Az év végéhez közeledve Szász Kati, az Octogon Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó belsőépítészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a Tarjányi Ákos építész és Varró Zoltán belsőépítész által tervezett pest megyei grandiózus családi villa, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

Impozáns telekre impozáns ház illik. Olyan, ami ráadásul nemcsak kívül, de belül is nagyvonalú. A megrendelő igényeinek megfelelően mindezt klasszikus stílusban, ugyanakkor mai megfogalmazásban alkotta meg Tarjányi Ákos építész és Varró Zoltán belsőépítész. Cikkünk az Octogon Deco 2021/5-ös lapszámából.
 

Kettejüknek az 1930-as évek építészeti világát megidézve sikerült megtalálniuk egy elegáns, de mégsem túlzó megjelenést. Kellőképpen kortárs, tiszta képletet mutat a térszervezés, a belső elrendezést a praktikum jellemzi. Ehhez párosul az az elegancia és igényes anyaghasználat, amivel klasszikus színezetet kap a ház.

Véletlen egybeesés, hogy a tervezés idején debütált Varró Zoltán a német JAB Anstoetz textilcég számára készült első teljes kollekciója. A megrendelő családnak megtetszett az art deco világot megidéző design, a tervezőnek pedig lehetősége nyílt az egész házban kipróbálni új sorozatát. A szalon tapétáját például a harmincas évek kedvelt pesti mulatója, az Arizóna ihlette.
 


Mindenhova egységes szellemiségű, de az adott helyiséghez, funkcióhoz igazított tapéták, kárpitok és függönyök kerültek, amit rengeteg egyedi tervezésű bútor, lámpa és üvegfelület tesz különlegessé. Mindezek jól megfeleltek annak az alapvetésnek, hogy egy klasszikus, mégis modern, elegáns, de túlzásoktól mentes belsőt teremtsenek a villának.

A ház földszintjén található közösségi tereket – mint a szalonná avatott nappali, a konyha, étkező és a lépcsőház alkotta térbeli egységet – az eltérő anyaghasználat mellett az oszlopok, a kandalló és további belsőépítészeti elemek tagolják.

Az emelet különálló lakosztályként működik, a ház intim része, amit csak a szűkebb család használ. A fürdő és a hálószoba alkotta egység folytatja a földszinten megismert vizuális világot, miközben saját arculattal bír.


Az épület és a kert összhatása egy jól bevált, már Andrea Palladio észak-itáliai építész, szakíró óta ismert recept alapján alakult. Szükség volt ugyanis valamilyen meghatározó térelemre a méretes kertben, amit végül a hatásosan végighömpölygő Cascade vízesésben találtak meg.

Ez az impozáns elem hidalja át a kert szintkülönbségeit, ugyanakkor valódi és vizuális kapcsot teremt a főépület és a vendégek, valamint a szauna és gőz számára kialakított kerti kisház között. A medencéhez kapcsolódó építményt oszlopos átjáró köti a főépülethez, ezzel egységes arculat jöhetett létre a két rész között, mégis mindkettő saját entitással bír.
 

Helyszín: Gödöllő vonzáskörzete
Alapterület: 400 m2 + 50 m2 kisházA teljes cikk a képgalériával ITT olvasható.

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Magok a szalmából

Magok a szalmából

Tudósítás a szalmaépítészet magyarországi helyzetéről.

Kutatóablak

Kutatóablak

Egy korábbi lapszámunkban megjelent, GUBAHÁMORI által tervezett gödöllői Kútházban kialakított újhullámos kávékortyolóról készült cikkünket annak kapcsán osztjuk meg, hogy a stúdiót e projektje kapcsán jelölték a 2022-es Piranesi-díjra, amihez ezúton is gratulálunk!

Két Michelin-csillagot kapott a tatai Platán Gourmet

Két Michelin-csillagot kapott a tatai Platán Gourmet

 A Pesti István nevével fémjelzett étterem az első hazai vidéki vendéglátóhely, amely megkapta a legnagyobb presztízsű gasztronómiai elismerést.

Hirdetés