Közeleg az év vége, ezt mi sem jelzi jobban, minthogy a Pantone máris bejelentette 2019 meghatározó színét.

A Pantone minden év decemberében megválasztja a következő év hivatalos árnyalatát, ami nemcsak a divatvilágot határozza meg, de az építészet, design és lakberendezési trendeket is. Míg tavaly a misztikus ultraibolya tündökölt az év színeként, addig 2019-ben az élénk narancs és a lágy aranytónus ötvözete, a Living Coral érdemelte ki magának ezt a titulust.

"Ahogy környezetünk egyre zordabb, úgy válunk mi is egyre hidegebbé és egymástól távolivá. Reméljük, hogy a korallzátonyok inspirálta szín lágyságával és élénkségével melegséget visz majd mindenki életébe. Időnk nagy részét a digitális világban töltjük, melyben üdítő kikapcsolódást nyújt a Living Coral kedvessége. Van ebben a színben valami barátságos, meleg és optimista jelleg, ami a design és az otthonok tereiben is népszerűvé teszi." - magyarázza Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezetője. 

Ez a barackos narancs árnyalattal átjárt szín az életerőt, a könnyedséget idézi és nem 2019 lesz az első alkalom, hogy beszínezi majd a lakások falait vagy éppen az épületek homlokzatát. A korallzátonyokon kívül láthattuk már a Pireneusokban található Atelier Fernandez & Serrez tervezte kollégium homlokzatán - amely kialakításában is a korallt idézi -, Luis Barragán színektől hemzsegő épületei között is felbukkan, de nem is kell ennyire messze mennünk, hiszen a Vasáros Zsolt (Narmer Építészeti Stúdió) és a BME Építőművészeti Doktori Iskola által megálmodott Rudapithecus Látványtár is beillik ebbe a sorba. 


Plusz egy a ráadás

Egy fiatal BME-s hallgató a Komplex tervezés tárgynál búvárbázist álmodott Rudabányára, mely épület szintén hasonló színekben tündököl. Krajnyák Nándor Bence koncepciójában a tereplépcsőt követő épületet tervezett, amely belesimul a tájba és melyet az idő előrehaladtával a természet teljesen elrejt majd. Megjegyzendő, hogy ahogy a Látványtár színvilágát, úgy a búvárbázisét is a vasérc határozza meg, de finom párhuzamban áll a Pantone választotta Living Coral barackos, púderes világával is. Mi éppen ezért gondoltuk a sorba illeszteni mindkét épületet. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Művészeti szervezetek építésze | Szántó András – 1. rész

Művészeti szervezetek építésze | Szántó András – 1. rész

Budapestről New York magaslataira

Az építész is ember

Az építész is ember

Nem is akármilyen! – Zsitva Tibor építészportréi

Érkezik a DOCONF2023!

Érkezik a DOCONF2023!

A BME 5. nemzetközi építészeti, tájépítészeti, várostervezési és tervezési doktori/posztdoktori konferenciája

Hirdetés