A parkban központi szerepet betöltő design-napelemek nemzetközi előképei. 

A Széllkapu park az átadása óta is beszédtéma, ugyanakkor nemcsak a jelene érdekes, hanem az előzményei is. Az egyik előképéről, a sevillai-i Metropol Parasolról az Octogon is írt korábban, közben pedig a tervező TSPC iroda gyűjtötte össze az egyik meghatározó látványelem, a három design-napelem nemzetközi „rokonságát”. A napelem-felhő nem véletlenül tölt be központi szerepet, elvégre találkozási pont, az energiatudatosság szimbóluma, árnyékadó felület, és még a park energiaellátásába is bekapcsolódik. Nézzük most meg a már említett előzményeit! 

Melbourne – Napelemes fa

A melbourne-i fa a napfény energiáját a „lombkoronáján” keresztül veszi fel LED-chip formájában. A LEADSUN napelemek beépített lítiummal vannak ellátva, a másik oldalán pedig LED-lámpával. A napelemek együttesen 150W-osak, a „fa” lábánál található ülések újrahasznosított fából készültek. A napfák amellett, hogy hasznosak, vagány design-elemként is szolgálnak a városban. A fa ideiglenes eleme volt a 2018-as melbourn-i Sustainability Living Festival-nak.

Melbourne célja, hogy 2020-ig szén-dioxid mentes város legyen, a világítást napelemekre bízná, így csökkentené a villamosenergia-hálózattól való függést.

Napelemes gombák – Szingapúr

Fotó: Taylor Simpson/Unsplash

Ez a látványos napelemes gomba-park a szingapúri Marina Bay mentén található, egy 250 hektáros kert részeként. Az elemeket a Grant Associates tervezte.

A szerkezetek a valódi fák ökológiai funkcióit utánozzák, környezeti szempontból fenntartható tulajdonságaik révén. Az elemeket „Supertreesnek” hívják, nemcsak napenergiát termelnek: gyűjtik az esővizet, szellőzőcsatornaként szolgálnak télikertek számára. 

A 25-50 méter magas szerkezetek ötvözik a kreativitást és a technológiát. A napelemes „fák” függőleges kertként is funkcionálnak, a világ minden tájáról származó kúszónövényekkel, páfrányokkal.

Napelemes gombák – London

Ross Lovegrove tervei alapján készült el ez a napelemes fa 2012-ben a clerkenwell-i design hétre. A fákat az Artemide gyártotta: napenergiával működnek és éjszakai világításra szolgálnak. A húsz „szállból” álló installáció természetes elemként simul be a városi látképbe a napelemekkel, és LED világító egységekkel. A fa akár három napig is teljesen önállóan működhet.

Napelemes „pálmafák” – Dubaj

Több mint 50 Smart Palmot állítottak Dubajban, a város strandján és közösségi tereken. Az építmények 20 méter magasak, 18 négyzetméteres levelekkel. És ezek már technikailag többet tudnak, mint a fenti társai:

Amellett, hogy a fák árnyékot biztosítanak, Wi-fi állomásként és töltőállomásként is funkcionálnak, emellett információt adnak az időjárásról, helyi látnivalókról is. 

Strawberry Solar Tree – Belgrád

Belgrádi egyetemi hallgatók egy csoportja találta ki ezt a napelemes töltőállomást. Az installáció célja volt, hogy felhívja a figyelmet az energiaügyi kérdésekre is, szimbolizálva egy társadalmi teret, ahol az emberek összegyűlhetnek és beszélgethetnek.

A fák LED-világítással és hangszórókkal vannak ellátva, amelyek távolról vezérelhetőek egy alkalmazáson keresztül. A fa mutatja a környezeti adatokat is: hőmérsékletet, páratartalmat, szén-dioxid- és zajszintet.

Az eperfa öt méter magas, padokkal körülvett, akár egy hónapig is működhet közvetlen napfény nélkül.

Forrás: TSPC
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ökologikus szemléletű zöldfelület-fejlesztés indul Pünkösdfürdőn

Ökologikus szemléletű zöldfelület-fejlesztés indul Pünkösdfürdőn

A héthektáros új park a Radó Dezső Terv részeként valósul meg.

Videón a Citadella megújítása

Videón a Citadella megújítása

A hatezer négyzetméteres közparkkal gazdagodó építmény 2023-ra újul meg. 

Átadták a 65 ezer hektáros Pilisi Parkerdő fejlesztéseit

Átadták a 65 ezer hektáros Pilisi Parkerdő fejlesztéseit

32 helyszínen bicikliseket kiszolgáló infrastruktúrát alakítottak ki.

Hirdetés