A designerek műhelyeikben fogadják a látogatókat, és beszélnek a háttérben végzett munkáról, a termékeikről.

Október 4. és 13. között tizenhatodik alkalommal vehetnek részt az érdeklődők a Design Hét Budapest rendezvénysorozaton, melynek izgalmas kínálatában ezúttal is az egyik leginkább várt program a Nyitott Stúdiók. A látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé tekinthetnek be, hogy képet kapjanak a háttérben folyó, az ötleteléstől egészen a megvalósításig tartó munkáról.

VPI Beton

A Nyitott Stúdiók program célja, hogy az érdeklődők testközelből tapasztalhassák meg az alkotók mindennapjait. A designerek műhelyeikben fogadják a látogatókat, és kötetlenül beszélnek a háttérben végzett munkáról, a folyamatok szépségeiről, emlékezetes megbízásaikról, egyedi termékeikről.

A divat, az építészet, a grafika, a gasztronómia és a kerámia kedvelői egyaránt felfedezhetik az érdeklődésüknek megfelelő stúdiót. A Balint Sara Bridalwear műhelyében megtudhatjuk, hogyan készülnek a környezettudatos, személyre szabott esküvői ruhák, melyeken a tervező régi csipkerészleteket, „textil-emlékeket” kombinál modern fazonnal. BORIBIANKA is azon a helyszínen vezet be minket az ékszerkészítés aprólékos titkaiba, ahol különleges, exkluzív alkotásai születnek: kézbe vehetjük a finom részleteket megmunkáló szerszámokat, megismerhetjük, hogyan formálódnak az anyagok. Az ENIHORN showroomjában képet kaphatunk arról, hogy a márka tulajdonosa, Horn Enikő milyen kiváló olasz bőr alapanyagokkal, milyen tervezési folyamat keretében dolgozik gyönyörű táskáin, sőt a 2019-es őszi/téli kollekciót bemutató kiállítás is várja a látogatókat.

A ma már kreatív stúdióként működő, eredetileg közösségi varrodaként induló PINKPONILO műhelyében mindent megtudhatunk az alapítók, Kudron Anna, Szabó Viktória és Burány Vera projektjeiről, tervezői-kivitelezői szemléletéről, a textil-újrahasznosítási problémákról. Sőt, nyitott varrónapot is tartanak. Izgalmas párhuzamot nyújt ezzel a stúdióval a Medence Csoport műhelye, amit ugyanígy hárman működtetnek, csak éppen férfiak: Gross András, Magyar Gergely és Terebessy Tóbiás. Használt molinókból gyártanak táskákat, ajándéktárgyakat, sőt bútorokat, installációkat is. Három napon keresztül műhelylátogatással és prezentációval várják nemcsak az újrahasznosítás szerelmeseit.

Góg Angéla

A Tünde Ruzicska ceramic art & craft stúdióban Ruzicska Tünde keramikus-iparművész munkáival ismerkedhetünk meg azon a helyen, ahol ezek a gyönyörű tárgyak életre kelnek. Megtudhatjuk, hogyan készülnek a különleges kerámiák, melyek a hagyományt és a kortárs kísérleti törekvéseket vegyítik. Góg Angéla, a GOGA FOOD DESIGN tervezője a GOGA STUDIO-ban elmondja, milyen a boldogság és a jövő íze, sőt „belekóstolhatunk” mások emlékeibe is. Komoly kutatómunka előzi meg, hogy a tervező megismerje az ízek és emlékek kapcsolatát, az ismerősség érzésével tudja ízesíteni az általa újragondolt ételeket, falatokat – erről hallhatunk tőle.

