Nemcsak a nonfiguratív alak tükörfényes, dúr alumínium felülete formabontó, de az elkészítése és felállítása is emberpróbáló.

Szeptemberben kivételes térplasztikai alkotásokkal bővül a Corvin Sétány. Mikus Áron Triptichon, valamint Dual című tükröződő szobrai a Corvin Technology Park irodaház udvarán nyújtanak hamarosan különleges élményt a járókelőknek.

Néhány héten belül felállítják a Corvin Sétány új, egészen szemkápráztatónak ígérkező képzőművészeti alkotásait. Mikus Áron kompozícióját a Futureal-csoport és a Magyar Képzőművészeti Egyetem fiatal művészeknek kiírt közös pályázatán választották ki, 22 pályamű közül. A versenyen a művészeti felsőoktatási intézmény hallgatóitól, illetve diplomásaitól olyan kiemelkedő műalkotás létrehozását várták, amely hangsúlyos részévé válik a modern sétánynak, ugyanakkor eredeti és interaktív módon vonja be a járókelőket.

A Triptichon látványterve

A Triptichon és a Dual nonfiguratív alakjának nemcsak tükörfényes, dúr alumínium felülete formabontó, de az elkészítése, illetve felállítása is emberpróbáló feladat.

A szobrok 180 különálló darabból épülnek fel, amelyeket műhelymunka keretei között, sablonok segítségével hegesztettek össze. Ezekből három különálló elem alakítottak ki, amiket már a Corvin Sétányon illesztenek egymáshoz.   

A Török Richárd-díjas művész célja, hogy az alkotásai újra és újra olyan érzelmi impulzust adjanak a szemlélőnek, amit egy sosem látott idegen és izgalmas tárgy megpillantása okoz: „Az volt a szándékom, hogy a nézőben minden Triptichon-találkozáskor újjászülessen a rácsodálkozás élménye. A csillogó, szinte megzabolázhatatlan íveket húzó, folyton változó test benyomását keltő térplasztikák, jelenlétükkel szabálytalan, de egyensúlyban lévő izgalmas és hangsúlyos teret hivatottak teremteni a Corvin Sétányon.”

A Corvin Technology Park udvara

A Triptichon közelében, a Corvin Technology Park bejáratánál állítják fel a Dual című második munkát. A két szobor között húzódó tengely kijelöli az irodaházba érkezők útvonalát, amely révén nem csak kompozíciós szerepet kap a Triptichon formai testvére, de kiterjeszti annak hatását és továbbvezeti az erre járót a szomszédban megvalósuló Corvin Innovation Campus irodaház felé.

„A pályázat kiírásakor egyértelmű célként jelöltük ki, hogy olyan installáció kerüljön a Corvin Sétány egyik hangsúlyos helyére, amely nemcsak magával ragadja a nézőt, de a lehető legjobban tükrözi környezete szellemiségét. Mikus Áron szoborcsoportja olyan állandóan változó, ám mindig pozitív esztétikai élményt nyújt, amely különleges formanyelvvel képes hozzájárulni az emberek jókedvéhez” – mondta Radványi Gábor, a Futureal főépítésze. 

A nyertes pályamű a Corvin-negyed olyan emblematikus alkotásaihoz csatlakozik, mint a Szanyi Péter által tervezett Einstand ötalakos bronz kompozíció, a Győrfi Lajos által készített 56-os Pesti srác emlékmű, vagy a Zalavári József művészeti vezetésével megalkotott Corvin Gömböc szobor.

A Nokia Skypark és a Corvin Technology Park közti udvar

Az új szoborcsoport közvetlen közelében álló Corvin Technology Park a digitális korszak elvárásai szerint tervezett és felépített irodaépület, amely illeszkedik a korábban a Corvin Sétányon megvalósított fejlesztésekhez, mégis egyedi karaktereket hordoz. A komplexumot a Corvin-negyed, Kelet-Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs beruházása veszi körül Budapest szívében. A projekt keretében összesen 22 hektár terület újult meg, ahol több mint 3000 új lakás, 100 000 négyzetméter irodaterület és 50 000 négyzetméter kereskedelmi ingatlan jött létre - utóbbiak alapvetően a Corvin Plazán belül. A Corvin Sétány a Corvin-negyed parkosított, 800 méter hosszú sétálóutcája Budapest egyik jelképe és 10 000 négyzetméteres találkozópontja.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Medvét láttak Kelenföldön!

Medvét láttak Kelenföldön!

Hatalmas piros macikkal újít az Etele Plaza.

A Corvin Technology Parké az első magyarországi WELL minősítés

A Corvin Technology Parké az első magyarországi WELL minősítés

A minősítés a dolgozók egészségi állapotára és közérzetére pozitív hatást gyakorló szempontokat ismeri el.

Búcsúznak a Lánchíd oroszlánjai

Búcsúznak a Lánchíd oroszlánjai

A több mint tíztonnás szobrok egy újpesti műteremben újulnak meg.

Hirdetés