A jelképet Ola Jasionowska grafikus tervezte még 2016-ban.

A lengyel abortusztörvény szigorítása (amely kimondta, hogy még súlyos magzati rendellenességek esetében is alkotmányellenes a terhesség megszakítása) hatalmas tiltakozást váltott ki az országban, és heteken át több tíz- máskor több százezres, főként fiatal nőkből álló tömeg demonstrált Varsó utcáin. A tüntetések egyik szimbólumává egy vérvörös villám jel vált, aminek tervezője Ola Jasionowska grafikus volt. Jasionowska a The Art Newspapernek mesélte el, honnan jön a logó. 

A logót, melyen egy fekete, női fej sziluettjét kettészelő villám, és a „strajk kobiet” (nők sztrájkja) felirat látható Ola Jasionowska, varsói grafikus és feminista aktivista tervezte még a 2016 októberében zajló országos méretű tüntetések idején, amik akkor az abortusz teljes tilalmára vonatkozó javaslat ellen szerveződtek. A design azóta összeforrott az International Women’s Strike mozgalommal, és számos alkalommal tűnt már fel más-más, helyszínspecifikus összefüggésben. Paraguayban például a logón egy fonott hajú nő látható, az Egyesült Államokban pedig egy fekete nő. A villám önmagában is életre kelt, felkapta a közösségi média, és globális szimbólummá vált. Jasionowska a The Art Newspapernek elmondta, célja az volt, hogy egy könnyen felismerhető logót alkosson, ami széles körben megosztható és azonnal értelmezhető. 

„Valami egyetemeset akartam létrehozni, egy olyan jelet, amivel a nők azonosulni tudnak lakóhelyüktől, személyiségüktől függetlenül" – mondta el Jasionowska. A jel egyben felhívást is közvetít: „Vigyázzanak, mi figyelmeztettünk! Nem értünk egyet azzal, hogy a nőket megfosztják az alapvető emberi jogaiktól.”

Sebastian Cichocki, a varsói Modern Művészetek Múzeumának igazgatója szerint a mostani tüntetések kulturális összetétele rendkívül sokszínű. „Ez egy másfajta tiltakozás, dühös, fiatalok tömege tiltakozik egyszerű kartontáblákat írt szlogenekkel" – mondta el Cichocki, és megjegyezte, hogy a szimbólumot már olyan csoportok is átvették, mint az Extinction Rebellion és az Antifa mozgalom, sőt azok a futballrajongók is, akik jelen vannak a tüntetéseken.

A demonstrációk hatására a lengyel kormány november 3-án úgy döntött, elhalasztja az abortusztörvény szigorítását.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Varso Place elnyerte a WELL új egészségbiztonsági minősítését

A Varso Place elnyerte a WELL új egészségbiztonsági minősítését

Ez a minősítés már a koronavírus előidézte helyzetre is reagál.

Honnan jön a lengyelországi tüntetések villám szimbóluma?

Honnan jön a lengyelországi tüntetések villám szimbóluma?

A jelképet Ola Jasionowska grafikus tervezte még 2016-ban.

Hirdetés