A CraftBenson és a Borbás Építész Műterem közös irodájában a jelenleg zajló építészeti, belsőépítészeti projektekkel és azok hátterével ismerkedhetünk meg. A CraftBenson legutóbbi munkái között a Centrál Színház és a Herendi Porcelán Palota szerepel, a Borbás Építész Műterem pedig az Év Háza díjas lakóépületről, szociális és szakrális épületekről tud sok érdekességet mesélni. A beton kurrens anyag pár éve, nem véletlen, hogy két stúdió nyílt napján is találkozhatunk vele idén. A díjnyertes Logifaces logikai betonjátékot tervező csapatnál a látogatók megismerkedhetnek az iroda építészeti, belsőépítészeti és designtevékenységével, sőt a betonöntés rejtelmeibe is beavatják őket, a bátrabbak pedig ki is próbálhatják azt. A VPI Betonnál szintén lesz erre lehetőség: ők a legjelentősebb hazai betonutcabútor-tervező és -gyártó vállalkozás. Kavics névre keresztelt kültéri ülőbútorukat számos nemzetközi designdíjjal jutalmazták. Most bepillantást engednek az üzem kulisszái mögé. A SAUNNA kollektiv belsőépítész-designstúdiónál megismerkedhetünk az alapítók, Bubla Ágnes, Bakó Zsófia és Zimmerer Erzsébet saját termékeivel is, és képet kaphatunk arról, milyen sokszínű projektekben − így például a Róza levesétterem vagy a Desszert.Neked desszertműhely kialakításában − vettek részt korábban.

Medence Csoport

A grafikai tervezés érdekességeiről több helyszínen is hallhatunk. Déri Enikő és Demeczky Nóra, a de_form stúdió alapítói egyszerű és erőteljes grafikai koncepcióikról, rendhagyó vizuális megoldásaikról beszélnek majd a látogatóknak. Bemutatkozik a faraway design & meet service design agency is: a két csapat a brandépítés folyamatán vezeti végig a látogatókat, így például kiderül az is, hogy alakult ki a teljes vizuális arculat a Sziget tavalyi kampánya, a ’Love Revolution’ esetében. Délutáni dj-szettekkel, prezentációkkal, frissítő ötletekkel és eredeti magyar ginnel várja az érdeklődőket a kreatív koncepciók készítésével, enteriőr-, arculat-, termék- és csomagolástervezéssel foglalkozó Graphasel Design Studio. A vidám csapat most költözik negyedik otthonába, ennek nyitóbuliján vehetünk részt. A DIGIC Pictures animációs stúdió a 3D-animációs és filmes VFX-világ élvonalában tevékenykedik: náluk készülnek például a legismertebb videójátékokat (Assassin’s Creed, Call of Duty, League of Legends, Final Fantasy) reklámozó animációs trailerek. Kivételes alkalom, hogy stúdiólátogatásra várják a videójátékok és a filmes világ iránt érdeklődőket. Bemutatják az animációs film készítésének különféle fázisait, az egyes feladatok ellátásáért felelős divíziók mindennapjait, és még a photoscan stúdióba is bekukkanthatunk.

A Nyitott Stúdiókról a 15 ezer példányban 200 helyszínen terjesztett ingyenes programfüzeten kívül a Design Hét Budapest weboldalán is lehet tájékozódni, ahol részletes ismertető található a programokról. A részvétel minden esetben regisztrációhoz kötött, és érdemes is időben biztosítani helyünket, hiszen rekordsebességgel telnek be a helyszínek.

Forrás: Sajtóközlemény, fotós: Rácmolnár Milán
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gépeléssel kialakított tapétát alkotott egy testvérpár

Gépeléssel kialakított tapétát alkotott egy testvérpár

Valicsek Éva és Ildikó az NLXL számára tervezett Geometrikus tapétát, amely a Milánói Design Héten debütált, és már világszerte elérhető.

A lámpacsalád, ami életre szóló garanciát kínál

A lámpacsalád, ami életre szóló garanciát kínál

Nem álltak bele a trendekbe a Kermann díjnyertes ipari LED lámpáinak tervezői.

Mit találunk a legbelső térben?

Mit találunk a legbelső térben?

A szóközök jelentésével, ritmusával, szimbolikájával játszik a Csend Legbelül című installáció. 

Hirdetés