A Studio Job önálló kiállításával nyitja meg kapuit a közönség előtt az újragondolt Museum W.

A dél-holland Weert városa pezsgő ikonnal gazdagodott: felújították a Gemeentemuseum Weert (Weert Városi Múzeum) épületét. A terveket a holland Maurice Mentjens stúdiója jegyzi. Maurice Mentjens és tehetséges csapata rendszerint látványos, minőségi és kreatív megoldások sorával gazdagítja a jellemzően üzletek, bárok, éttermek, irodák és kiállítások belsőépítészetét megformáló projektjeit. A Museum W névre átkeresztelt weert-i kiállítótér kibővített homlokzatát például figyelemfelkeltő, selymesen fénylő aranylemezekkel burkolták.

 

 

A városi múzeum 1982-ben kapott helyet a Weert központjában álló városháza kiemelt nemzeti örökségként bejegyzett épületében. A felújítási munkálatok nyomán új életre kelt létesítmény műemlék homlokzata ismét láthatóvá vált, míg belső terei teljes átalakuláson estek át. „Míg a múzeumok napjaink racionális világának szociális szent helyei, (…) addig a bennük őrzött műtárgyak a különböző kultúrák mementói. (…) Az aranyborítás ötletét is ez adta: így lett a régmúlt szent ereklyéinek oltalmazója az ereklyetartóra hasonlító hátsó homlokzat” – magyarázza a tervező.

 

 

A homlokzaton lévő két paravánra művészek installációit vetítik, illetve a különböző kiállítások fontos információit jelenítik meg rajta – valahogy úgy, mint, ahogyan a hagyományos ereklyetartók is ismereteket közvetítenek a szentek életéről. Az aranyburkolat zsalugáterei az épület minden szintjén felfedezhetők, ezek a Markt oldal felőli történelmi homlokzat vörös spalettáit, valamint az adventi naptár kis ablakait idézik. Minden nyílás mögött titkos „kincs” rejtőzik relikvia, vagy műemlék, műtárgy formájában.

 

 

A múzeum első egyéni kiállítását Job Smeets és a Studio Job mutatja be Forever Endeavour címmel. A művész több mint 20 évnyi sikeres nemzetközi szereplés után személyes utazásra hívó, átfogó tárlatával tér vissza szülővárosába. Job a Museum W összes fölszinti helyiségén „végighalad”, miközben életének legnagyobb hatású darabjait mutatja be a látogatóknak.

 

 

A Forever Endeavour minden, de semmiképpen sem klasszikus: Job egyéni, sajátos, fantáziadús világa tárul a látogatók elé, akik a termeket bejárva nemcsak az alkotó ikonikus tárgyaival ismerkedhetnek meg, hanem a létrejöttükhöz vezető úttal is. A felsorakoztatott szobrokon és designdarabokon jól tetten érhető Job személyes kötődése Weerthez, a hagyományos karneválokhoz, a folklórhoz, a helyi templomhoz és a kézművességhez. „A kiállítás anyagának összeállítása során felfedeztem számtalan darabom kapcsolódását a weert-i környezethez. (…) A klasszikus, hosszú útjáról hazatérő vándor történetét megelevenítve lehetőségem nyílt kifejezni tiszteletem a város iránt, ahonnan elindultam” – meséli Job Smeets.

 

 

Maurice Mentjens a projektben felsorakoztatott számtalan ötletes építészeti megoldása és Job Smeets, a design és művészet elválaszthatatlanságát tükröző művei együttesen lebilincselő történetmesélőként fogadják a Museum W kultúrára kiéhezett látogatóit.

 

 

Maurice Mentjens | Web | Facebook | Instagram
Studio Job
 | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Maurice Mentjens

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Múzeum aranyból | Museum W

Múzeum aranyból | Museum W

A Studio Job önálló kiállításával nyitja meg kapuit a közönség előtt az újragondolt Museum W.

Újjáéledt Gregor Mendel üvegháza

Újjáéledt Gregor Mendel üvegháza

A CHYBIK + KRISTOF munkája a modern genetika atyja előtt tiszteleg

A Hotel Clark Budapest a világ legjobb szállodái között!

A Hotel Clark Budapest a világ legjobb szállodái között!

Újabb elismerés az ötcsillagos szállodának

Hirdetés