Október 8-án indul az idei Budapest Design Week.

A Budapest Design Week (BDW) központi témája idén a New Standards – az események fókuszában a világjárvány utáni „new normal” áll, melynek formálásában döntő szerepet kapnak a designerek. A 2021-ben 18. alkalommal, október 8. és 17. között megrendezendő BDW fő helyszíne idén a kulturális és művészeti eseményeknek egyaránt otthont adó Société Budapest rendezvényközpont lesz. 

A Budapest Design Week tavaly a pandémiás helyzetre való tekintettel hibrid formában valósult meg, aminek pozitív hozadékaként azok is tudtak csatlakozni a programokhoz, akik fizikailag nem tudtak jelen lenni, ezért az offline mellett ebben az évben is lesznek online programok. Idén is két fő programtípusból épül fel a rendezvénysorozat: a saját, valamint a külső partnerek által szervezett, a Budapest Design Week által befogadott eseményekből. 

„A jelenlegi helyzet kivételes lehetőséget teremt arra, hogy a jövőt emberközpontúbbá, emberléptékűbbé tegyük, amelyben kiemelkedően fontos szerep jut majd a designereknek” – emelte ki Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke a BDW idei fókuszáról beszélve.

A rendezvénysorozat által feltérképezni kívánt szakterületek kapcsán Osvárt Judit, a BDW kurátora így fogalmazott:

„A Budapest Design Week 2021 a »szép új világ« jelenségét tervezi körüljárni, kifejezetten pozitív attitűddel és számos kísérleti, újszerű jelenséget, ötletet, innovációt mutatva fel annak bizonyítására, hogy a design az új társadalom megteremtésében egy hatékony, rugalmas és sokoldalú eszközrendszer lehet. Ezalatt a tíz nap alatt az új attitűd megmutatkozik a social design, a service design, a product design, a digital design, az interior design és a fenntarthatóság többi területén is.”

Az eseménysorozat nyitókiállítása a központi témát körbejáró „New Standards” lesz a Société Budapestben, amely 30 fiatal, 30 év alatti tervező munkáját mutatja be. Ezek többsége terv vagy prototípus, és jól illusztrálják az új generáció felelős gondolkodásmódját a jövőnk tekintetében. A Budapest Design Week nyitóestjén adják át a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat. A díjazottakat és a legkiemelkedőbb pályázókat felvonultató kiállítás a fesztivál végéig szintén a Sociétében lesz látogatható. A járványhelyzet függvényében tárlatvezetést is tartanak az érdeklődőknek.

A „New Standards” tárlat mellett számos egyéb izgalmas és értékes program lesz látogatható a BDW egy hete alatt. Idén is komplex szakmai programmal jelentkezik a Magyar Formatervezési Tanács és stratégiai partnere a Fabunio (Magyar Fa- és Bútoripari Unió), az Európai Unió kezdeményezéséhez csatlakozva BEDA tagként a Magyar Formatervezési Tanács és partnerei New European Bauhaus workshopot szerveznek október 12-én, továbbá hagyományosan a Budapest Design Week időtartama alatt elevenedik meg a Magyar Formatervezési Tanács népszerű kiadványa, a Start Up Guide is: a Start Up Guide Live többnapos, interaktív online előadássorozat, október 13-án és 14-én pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) együttműködésben rendezik meg a Social Design Konferenciát. A Nyitott Stúdiók idén offline és online programokkal is várja azokat, akik szeretnének betekintést nyerni a hazai designerek, designstúdiók műhelyébe.

A BDW stratégiai partnereként a Magyar Divat és Design Ügynökség (HFDA) idén a 360 design kiállítás megszervezésére koncentrál. A tárlat több tucat hazai designernek ad bemutatkozási lehetőséget a Bálnában. Az eseményen a hazai alkotók mellett a V4-es országok szakmabeli tehetségei is bemutatkoznak és kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak.

A BDW alkalmából megjelenik az új Budapest Design Map is, a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza, amelyben a budapestiek és a városba látogatók megtalálhatják a programsorozat helyszíneit, de a térkép segítségével akár egy változatos túrát is szervezhetnek maguknak a design jegyében. A 2021-es Budapest Design Week azonban nem csak a fővárosra koncentrál, idén Szombathely, Sopron, Pécs és Debrecen is csatlakozik az eseménysorozathoz.

A Budapest Design Week (BDW) a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) közös szervezésében valósul meg.

A részletes program erre a linkre kattintva érhető el.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Íme a bizonyíték, hogy van kapcsolat a techno zene és a modern építészet között

Íme a bizonyíték, hogy van kapcsolat a techno zene és a modern építészet között

A Techno erotika Valencia építészetében című kiállítás tanulsága szerint.

Poszt-stadion-stádium - Ötletpályázat / kiállítás

Poszt-stadion-stádium - Ötletpályázat / kiállítás

Mihez kezdünk a stadionokkal, ha azok elvesztik eredeti funkciójukat, mint a járvány idején?

Design az új generációnak autóipari hatással és életszeretettel

Design az új generációnak autóipari hatással és életszeretettel

A bécsi DesignAustria The Future of Living című kiállításának anyagából szemezgettünk.

Hirdetés