csapat.

Budapest Design Map off- és online formában is!

Budapest Design Map off- és online formában is!

Vásároljon idén hazai tervezőtől karácsonyi ajándékot!

Hirdetés