Hirdetés

Libri flagship store a Nyugatinál.

A 81font építészcsapata újgenerációs könyvesboltot tervezett Budapest két fontos csomópontjában is: legutóbb egy Libri üzletet a Nyugati pályaudvarral szemben, míg korábban egy többfunkciós Bookline boltot a Móricz Zsigmond körtéren. Cikkünk – az OCTOGON 152-es (2019/4-es) lapszámából – az előbbiről szól.

A Nyugati téri Skála Metró homlokzati felújítása után a fővárosi építész- és belsőépítész iroda, a 81font hozzálátott az ikonikus, füstüveges épület aljában egy új Libri üzlet kialakításhoz. Ahogy Szendrő Péter építész fogalmaz: ugyan a Nyugati téri bolt nem a Libri Bookline cégcsoport legnagyobb könyvesboltja Budapesten, mégis a brand zászlóshajójának szánták a központi elhelyezkedése miatt. A tér Budapest egyik fontos közlekedési csomópontja, az új üzlet pedig egy fitnesz stúdió, egy kávézó, egy sportszeráruház és egy drogéria találkozásánál csalogatja be a vásárlókat.

„Térélményében és nagyvonalúságában ennek az üzletnek egy előremutató könyvesbolt-koncepciója van a többi Librihez képest, amelyeknek a nagy része bevásárlóközpontokban található”

– mondja az építész. A Nyugati téri könyvesboltnak teljes szélességében utcai üvegportálja van, a helyiség belmagassága hat méter fölötti, a könyvek pedig nem ömlesztve, hanem szellősen, áttekinthetően elhelyezve várják a betérőket. Az üzlet így nemcsak becsábítja az arra járót, de a tágas, világos, tematikusan szekcionált tereiben szívesen el is időzik a vevő.

A bolt minden részletében arra késztet, hogy az ember kényelembe helyezve magát beleolvasson a könyvekbe, lapozgatásukkal eltöltsön egy negyedórát, húsz percet. Nincs zsúfoltságérzet, mégis az elvárt maximális számú címet ki tudták helyezni, összesen közel kilencezer könyvből válogathat az érdeklődő. Az árusító pult környéke, valamint a központi könyves rész faburkolatot kapott, mivel ez a terület van a legjobban kitéve a forgalomnak, de a hátsó részek, a gyereksarok, illetve a galéria padlószőnyeg-borítású. Ettől otthonos, barátságos hangulata lesz az üzletnek, miközben két, 12 négyzetméteres, automata öntözőrendszerrel ellátott élő növényfal, egy, a könyvpromóciós videóknak helyt adó LED-képernyő, és a plafonra felfüggesztve a szögtörésekben találkozó, a helyiség elrendezését követő Led-fénycsövek energikus, friss atmoszférát teremtenek.

Az újgenerációs könyvesboltok határozott törekvése túllépni a „csak könyvesbolt” szerepen: közösségi élménnyel igyekeznek minél hosszabb ideig maradásra bírni a vásárlót, és különösen vonzó egy könyvesbolt akkor, ha kávézhatunk is benne az olvasgatás mellett.

Ennek az élménynek ad teret a Bookline Móricz Zsigmond körtéri, kutyabarát boltja, amely üzlet, kávézó és az online értékesített termékek átvevőpontja is egyben. A rétegelt falemezekkel, valamint az élénkzöld csúszásgátló padlóburkolattal és designlámpákkal feldobott helyiségben a kávézó és a boltrész egy finom átmenettel különül el egymástól: az előtérben lévő kávézóból lépcsőn juthatunk fel a könyveket kínáló galériára. Havonta rendeznek könyvklubokat és gyerekprogramokat, megfelelő összegű könyvvásárlás esetén pedig ingyen adják a kávét.

Irodalmi rendezvénysorozatot a Libriben is szerveznek, és a kávézás lehetősége is adott a Nyugati téri üzletben. Összenyitották ugyanis a Librit a mellette lévő kávézóval, szabad az átjárás a két helyiség között így a Starbucksból át lehet sétálni egy kávéval az üzletbe; a Libri igazi walk-in könyvesbolttá vált.

Libri a Nyugatinál
Tervezés éve: 2019
Alapterület: 350 m2
Belsőépítészet: 81font (Szendrő Péter DLA, Orbán Ákos)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az olvasás szerelmeseinek paradicsoma

Az olvasás szerelmeseinek paradicsoma

Könyvesbolt Koppenhágában.

A vadabbnál vadabb belsőépítészeti ötletekből nincs hiány, de a megvalósítás fékekkel van tele? Ez lehet a megoldás!

A vadabbnál vadabb belsőépítészeti ötletekből nincs hiány, de a megvalósítás fékekkel van tele? Ez lehet a megoldás!

Felmérés mutatott rá: a hazai piacon hatalmas gondot okoz az egyedi lakberendezési elemek megalkotása.

Új funkciót terveztek a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetébe a belsőépítész hallgatók

Új funkciót terveztek a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetébe a belsőépítész hallgatók

A helyiségek eleget tesznek a 21. század elvárásainak, mégis őrzik a kutatóintézet szellemiségét. 

Hirdetés