Az Abádi Kikötő kényelmes úszóházaiban a látogató könnyen sajátjának érzi az őt körülvevő tájat. 

Az Abádi-öböl csendes karéjában a vízparti kikapcsolódás új formája honosodott meg, egy olyan kompakt vízközeli élmény, ami nem nélkülözi a megszokott kényelmet, otthonosságot, de még az internetet sem. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/4-es lapszámából.


Egy kis darab part, végtelen víz és végtelen ég – az Abádi Kikötő kényelmes úszóházaiban a látogató könnyen sajátjának érzi az őt körülvevő tájat. A pihenés ilyen módja a térségben és Magyarországon is újdonság, a projekt megálmodói a szervezettség magas szintjével az otthonossághoz és a környezeti kultúra helyi fejlődéséhez is szerettek volna hozzátenni.

Adott az élővilág közelsége, és a Tisza-tavon számos aktív tevékenység, extrém vízi sport űzhető szabadon. Kiemelt szempont volt a tervezésnél, hogy egy saját vízi járműhöz elég legyen a terasz széléig sétálni. A platform olyannyira stabil, hogy imbolygásról, labilitásról nem lehet beszélni. A szendvicspanel falazatú, alumínium lemezekkel fedett házak cölöpökön állnak, és az alkalmazott rögzítési technológiának köszönhetően árvíz esetén képesek felúszni.
 


A belső kialakításnál az egyébként nem is érzékelhető mozgást, a felépítmény összsúlyát és a természeti hatásokat is figyelembe kellett vennie a tervezőknek. Nem jöhettek szóba a prémium nyaralóknál használt olyan evidens anyagok, mint a gránit, a beton, és a tömörfa sem minden esetben. Ebből kifolyólag, a minél hosszabb élettartam és az úszómű optimális súlya érdekében beton- és fahatású vinylburkolatokat, illetve vékonyított kerámialapokat alkalmazott a tervező, Laszli Adrienn.

Ellenáll az erősebb szélnek is a szerkezet, a nagy vízfelület fényvisszaverő hatására árnyékolási megoldásaival válaszol, míg az alaprajzot a legfontosabb látványelem, a kilátás határozta meg. A domináns árnyalatok nélküli, földszínekre épülő színséma és a furnérozott tölgy lécezés a külső közeggel harmóniát alkotva terelik a figyelmet a kinti történések felé.
 

A standard váz a megfelelő kezekben válik tökéletes helyszínné a szemlélődéshez. A finom tónusok, átlátások és fény-árnyék hatások természetes fesztelenséget és otthonos melegséget közvetítenek.

A házak között fokozatosan visszanövő nádas további természetes részletként gazdagítja majd a látványt, valamint hozzájárul a privát- szféra védelméhez is. A gondozásmentes, négyévszakos hétvégi házakban nemcsak főszezonban, hanem egész évben számítanak a tulajdonosokra. Ennek megfelelően a második ütem és a parti területfejlesztései között panorámás szaunaház is szerepel, az itt épülő közösség örömére.

 

Alapterület: 96 m2 - 48 m2 terasz és 48 m2 belső tér
Helyszín: Abádi-Liget, Abádszalók, Tisza-tó

Tervező: Laszli Adrienn – Studio LA


 

Még több fotó a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Úszó bambuszházak Vietnámban

Úszó bambuszházak Vietnámban

A H&P Architects a tengerszint emelkedésére tervez lakhatási alternatívát
 

Az úszó építészeté a jövő?

Az úszó építészeté a jövő?

„Úgy tűnik az emberek, jobban tudják, hogy lehet a Holdon élni, mint a vizen.”

BEST OF DECO 2022 | Az Abádi Kikötő kényelmes úszóházai
  • 2023-01-03 11:00
  • Deco

BEST OF DECO 2022 | Az Abádi Kikötő kényelmes úszóházai

Laszli Adrienn belsőépítész terve.

Hirdetés