Hirdetés

Az installáció megalkotásakor szempont volt a kis ökológiai lábnyom.

Szeptember 19-22. között zajlott az egyik legnagyobb nemzetközi designvásár, a London Design Fair, melyen a Magyar Divat & Design Ügynökség tizenegy magyar tervező részvételét biztosította a Budapest Select ernyőmárka alatt. A cél, hogy a magyar designmárkák nemzetközi szinten is elismertté és sikeressé váljanak, illetve minél többen megismerjék a bennük rejlő potenciált.

A márkák kiválasztásánál fontos szempont volt a környezettudatosság és a felelősségteljes tervezői gondolkodás megléte, az installáció koncepciójának alapját a praktikum és a környezettudatosság ihlette, a puritán, egyszerű tér pedig lehetővé tette a merészebb kialakításokat a tárgyak helyzetét illetően.

Az installáció megalkotásakor fontos szempont volt a minél kisebb ökológiai lábnyom, minél kevesebb anyag és energia felhasználása, figyelve az installáció újrahasználhatóságának lehetőségére is.

A Budapest Select pavilon a kiállított tárgyak kreatív elhelyezéséből és az objektek sokszínűségéből fakadóan rengeteg érdeklődőt vonzott – a tárgyak mellett többen érdeklődtek a pavilon vázát alkotó különleges kialakítás részletei felől. A kiállításon egyedi textiltechnikákkal találkozhattak a látogatók, mint például Regős Anna textiltervező futurizmusból inspirálódó monokróm, geometrikus mintákat megjelenítő 100% pamutból készített anyagaival, valamint a Kovács Móni által egyengetett KOMONKA Textile innovatív, a design és művészet határán mozgó, fémtextillel szőtt időtálló, látványos alkotásaival.

A magyar designszcéna bútortervezésének különleges színfoltjait a Plydesign, Planbureau és Socowoo termékei képviselték, megtestesítve a formatervezés minőségét, mérnöki pontosságát és találékonyságát. A Socowoo Krion elemekből hőformázással létrehozott bútorcsaládot, a Plydesign Kerékgyártó András formatervező együttműködésével idompréselt rétegeltlemezből készített, ergonómiailag alaposan kigondolt bútormodelleket hozott a londoni szakvásárra. Lakos Dániel designer, Planbureau név alatt mutatta be új Tilt székét, melynek egyik különlegessége a támlában rejlik: a hat darabból álló kollekció minden eleme más ívben hajlított támlát kapott – a megfelelő sorrendbe rendezve ezek organikus hullámvonalat adnak ki.

Nem minden designmárka marad meg azonban a kezdetben felállított profilnál, hanem olykor a kreativitását és kísérletezési hajlandóságát kiterjeszti különféle anyagokra és tárgyakra – a POSITION Collective európai, kortárs és hagyományos karakterjegyeket magában foglaló lámpái mellett új kerámiakollekciót is létrehozott, melynek egyik célja a társművészetek összekapcsolása – az itt kiállított kerámiákon látható mintákat egy kortárs képzőművésszel való együttműködésben alakították ki. E kollekció mellett a Lakatos Ábel által újonnan létrehozott Studio Danubo is itt debütált; a márkanév alatt Polli névre keresztelt, a keleti kultúrákra és a digitális formanyelvre jellemző vonások összeolvasztásából született pasztell kollekciót mutatta be.

A LumoConcept világítótestei elhozták Budapest eklektikus lakásainak hangulatát, az Art Deco eleganciájának és a Bauhaus letisztultságának formájában. A Viaplant természet által ihletett bútor- és lámpadarabjai absztrahálva hozzák be a növényvilág szépségét belső tereinkbe. A világítástechnika újragondolása a Nieto Light termékeiben is visszaköszön, mégpedig jövőbemutató 3D nyomtatóval előállított lámpáiban, valamint tartósított zuzmóval bélelt indusztriális lámpatesteiben. BEWEQ letisztult, magas minőségű világítástechnikai megoldásait mutatta be a londoni közönségnek.

További információkat a designmárkákról itt találtok.

(x)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szeptemberben ha foghíjasan is, de megrendezik a világ egyik legnagyobb design eseményét

Szeptemberben ha foghíjasan is, de megrendezik a világ egyik legnagyobb design eseményét

A szervezők szerint sose volt rá akkora szükség, mint most.

Óriási sikert arattak a formatervezők a London Design Fair-en

Óriási sikert arattak a formatervezők a London Design Fair-en

Az installáció megalkotásakor szempont volt a kis ökológiai lábnyom.

Hirdetés