Az IKEA Nytillverkad kollekciójának új darabjai a ’70-es és ’80-as évek hangulatát idézik

Az IKEA tovább ünnepli gazdag designörökségének 80 évét azzal, hogy új életre kelti emblematikus termékeit a Nytillverkad kollekcióban. A második termékcsoport a ’70-es évek végének, és a ’80-as évek elejének energikus és merész hangulata előtt tiszteleg. Az újdonságok 2023 októberétől kaphatók az IKEA áruházakban. 


A fennállása 80. évfordulóját ünneplő IKEA gondosan válogatta ki azokat a kedvenceket az archívumából, amelyeket idén ősszel új köntösbe bújtatva mutat be. A Nytillverkad kollekció összeköti a múlt designikonjait a jelen és jövő igényeivel.

„Az IKEA-nál büszkék vagyunk az örökségünkre, és azzal szeretnénk megünnepelni, hogy a legemblematikusabb designjainkat a legkorszerűbb technológia és anyagok felhasználásával keltjük új életre. A Nytillverkad kollekció a klasszikus designt a modern normákkal ötvözi, így testesíti meg egyszerre az egyszerűséget, a funkcionalitást, a merész kifejezőkészséget és a játékosságot – pont, mint az IKEA”

– mondta Johan Ejdemo, az IKEA of Sweden globális tervezési vezetője.
 


Színpompás tiszteletadás a ’70-es és ’80-as éveknek

A Nytillverkad kollekció októberben megjelenő darabjai a ’70-es évek végének és a ’80-as évek elejének energikus és merész hangulata előtt tisztelegnek. Ezt az időszakot a gazdag színek, találékonyság, mintás szövetek és merész formák jellemezték. 

A kollekció újonnan bevezetett termékei élénk színekkel és szemet gyönyörködtető, kiállítási tárgyakra emlékeztető designnal segítik az önkifejezést. Tökéletes bútor- és kiegészítőválaszték mindazoknak, akik meg akarják mutatni az egyéniségüket, vagy csupán finom élénkséget vinnének az otthonukba.

„Az volt a célom, hogy a termékek önmagukért beszéljenek, hogy olyan feltűnőek legyenek, mint egy szobor”

– tette hozzá Karin Gustavsson, az IKEA of Sweden választékarculatért felelős vezetője és a Nytillverkad kollekció mögött álló kreatív vezető.
 


Újra bemutatkoznak Niels Gammelgaard emblematikus designjai

A rövidesen megjelenő választékban olyan neves tervezők mintái és termékei találhatók meg, mint Niels Gammelgaard, Bent Gantzel-Boysen, Sven Fristedt és Inez Svensson. A szóban forgó designokat az anyagokra és gyártásra vonatkozó modern normáknak megfelelően aktualizálták, ugyanakkor megőrizték azt a színpompás és radikális hangulatot, amely a ’70-es évek végét és a ’80-as évek elejét határozta meg.

A kollekció második részének kiemelkedő termékei közé tartozik Niels Gammelgaard SKÅLBODA fotele és JÄRLÅSA dohányzóasztala. Az IKEA-katalógusban 1984-ben, először HOFF néven megjelent JÄRLÅSA görgős dohányzóasztal strapabíróbb lett és összehajtható kialakítást kapott. A SKÅLBODA fotelt a Gammelgaard által, a ’80-as évek elején az IKEA-nak tervezett JÄRPEN karosszék ihlette. Az anyagfelhasználást innovatívan, rácsos megoldással csökkentő JÄRPEN szék kényelmes és stílusos volt, méghozzá igen kedvező áron, így hamar népszerű lett a diákok között.

„Ha jó a design, és az új generáció még mindig trendinek találja, akkor elértük a célunkat. Sikert arattunk ezzel a székkel, amire negyven év távlatából is büszke vagyok”

– mondta a tervező, Niels Gammelgaard.

A Nytillverkad kollekcióban visszatér emellett a SVEDJENÄVA, Sven Fristedt merész és figyelemfelkeltő, mancs alakú mintája, valamint Inez Svensson ikonikus, élénk narancssárga-fehér csíkos NICKFIBBLA mintája, amely párnahuzatokon és méretre vágott anyagokon jelenik majd meg.
 

A Nytillverkad kollekció második része 2023 októberétől kapható az IKEA áruházakban. 

 

Forrás: sajtóanyag
 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Az építészként végzett új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát varázsolna belőle. 

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az összeg feléből a közvetlen beszállítóit támogatná, hogy térjenek át a zöld megoldásokra. 

Hirdetés