Rangos díjat nyert a magyar fejlesztésű FRED: az emberek és kutyák számára kialakított ivókutat akár te is kipróbálhatod!

A VPI Nagy-Mihály Márk és Varga Péter István által tervezett FRED ivókútja idén elnyerte az iF DESIGN AWARD-ot, a világszerte elismert formatervezési díjat, a Public Design („köztéri design”) kategóriában. A világ legrégebbi független designszervezete, a hannoveri székhelyű iF International Forum Design GmbH évente osztja ki a díjat.

Tavaly a VPI VELÓ biciklitárolója kapta meg a rangos elismerést, idén pedig a FRED győzte meg a világ minden tájáról érkező, független szakértőkből álló 132 tagú zsűrit. Az innovatív ivókút figyelembe veszi a változó városi igényeket, és nemcsak az emberek szomját oltja, hanem a kutyákét is. A verseny kiélezett volt, 72 országból közel 11 000 pályamű érkezett a tanúsítvány elnyerésének reményében.


 

Változó városi igények, egyre több kutyagazdi 

Az ivóvízhez való hozzáférés alapvető emberi jog, amit a közterületek is hivatottak lennének biztosítani a lakosság számára, főleg a jelenlegi éghajlati viszonyok között. A kutyatartás egyre inkább a városi életmód velejárója, egy 2021-es felmérés szerint a budapestiek 22-25%-a kutyagazdi, ez több mint fél millió kutyát jelenthet csak a fővárosban. Éppen ezért ma már az infrastruktúra-tervezésnél is fontos szem előtt tartani az állatok igényeit is: a FRED ivókút nemcsak az emberek szomját oltja, de a négylábú kedvenceink sem maradnak víz nélkül. 

A multifunkcionális, geometrikus kialakítású ivókút egyszerű, kompakt megoldást nyújt városi környezetben is arra, hogy kényelmesen jusson ember és kutya egyaránt friss vízhez, és hogy még a kulacsunkat is utántölthessük. Az egyedülálló betonbútort Budapesten a Dr. Meixner Ildikó téren lévő nemrég átadott Levendulaparkban akár ki is lehet próbálni.


Az itatótálca automatikusan kiürül

A dizájn a hagyományos japán bambusz ivókutakból merített, de a FRED tervezőinek az esztétika mellett nagy gondja volt a funkcionalitásra is: a víz- és csatornabekötés az itatótálca alatt kialakított, rejtett aknában lehetséges. Az ivókút víztakarékosan működik, és a tálca a feltöltés után 1-2 perccel magától kiürül, így megspórolható a hagyományos kutyaitatók ürítésénél egyébként szükséges lépés.  

 

A VPI, a tervező és gyártó
A VPI fő profilja a köztéri betonbútorok tervezése és gyártása. A közterek innovatív megközelítésére törekszenek folyamatos kísérletezéssel és új utak keresésével. A VPI Magyarország piacvezető beton utcabútor gyártója, emellett több európai országban, illetve az USA-ban is forgalmazzák termékeiket.


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Formatervezési díjat nyert a FRED Innovatív ivókút

Formatervezési díjat nyert a FRED Innovatív ivókút

Rangos díjat nyert a magyar fejlesztésű FRED: az emberek és kutyák számára kialakított ivókutat akár te is kipróbálhatod!

„Az építészet mindenkié”

„Az építészet mindenkié”

Felső Boróka építész-grafikus a 70-es évek épületeit bemutató új sorozatának elindításával is azon dolgozik, hogy közelebb hozza az emberekhez az építészeti örökségünk néha rejtve maradó értékeit.

Szolgálati közlemény: helycsere a Fuga élén!

Szolgálati közlemény: helycsere a Fuga élén!

Őry Júlia átvette Nagy Bálinttól a stafétát, a FUGA művészeti vezetését.

Hirdetés