Hirdetés

Aki eljön a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kiállítására, eldöntheti maga.

Aki eljön a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2018. február 6-án nyíló kiállítására, eldöntheti maga!  Az aluljáróktól a közétkeztetésig... 

A design szerepe egy nagyváros működésében.  

Három kutatócsoport mutatja be munkájának eredményét: hogyan segítheti a design egy város életét, lakóit, ebben az esetben a gyerekek mindennapjait, a játszóterektől az iskolai étkeztetésig, s mindebbe hogy kapcsolódnak be a MOME oktatási és kutatási programjai. 
A Gyerekbarát város 2.0, a Menza+ és a Negatív terek kutatóközösségei várnak Mindenkit szeretettel!

HELYSZÍN: Budapest Projekt Galéria | Budapest, 1053. Kossuth Lajos utca 14-16.  A belépés ingyenes.

IDŐPONT: 2017. február 6. | 17:00 h

MEGNYITJA: Szalay-Bobrovniczky Alexandra – főpolgármester-helyettes és Fülöp József – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora 

"Közelítések - Design kutatások + koncepciók városi helyzetekre"

Gyerekbarát város 2.0, a Menza+ és a Negatív Terek az elmúlt fél év során végzett design kutatásokat, aminek eredményeit a Közelítések - Design kutatások + koncepciók városi helyzetekre című kiállítás foglalja össze. A kiállítás célja közelebb hozni azt a gondolkodásmódot, amivel MOME - Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói és hallgatói terveznek. Bemutatni azt a folyamatot, ahogyan az adott terület feltérképezésétől, az anyaggyűjtéstől, a design kutatáson keresztül eljutnak a bemutatásra kerülő, tovább gondolásra és cselekvésre ösztönző koncepciók kidolgozásáig, makettek, kiadványok és installációk elkészítéséig. 

Gyermekbarát Város 2.0

A Gyermekbarát Város 2.0 projekt az egyetemen a Designszolfézs keretében, a Design Intézet és az Elméleti Intézet BA szakjainak első féléves blokkosított tematikus programjában valósult meg, aminek célja, hogy a hallgatókat csapatmunkára tanítsa és ráhangolja az egyetemi jelenlétre. 2017-ben a program tervezési témája a „gyerekbarát város” volt, a MOME EcoLAB 2016-ban megvalósított Gyermekbarát Város 1.0 projektjének eredményeire alapozva és az EU Gyermekbarát város koncepciója alapján, különböző területeken végeztek további design kutatást, majd koncepciófejlesztést az elsőéves hallgatók. 

Menza +
 
A Menza+ projekt a MOME hallgatóinak kutatómunkája, mely az iskolai étkeztetés helyzetének feltérképezése mellett azt vizsgálja, hogyan segíthető a design eszközeivel a meglévő folyamat. Milyen változtatások lehetségesek a mostani rendszer keretein belül, hogyan közelíthetők egymáshoz a résztvevők? A Menza + projekt a MOME FoodLab koordinálásával/vezetésével valósult meg két budapesti általános iskolában, három korosztály bevonásával. Az osztályokban végzett workshopok mellett közös ötletelésre invitálták a szereplőket, a diákok, szülők, tanárok, konyhás nénik, közétkeztető cég alkalmazottai és az iskola igazgatója is együtt gondolkodott arról, hogyan tehető jobbá az étkezőben eltöltött rendkívül kevés időt.

Negatív terek 
 
A Negatív terek projekt egy tágan értelmezett design kutatás keretében a városi negatív terek regenerációját kutatta. Cél a probléma feltárása, ezt követően pedig tág körű megoldás keresése, az építészet és egyéb diszciplínák eszközinek alkalmazásával. Kérdés, hogy hogyan lehet életre kelteni egy alulhasznosított/használaton kívüli területet? A városi negatív terek olyan terek összessége, melyek a nyilvános térstruktúra alulhasznosított, illetve túlhasznosított, de minden esetben nem megfelelően használt terei. Ezek összességében a haladás terei, melyek mindennapjainkat alapvetően határozzák meg. Lehetnek fedett szabad terek: felüljárók alatti terek, aluljárók, árkádok, piacok, illetve nem fedett szabad terek: Duna, ökofolyosók, utcák, terek, parkok.
 
A kiállítás Budapest Főváros Önkormányzata, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésében valósul meg. 

Kurátor: Kókai Zsófia
Arculat: Császár Adrienn
Projektvezetők: Fehér Bori, Németh Zsófia, Orlai Balázs, Tihanyi Dominika, Mónus Mimi

MEGNYITÓ: 2017. február 6. | 17:00
A kiállítás február 26-ig várja a látogatókat. Nyitva tartás: kedd-szombat / 14.00-20.00 
A belépés ingyenes.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fiktív tájkép született a HybridArt Camp során

Fiktív tájkép született a HybridArt Camp során

Bútorgyári hulladékból készült az óriás, hullámszerű szobor.

Nyírábrányi szólamok

Nyírábrányi szólamok

Kastélyrehabilitáció Bányai Lili diplomatervében.

Hirdetés