Hirdetés

Az elismerést a Z.ESTILO stúdió nyerte el a Laurel Budapest étterem belsőépítészetével.

Hirdetés

2019-ben a LOSZ Év Lakberendező Teamje díjat a Zámbó Tímea, Tóth-Vincze Martina, és Szilvás Zsófia alkotta Z.ESTILO Belsőépítész Stúdió nyerte el, a stúdió alapítója, Zámbó Tímea pedig az Év Lakberendezője 2019 szakmai díját is megkapta. 2018 tavaszán, a Budapest belvárosában található, Laurel Budapest étterem pince- és földszinti üzlethelyiségének belsőépítészeti tervezésére kaptak megbízást, most megmutatjuk nektek a végeredményt. 

A koncepció kialakítását, a vázlat- és jóváhagyási terveket több hónapos egyeztetés előzte meg, majd ezt követően készítették el az üzlethelyiség kiviteli terveit, melyet a tulajdonossal és a generálkivitelezővel egyeztetve véglegesítettek.

A Z.ESTILO feladata volt, hogy a kétszintes, 400 négyzetméteres üzlethelyiségben helyet kapjon egy referencia könyvesbolt, egy kávézó, ezen felül pedig egy bor- és tapas bár, valamint egy fine-dining étterem, ezen funkciókhoz tartozó kiszolgálóhelyiségekkel.

Az üzlethelyiség két szinten helyezkedik el: a földszinten található, utcafronton elhelyezkedő könyvesbolt, kávézó és a belső udvarra néző borbár, a pinceszinten pedig a fine-dining étterem a látványkonyhával, valamint a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségekkel, tárolókkal. A pinceszinti üzlethelyiség bővítésével kialakításra kerültek még saját, valamint kiadásra szánt bortrezorok. Az egyes funkciók térbeli elhatárolásán túl az eltérő nyitva tartási idő is segíti a vendégek tájékozódását. A könyvesbolt-kávézó nappal működik, míg az esti órákban ezen funkciók tereit is a borbár hasznosítja. 

Koncepció

„A kertet választom és a könyvtárszobát, a hallgatag sétákat, a szótlan imát és a csendes üldögélést” – az építésziroda Hamvas Béla gondolataira alapozta a belsőépítészeti koncepciót, mely során a természetes anyagok használatával, különböző zöld felületek megjelenítésével igyekeztek felidézni a liget hangulatát a belvárosban.

A kávézó vendégterének karakteres formavilágát, határozott telített színeit finom, szőlőfürtökre emlékeztető világítótestek, kedvesen leomló zöld növények törik meg, így az olvasók puha bársony fotelekből élvezhetik az első napsugarak és a burjánzó zöld látványát.

A kávézó-könyvesboltban kiemelkedő szerepet kapott a galéria, mely a könyvek bemutatásán túl egy kis olvasósarok kialakítására is lehetőséget adott, ahonnan a kávézó terének izgalmas felülnézeti látványa tárul fel. A galéria alatt helyezkedik el a könyvraktár is, mely az esti műszak során ruhatárként is funkcionál. A könyvesbolt-kávézóból a következő funkció helyiségébe, a borbárba lépünk, ahol az vendégtérben egy egyedileg tervezett hidegpult és a hozzá tartozó tároló szekrények is helyet kaptak. Az enteriőr kialakításánál arra törekedtek, hogy a kifinomult elegancia mellett elsősorban kedvességet sugározzon.

Egyszerű, letisztult formavilág, természetes anyaghasználat, mély, életteli színek kontrasztja kelti életre a teret. A borbár „szívében” a közel 400 palack tárolására alkalmas egyedi tervezésű borhűtő található, mely a tervezői és kivitelezői csapat kreatív együttműködése során született.

A földszinten alakították ki a mozgássérült mosdót, melynél a szükséges paraméterek betartása mellett figyeltek arra is, hogy ez a tér is elegáns és jól használható legyen. A borbárból a lépcsőn keresztül a pincehelyiségbe jutunk, ahol először a látványkonyha, majd a boltíves étterem letisztult látványa fogad bennünket. A 30 férőhelyes éttermi tér kiegészítéseként, egy rejtett ajtón keresztül a privát terembe jutunk, ahol nagyobb asztaltársaságoknak (8-10 főig) tudnak külön termet, ezzel pedig átlagon felüli kiszolgálást biztosítani. A látványkonyha tervezése során a Z.ESTILO konyhatechnológus szakemberekkel dolgozott együtt.

