Kiállításajánló a K11-be

Mennyire játszik központi szerepet a verseny életünkben, és hogyan alakítja identitásunkat? Hol a határvonal egészséges és egészségtelen versengés között? Milyen párhuzamok fedezhetők fel munka és versenysport között? Létezik-e egyáltalán egyéni teljesítmény? Vigh Violetta, a MOME Média design MA végzős hallgatója egyéni kiállításában a termelékenység hajszájának nyelvi és vizuális leképezéseit vizsgálja.

Fotó: Gaál Dániel


A MUNKA/VERSENY című kiállítás fő inspirációs forrásai a magyar szocialista ruhagyári dolgozók munkakörülményeiről szóló korabeli sajtóanyagok, amelyek egy eredménytáblákkal, százalékokkal, fegyelmezett testekkel és versengéssel teli világot tárnak elénk.

„Hurai Mihály az örök fregoli. Mindig odateszik, ahol a legnagyobb szükség van rá. […] Ez az ember képtelen rosszul dolgozni.”
(Ruházati Munkás, 1968, 12. évfolyam 2. Szám)

Fotó: Gaál Dániel

Fotó: Gaál Dániel


A szocializmus gazdaságpolitikájában kiemelkedő jelentőségűek voltak a munkaversenyek, amelyek során a dolgozók rendszerint irreális, a gyakorlatban megvalósíthatatlan célokat kitűzve törekedtek a teljesítmény növelésére, a központilag megállapított norma több száz vagy ezer százalékkal való túlszárnyalására. A sztahanovista mozgalom után ma a korlátlan haladás és a „bármi lehetséges” elve diktálja a tempót és generálja a versenyhelyzeteket. A  kiállításon a vizsgált korszak szófordulatai, képanyagai és szimbólumai alakulnak át a kortárs teljesítményelvű társadalom abszurd metaforáivá installációk és videómunkák formájában.

Vigh Violetta: Közelharc a Verseny Áruházban, 2024, videó stillVigh Violetta: Bikaviadal a Vörös Október Ruhagyárban, 2022, videó still

Kurátor: Viski Noémi
Kurátorasszisztens: Bálint Júlia
Külön köszönet: Cseh Dániel, Erhardt Miklós, Halak László, Pálfalusi Attila, Tasnádi József, Szirtes János

 

A kiállítás Facebook-eseménye: LINK
A kiállítás megtekinthető: 2024. 02. 28. – 03. 21.
Helyszín: K11 LABOR (1075 Budapest, Király u. 11.)

Nyitvatartás:
Kedd 10:00-18:00
Szerda 15:30-19:00
Csütörtök 12:00-18:00Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A jövő laboratóriuma a Madách Imre téren

A jövő laboratóriuma a Madách Imre téren

Tizenhét cseh designmárka vagy tervező munkája, akik a fenntartható designszemlélet elsajátítását tűzték ki elsődleges céljuknak.

Kortárs pécsi építészek kalandozása a design világában

Kortárs pécsi építészek kalandozása a design világában

Kiállítás rendhagyó tárlatvezetéssel.

Fenntarthatóság a Budapest Design Weeken

Fenntarthatóság a Budapest Design Weeken

Tematikus programajánló.

Hirdetés