Újabb pályázati lehetőség a kortárs magyar szobrászok támogatására

A Káli Art-Park – az idei első rendhagyó, magánmecenatúrára épülő pályázati felhívás sikerén felbuzdulva – újabb pályázatot hirdet a kortárs magyar képzőművészek számára. Az első pályázat keretében kiválasztásra került pályaműveket bemutató Szoborkert 2021-es záróeseményén publikált kiírás 2022. január 31-ig várja a pályaműveket, melyek közül egy hét tagú szakmai zsűri dönt a Szoborkertben kiállításra kerülő alkotásokról.

 

A nyilvános képzőművészeti pályázat hazai szobrászok kreatív, kortárs, kültéri, már elkészült és szállítható állapotban lévő, közepes vagy nagy méretű alkotásait várja. A benyújtott pályaművek a hat tagú szakmai zsűri shortlistje alapján lehetőséget kapnak arra, hogy kiállításra és megvásárlásra kerüljenek a Szoborkertben,

a legjobbnak ítélt alkotás szobrásza pedig 1 500 000 Ft értékű díjban részesül a Káli Art Inn-ben.

 

A pályázatokat 2022. január 31-ig lehet benyújtani elektronikusan.

A zsűri döntését követően a kiválasztott pályaműveket 2022. május 21-tól lehet majd megtekinteni.

 

A pályaműveket elbíráló szakmai zsűri tagjai:

·       Topor Tünde, Artmagazin, főszerkesztő

·       Petrányi Zsolt, A Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője

·       Szabó Ádám szobrászművész, Egyetemi docens

·       Cseh Lili képzőművész, a 2021-ben első helyezést elért szobor alkotója

·       Tóth Pál Sándor, Art consultant, Gyűjteménykezelő

·       Molnár Júlia, Káli Art Inn kft.

·       Héjja Róbert, Káli-medence turizmusáéert T.E. elnöke

 

„Nagyon örültem a pályázatnak, mert végre magánmecenatúra! Mert olyan műfajt hoz helyzetbe, a szobrászatot, amire mostanában inkább csak a rossz köztéri példák miatt irányult figyelem. Mert vidék, de olyan régió, ami már eleve megköveteli a jó műveket, és olyan helyszín, aminek a múltjából és a hagyományaiból organikusan tud következni egy ilyen önerős, mégis nagyvonalú projekt. És annak örültem a legjobban, hogy fantasztikusan olajozott zsűrizés zajlott a kiválasztásnál, szinte mindenben konszenzussal, aminek a vége a kortárs magyar szobrászat sokszínűségét is bemutatni képes szoborkert lesz” – emlékszik vissza Topor Tünde a pályázati időszak kezdetére.

 

A Káli Art Inn több mint 20 éve kezdte el működését a 17-18. században épült két központi épületben és a hozzájuk tartozó melléképületekben. A folyamatosan fejlődő és bővülő Káli Art Inn számos hazai és nemzetközi elismeréssel bír, igazi büszkeség, hogy pl, hogy 2010-ben a Sunday Times a 100 legjobb európai szálláshely közé választotta a hotelt.

A Káli Art-Park története 2020-ban kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa és házigazdái a panzió területén szerettek volna helyet biztosítani egy szabadtéri szoborparknak. A  alkotásokat bemutató park a Káli Art Inn virágoskertjében kapott helyet. Az ötletgazdák nem titkolt célja az volt, hogy a KAP létrehozásával újabb színt hozzanak a köveskáli kulturális programlehetőségek közé és ezzel növeljék a képzőművészet népszerűségét a környéken. 

2021-ben, az első pályázati évben több mint kéttucat pályamunka érkezett, melyek közül a hattagú zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül. A Káli Art Fődíját Cseh Lili Egem2 című alkotása nyerte el a zsűri egybehangzó szavazata alapján, a szobrok 2021. június-október között voltak megtekinthetők a KAP-ban.

„A pályázat lehetőséget kínál a szobrász művészek számára, hogy nagyobb közönséggel ismertessék meg alkotásaikat. A Káli-medence természeti szépsége  széles közönséget vonz, akik a túrázás, a gasztronómai örömök, mellett nyitottak a művészetek iránt is. Az idei kiállítás igen népszerű volt a turisták, a helyiek és a Káli Art Inn vendégei között. Több alkotást a panzióban megszálló vendégek vásároltak meg. Tudomásunk van arról, hogy a szoborparkot felkereső látogatók, megtekintve a digitális kalauzunk által elérhető információkat, felkeresték személyesen is az alkotókat a műhelyükben. Megtettük ami tőlünk telik, a kitűzött célunkat elértük, sikerült egy apró, de fontos hidat építeni a közönség és az alkotók közé! Az első év tapasztalataival gazdagodva nagy várakozással tekintünk a jövő felé”-  Döbröntei Ildikó, a Káli Art Inn háziasszonya.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bemutatjuk a Debreceni nemzetközi repülőtér új termináljára kiírt pályázat második díjas tervét

Bemutatjuk a Debreceni nemzetközi repülőtér új termináljára kiírt pályázat második díjas tervét

A One Works S.P.A. és a Studio A4 Iroda Kft. közös munkája.

Tervezz logót a MÉSZ-nek!

Tervezz logót a MÉSZ-nek!

A pályaművek benyújtásának határideje 2022. január 31.

Hirdetés