Drón, robot, gyapjúház vagy esetleg egy közösségi tér lesz a nyertes? Inspiráló alkotások a hazai kreatív világból, január 28-ig lehet szavazni.

A Highlights of Hungary 2013 óta az első és egyetlen olyan hazai kreatív gyűjtés, amely szakmai alapokon, ám kategóriák nélkül egy platformon mutatja be a hazai sikereket. A mindenkori kurátori csapat 10 felkért szakemberből áll, akik a kreatív ipar különböző területeit képviselik, ám mind az értéket kutatják, ennek alapján jelölik az aktuális év számukra legizgalmasabb projektjeit. A Highlights of Hungary egy közösség, egy független, minden körülmények között érték alapú gyűjtés. Összegyűjtöttük nektek az építészet/design területén tevékenykedő jelölteket.  

 

16. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás Magyar Pavilonja 

A Szabadság híd – Új horizontok a városban című kiállításon bemutatott anyag a Biennálé kurátori fő témájaként meghirdetett “szabad tér” tematika jegyében egy kivételes várostörténeti epizódot vizsgált, amely alapvető városfejlesztési kérdésekhez kínál új perspektívát. A Studio Nomad és a Kultúrgorilla csapatának köszönhetően idén tavasztól őszig egy kilátó magasodott a Velencei Biennále Magyar Pavilonja fölé, melyről csodás rálátás nyílt mind a Biennáléra, mind Velencére. A látogatók kiállításon keresztül újra megtapasztalhatták a téri és a belső szabadság megteremtésének folyamatát: szó szerint új horizont nyílt a műemlék épület tetőszintje fölé emelkedő kilátóból. 

 

Art Quarter Budapest 

AzArt Quarter Budapest egy privát kezdeményezésből született, független kulturális intézmény az egykori Haggenmacher Sörgyár budafoki épületeiben. Ahol 30-as évekig sört főztek, ott ma egy dinamikusan fejlődő kortárs művészeti központ működik. A környezettudatosan felújított ipari épületegyüttesben számos hazai kortárs képzőművész műterme és kreatív vállalkozás bázisa található. Az AQB nemzetközi művészeti rezidencia programot működtet, kísérleti zenei stúdiónak (Spatial Sound Institute) ad helyet, míg kiállítótere, a Project Space egyedi hangulatú kiállításaival várja a közönséget. Mára az AQB-ben a legkülönfélébb művészeti ágak képviselői találtak otthonra, a zenétől az iparművészeten és táncművészeten át a képzőművészetig, így egy dinamikus és kreatív nemzetközi közösség lakja be a házat.

 

Egyszülős Központ

Az idei év egyik fontos története, hogy az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány saját központot kapott, köszönhetően az Archikon csapatának. A város szívében megnyílt közösségi tér friss, barátságos és modern hely játszóházzal és kávézóval, amely szolgáltatások, programok és támogatások széles skáláját nyújtja az egyedül nevelő szülőknek és az egyszülős családban élő gyerekeknek. A tervezők újraszínezték az Üllői úton található egykori Medikus Kávéház tereit, amely pasztell árnyalataival Wes Anderson világába repít mindenkit. Van itt minden, ami a jó közérzethez kell: karibi alapszín, téglavörös fotelek, pink párnák és persze növények. Sőt, a megvalósulás során néhány üvegburáért egészen egy táti garázsig mentek az építészek.

 

AUW + Marton Low Gyapjúház // HelloWood 2018 

“A 2018-as HelloWood kabin projektje önmagukban is az idei nyár kulturális felhozatalának egyik csúcseseménye volt. Külön öröm, hogy a nemzetközi építőtábor felhozatalában egy hazai gyökerű alkotás, az Architecture Uncomfortable Workshop (AUW) gyapjúfalú meditációs pavilonja tűnt ki. Sokrétegű, rengeteg olvasatot kínáló installációról van szó, ami a rurális, népi építészet és a kortárs építészeti progresszió közötti kapcsolatot elemzi érzéki formában.” - Martinkó József.

 

Biopolus Élőgyár

“A Biopolus egy magyar fejlesztésű, a körforgásos technológián alapuló szennyvíz-visszaforgató és kezelő rendszer, ami a világhír kapujában áll. Nem puszta futurisztikus fikció, hanem egy működő “élő organizmus. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy sűrű, városi beépítésű területeken is megvalósítható.” - írja Martinkó József, a projektet jelölő kurátor. Koningshoeven sörfőzdéje Hollandia második legnagyobb söripari konszernjének, az évi 7,5 millió hektoliter sört előállító Swinkels Family Brewers nemzetközi hálózatának második legnagyobb üzeme Hollandiában. A 2018. októberében átadott, műemléki környezetbe illeszkedő Biopolus Élőgyár a legújabb biotechnológiai eredményeket hasznosító biológiai szennyvíztisztító rendszer, ami a sörfőzde ipari szennyvizét valamint az Apátság és a látogatóközpont kommunális szennyvizét kezeli. Hosszútávú, fenntartható megoldást kínál a szennyvízkezelésre, miközben helyet biztosít a víz körforgásának tanulmányozására és a nagyközönséggel történő megismertetésére. A projekt elnyerte a Holland Vízinnovációs Nagydíj Közönségdíját.

