2024. február 22-én nyílik Koronczi Endre kiállítása

A Godot Intézet, amely korábban Bukta Imre emlékezetes kiállításával került reflektorfénybe, most egy újabb, kihagyhatatlan kortárs művészeti élménnyel gazdagítja Budapest kulturális életét. A Kérem, sóhajtson Széchenyi Úr! című kiállítás az archeológiai művészeti irányzat fantáziadús, érzéki leleteinek élményével várja a látogatókat. A hazai tudományos élet legismertebb alakjainak szellemét és sóhajait idézi meg Koronczi Endre egyedülálló művészi installációja, amely az emberiséget a környezetével összekötő, fizikai és szellemi áramlás metafórájává válik.

A Godot Intézetben februárban két nagyhatású kiállítással ünneplik a kortárs képzőművészetet, mely kapcsán a Magyar Tudományos Akadémia légzőrendszere is a kiállítótérbe költözik. a Kèrem, sóhajtson Széchenyi Úr! című tárlat fő vonzereje a Magyar Tudományos Akadémia történetének egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb része: az intézmény egykori szellőzőberendezése. Ezek a tárgyak valóságos időkapszulaként szolgálnak, hiszen sok száz kiemelkedő tudós és akadémikus, köztük Kölcsey, Széchenyi és Kodály lehelete töltött meg.


Koronczi Endre rendkívüli művészi érzékenységgel ismerte fel a magyar történelem során szimbolikussá vált MTA épületében rejlő lehetőséget. Itt fordultak meg az elmúlt másfél évszázad tudós zsenijei, és szívták magukba annak a szellőztető rendszernek a levegőjét, amely az épület lelkeként inspirálta őket. A kiállítótérben újraértelmezett monumentális építmény, a természet lélegzetéből és minden élőlény közös sóhajából kialakuló kozmikus szerkezetté válik. A kiállítás a szél és a lélegzet metaforikus kapcsolatát helyezi a figyelem középpontjába, ahol valóságos forgószéllel is találkozhat a látogató. A szél és a lélegzet a lélek metaforájává válik a tárlaton, ahol Koronczi sóhajokat és  forgószeleket hoz létre, valóságos légmozgásokkal kavarva fel a látogatók fantáziáját.

A Kérem, sóhajtson Széchényi Úr! című kiállításon megjelenő videók, kinetikus installációk és grafikák a szél mindennapos élményéből merítkezve hozzák el számunkra a szakadatlan, láthatatlan légáramlás szépségét és erejét.

 Koronczi ENdre: Ploubuter park 017

 

"KÉREM, SÓHAJTSON SZÉCHENYI ÚR!"
Koronczi Endre kiállítása a Godot Kortárs Művészeti Intézetben

Kurátor:
Cserhalmi Luca
Megnyitó: 2024. 02. 22. 19:00
Megnyitóbeszéd: Petrányi Zsolt, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Kortárs Művészeti Gyűjteményének vezetője
Közreműködik: Bélaműhely, hangperformansz a kiállítás műtárgyain

A megnyitó aznap érvényes belépőjeggyel látogatható.

Kiállítás nyitvatartása:

2024. február 23. – 2024. június 23.
1036 Fényes Adolf utca 21.

 

A tárlattal párhuzamosan látogatható az it’s fine művészeti csoport és mozgalom 2024. február 29-én nyíló kiállítása. A fiatal művészekből álló underground kollektíva a kiégés, a tehetetlenség és a világ abszurd széthullását iróniával kezelő világnézet provokatív szemléletét mutatja be a Godot Labor négy emeletes terében.

 

forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Széchenyi sóhaja a Godotban

Széchenyi sóhaja a Godotban

2024. február 22-én nyílik Koronczi Endre kiállítása

Hímezzünk-hámozzunk

Hímezzünk-hámozzunk

A Ludwig Múzeum Lassú élet. Radikális hétköznapok. című kiállítása a záróhéten izgalmas programokkal várja a lassulásra vágyó látogatókat.

Megnyílt a világ első, állandó Robert Capa életmű-kiállítása

Megnyílt a világ első, állandó Robert Capa életmű-kiállítása

Az idén 10 éves Capa Központban

Hirdetés