Ezek a lámpák hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a mi gyerekeink is tudják még élvezni ezt a bolygót.

Bő tíz éve, Olafur Eliasson műterméből indultak világ körüli útjukra a Little Sun lámpái, hogy az emberek kezébe adják a nap éltető energiáját. A szervezet elsődleges célja Afrika szubszaharai régiójának megsegítése volt, ahol több milliók élnek a mai napig elektromosság nélkül. Az elmúlt időszakban azonban itt, Európában is a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hogy az eddig biztosnak hitt forrásaink kiapadhatnak és egyre sürgetőbbé válik, hogy fenntartható alternatívák után nézzünk. Az IKEA és a Little Sun most debütáló termékei erre nyitnak egy új, globális fejezetet.
 

Felix Hallwachs, a Little Sun ügyvezető igazgatójával és James Futcherrel, a svéd IKEA kreatív vezetőjével beszélgettünk a kollaborációról, amin bő három éve dolgoznak közösen. 
 

James Futcherr és Felix Hallwachs

A Little Sun kapcsán az egyik legizgalmasabb aspektus, hogy a szerethető design által nem csak segítséget, de emocionális inspirációt is nyújtanak az embereknek. Egy olyan pluszt, ami túlmutat azon a misszión, hogy az etiópiai kisgyerekeknek ne kelljen még ma is füstös petróleum lámpák mellett tanulniuk estenként. 

„Alapvetően mindenki biztonságot és egy kis boldogságot keres az életben. Nagyszerű kombináció, ha valami olyat tudunk adni, ami nem csak segíti, de inspirálja is az embereket. Az is vitathatatlan, hogy másképp kell bánnunk a bolygónkkal, mint eddig. Ezzel persze nem mondok újat, tele van vele a média. A klímakrízis és az energiaválság témája viszont negatív konnotációkkal jár, rossz érzéseket kelt az emberekben. Mi olyan termékeket szeretünk tervezni, amik pozitívan tudnak a fenntartható energiáról elmesélni. Ezek a lámpák esztétikusak, funkcionálisak, vidámságot sugároznak és nagyon egyszerűen demonstrálják, hogy a napenergia működik. Lényegében lehívod a napot az égből, és azáltal hogy hasznosítani is tudod, erőssé és találékonnyá válsz. Hatalmad lesz arra, hogy fenntartható módon teremts energiát magadnak” – osztotta meg velünk Felix a Little Suntól. 

A Little Sun legelső napelemes lámpája, az ikonikus sárga napocska, egy egyszerű és kedves referencia volt a témára. Az IKEA-kollaborációnál most a Föld forgástengelyei és a Nap becsapódási szögei ihlették a tárgyakat. Az a mechanizmus, ahogy a bolygónk az éltető energia felé fordul.
 


A multifunkcionális SAMMANLÄNKAD lámpa formája egy régi giroszkópot idéz meg, miközben nemcsak asztali, de függő- és zseblámpaként is hasznosítható. A hordozható SAMMANLÄNKAD LED lámpa közben beltéri és kültéri kalandokra készült: sárga pántjával egyszerűen csuklóra, vagy táskára akasztható. A kis fényforrás felületén pedig ugyanúgy megjelennek a Föld forgástengelyének vonalai, mint a nagyobb lámpán. Mindkét termék újratölthető akkumulátorral és napelemmel van felszerelve: töltés után hosszú órákon át tudnak világítani, ráadásul egy erősebb és egy lágyabb fokozat közül is lehet választani. 

„A Little Sun azért keltette fel az érdeklődésünket, mert amellett, hogy egy nagyon fontos ügyért dolgoznak, a tárgyaik szépséget és művészeti értéket is képviselnek. Nálunk az IKEA-nál is esszenciális, hogy a termékeink amellett, hogy megfelelően működjenek, esztétikusak és megfizethetőek is legyenek. A Little Sun a know how-t hozta a napenergiával kapcsolatban, mi pedig abban segítettünk nekik, hogy minél szélesebb rétegnek váljon a koncepciójuk elérhetővé. A kis lámpa például kevesebb mint tíz euró. Az IKEA-nál már korábban is sok olyan LED izzót terveztünk, amelyek jelentősen csökkentik az energiafelhasználást az emberek otthonában. Ezek a lámpák viszont még tovább mennek, és reményeim szerint hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a mi gyerekeink is tudják még élvezni ezt a bolygót” – mesélte James Hutcher, aki kreatív vezetőként a külsős designerek becsatornázásért is felelős az IKEA-nál. 

„Nekünk is kettős volt a missziónk már a Little Sun induláskor: első sorban az Afrikai térségen próbálunk segíteni, miközben a globális északhoz is szeretnénk szólni. Az IKEA munkatársaival pár éve találkoztunk egy dél-afrikai design konferencián, és hamar felismertük, hogy nagyon sok mindenben egyezik az érdeklődésünk és az értékrendszerünk. A mi szerény perspektívánkból sok millió embert elérni hatalmas lehetőség. Nem csak arra, hogy támogatást szerezzünk az afrikai projektjeinkhez, hanem arra is, hogy egy sokkal szélesebb közönség tapasztalhassa meg, milyen érzés kézen fogni a napot egy egyszerű termék segítségével” – tette hozzá Felix. 

James és Felix is egyetértenek abban, hogy ezek a lámpák önmagukban nem hivatottak megoldani a bolygónk sorsát. Sokkal inkább egy hosszú távú megközelítést tudnak felvázolni egy decentralizált, megújuló energiára épülő rendszerről, aminek kapcsán ezek a lámpák emberek tömegeit tudják majd edukálni, érzékenyíteni és ösztönözni. 
 

 

Little Sun | Web | Facebook | Instagram
IKEA | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fogjuk kézen a napot! | IKEA X Little Sun

Fogjuk kézen a napot! | IKEA X Little Sun

Ezek a lámpák hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a mi gyerekeink is tudják még élvezni ezt a bolygót.

Latin amerikai életérzéssel robban be áprilisban az IKEA

Latin amerikai életérzéssel robban be áprilisban az IKEA

Az új kollekció, az ÖMSESIDIG a latin-amerikai életérzést ünnepli.

Tulipánból paprika

Tulipánból paprika

A felhasználók mindenkori igényeihez alakítható bútorsorozatot tervez az IKEA.

Hirdetés