A konyhát és éttermet kiszolgáló helyiségek egy hosszú folyosóra lettek fűzve; itt található egy kisebb várakozó tér, külön női- és férfi mosdó, illetve a konyha közvetlen közelében egy fehér mosogató helyiség. A folyosó folytatását már csak a személyzet veheti igénybe; itt kapott helyet a személyzeti öltöző-mosdó, a szárazáru raktár, az előkészítő helyiségek, valamint a hűtőkamra is. A folyosó végéhez érve az étterem privát bortrezorjába érünk, ahol egy közel 1000 palack tárolására alkalmas, egyedileg tervezet bortároló található. A privát bortrezor után egy borkóstolásra is alkalmas nagyobb trezorban találhatjuk magunkat, ahol száz darab bérbeadásra szánt zárt bortároló került kialakításra.

Anyagok, világítás, gépészet

A földszinti vendégterekben padlófűtés került kialakításra – kihagyva a két bárpult és a borhűtő területét, - melyre mindkét térben greslap padlóburkolat került, egyedi lerakási mód alapján. A vendégtér áramló térérzetét elősegítve falazatot ezen a szinten nem építettek, csupán a gépészeti szerelvények kerültek eltakarásra. A falfelületekre mindkét helyiségben vinyl tapéta került, mely kevésbé sérülékeny és könnyen tisztítható.

A világítás tervezésénél ügyeltek arra, hogy minden funkciót megfelelően kiszolgáljon, így a gipszkarton álmennyezetbe süllyesztett spot lámpákon kívül, függesztett és falon elhelyezett fényforrásokat is terveztek, mindegyiket dimmelhető kivitelben.

A pinceszinti étteremben szintén padlófűtés került kialakításra, melyre a könnyebb takaríthatóság érdekében betonhatású greslap került. Az oldalfalakra szórt fehér nemesvakolat került, a boltíves tégla mennyezet pedig a falakhoz hangolva, antikolt hatást kapott. A világításnál itt is több alternatíva került kialakításra: hangulatos padló megvilágítás, több izzós mennyezeti lámpák, sínrendszeres spot lámpák, falikarok biztosítják éppen az adott funkcióhoz igazodó fényviszonyokat.

A konyhába és a kiszolgálóhelyiségekbe a szabványnak megfelelő csúszásmentes padlóburkolatot terveztek, a falakra pedig klasszikus fehér csempeburkolatot - ezzel növelve a tér érzetét.  Az étteremhez tartozó közösségi térben, illetve a folyosón padlóburkolatként betonhatású greslapot alkalmaztak, ezt kiegészítve a falakra absztrakt mintás, visszafogott színvilágú vinyl tapéta került.

A mosdó helyiségekbe fehér márványmintás kerámia burkolatot terveztek, valamint az egyedi, világosszürke öntött mosdók fölé fehér kör mozaik burkolat került. A visszafogott színvilágú burkolatokat olyan kontrasztos, fekete színű kiegészítőkkel tettük mozgalmassá, mint a karakteres csaptelep, hozzá tartozó fali kerámia szappantartóval.

Forrás: Z.ESTILO Belsőépítész Stúdió



Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a karantén idején is kapható, a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken.



Kapcsolódó cikkek

Elegáns, városi és zöld: átadták a HillSide Offices irodakomplexumot

Elegáns, városi és zöld: átadták a HillSide Offices irodakomplexumot

Az épületet nagyvállalatok vették bérbe.

A DVTK a legszebb stadion

A DVTK a legszebb stadion

A DVTK arénája lett a legszebb a 2018-ban átadott stadionok közül.

Merészen futurista építész kapta a Pritzker-díjat

Merészen futurista építész kapta a Pritzker-díjat

Iszozaki Aratát a világháborús pusztítás traumája indította el az építészet felé, az újabb generációkat viszont már az ő munkái inspirálják. 

Hirdetés