 

Kaza Concrete 

A 2012-ben alapított KAZA Concrete a legmagasabb minőségű designbeton burkolatok létrehozásával foglalkozik, újradefiniálva ezzel a betont mint építőanyagot, beemelve a legkifinomultabb felületek sorába. Kreációik az iparművészet és a legfejlettebb kortárs gyártástechnológia találkozásából születnek, világhírű építészek és designerek közreműködésével, folyamatosan tágítva és megújítva a beton eddig ismert konzervatív felhasználását. A világ 4 földrészén több száz megvalósult projektjükkel olyan épületek falait díszítik, mint a Las Vegas-i Ceasar’s Palace, a pekingi World Trade Center, vagy a dubaji Hyatt és W szállodák. A designhoz való megközelítésük mindig kíváncsi, intuitív, művészi és szórakoztató, amit számos nemzetközi díj is jól mutat (Wallpaper Award, iF Design Award, Architizer A+). A szentendrei cégközpont gyártás mellett helyet ad egy design-labornak, bemutatóteremnek és az építészekkel/designerekkel közös műhelymunkának, ezzel biztosítva az egyedi tervek tökéletes leképezését.

 

Horváth Lóczi Judit

Horváth Lóczi Judit a festészet és szobrászat határain átjárva, a két területet sokszor összemosva teremti meg egyedülálló vizuális nyelvezetét, mely hívószavai az építészetből is jól ismert eszközök: a geometria, dinamika, ritmus és fény-árnyék hatások. A táj- és téralkotás felőli megközelítés, valamint a napi életből vett ingerek összefonódása olyan komplex műtárgyakat eredményeznek, amelyek nemcsak vizuális hatásukkal érintik meg a nézőt, hanem gondolati síkon is mélyreható élményt nyújtanak. Valahol itt kezdődik a képzőművészeti építészet.

 

CollMot

Lélegzetelállító kültéri drónos látványbemutatók, amelyek Budapest mellett már a világot is meghódították, ez a CollMot, mely Európa piacvezető drón-show szolgáltató cége. Munkájuk innovatív összetevői közt szerepelnek 3D animált drón szobrok, drónról indított tűzijátékok, színes drón festmények, míg műsoruk valós idejű ember-robot interakción alapul. A táncoló drónok az esztétikum, a kísérletezőkedv, a soha nem látott különlegesség erejével is hatnak.

 

Puklus Péter: A hős anya - avagy hogyan építsünk házat

Puklus Péter Budapesten élő és dolgozó képzőművész. Aktuális munkájában, mely “A hős anya – avagy hogyan építsünk házat” címet viseli a klasszikus és megszokott női-férfi szerepeket boncolgatja és kérdőjelezi meg: témája az anyaság mint egy állítólagos hősi tevékenység és az apa feltételezett kötelezettsége a családi hajlék megteremtésére és megóvására. Kutatása játékosan, mégis kritikusan vet számot a tradicionális szimbólumokkal az anya és az apa személyével kapcsolatban. Kilépve a műtermi keretek közül, egy eredeti vizuális nyelvezetet dolgoz ki az apai lét és a családi megtartó erő létrehozásához kapcsolódó problémák körül. A projekt első nemzetközi bemutatója egy kiállítás formájában 2018 szeptemberében Svájcban, az Images Vevey Fesztiválon volt. Egy egykori lakásban megvalósított installáció újjáépítette a mindennapi életet és felfedte az otthon intimitását, egyúttal lehetőséget adott arra a látogatóknak, hogy felfedezhessék önmaguk komplexitását.

 

RebotKit

REBOT projekt küldetése saját fejlesztésű, költséghatékony robot építőkészlet segítségével megreformálni a természettudományos oktatást, ahol a tanulás mellett az élmény is fontos szerepet kap, mely felső határát, csak a gyerekek kreativitása szabja meg. A csapat jelmondata: „Ne dobd ki, építs robotot!” És ez szó szerint értendő, hiszen a gyerekek újrahasznosítható anyagokból készíthetnek működő robotokat, melyeket többféle szinten és platformon programozhatnak is. A készlet prototípusával tartott foglalkozásokon, eddig már több mint 2000 gyermeket vezettek be a robotika világába Magyarországon, valamint Kanadától egészen Kazahsztánig.

 

ArtConscious

Az ArtConscious célja, hogy a magyar, illetve kelet-közép-európai régió kreatív alkotóit és művészeti intézményeit reprezentálja a globális piacon. A weboldal és piactér különféle szolgáltatásokat kínál: széles körben lefedi a régió kreatív szcénáját és tájékoztatást ad a legújabb divattal, designnal, képzőművészettel kapcsolatos hírekről, eseményekről és trendekről. Partnereit a közösségi médián keresztül és egyéb megjelenések formájában is bemutatja, reklámfelületei és hírlevelei révén megosztja az egyes területek legfontosabb szereplőinek újdonságait. Intelligens kezelőfelületének segítségével pedig felismeri a vásárlók egyedi igényeit.

 

A jelöltekre a Highlights of Hungary oldalán szavazhattok január 28-ig. Érdemes! 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A kreativitás akkor ér valamit, ha gyakorlatba ültethető

A kreativitás akkor ér valamit, ha gyakorlatba ültethető

Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. innovációs vezérigazgató-helyettese nyilatkozott a MOME-val közös kutatás-fejlesztési kurzusról.

A szív és a lélek felől közelítettünk

A szív és a lélek felől közelítettünk

Bemutatjuk a Robert Gutowski Architects Sencsen Operház tervpályázatán az első tizenkettőbe került tervét.

Magyarországi támogatásból mentik meg az erdélyi Tacs református templomának értékes famennyezetét 

Magyarországi támogatásból mentik meg az erdélyi Tacs református templomának értékes famennyezetét 

Mivel a református templom épülete gyakorlatilag menthetetlen, felújítása után a famennyezetet áthelyezik az egykori evangélikus templomba. 

Hirdetés