Otthonos enteriőr Buda zöldövezetében

Hagyományunkhoz híven, ilyenkor év vége felé a legjobb anyagainkat ajánljuk nektek újraolvasásra! Szász Kati, az OCTOGON Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 számára meghatározó projektet a 2023-ban megjelent lapszámokból. Ezúttal íme egy panorámás kétszintes lakás az OCTOGON Deco 2023/3-as lapszámából.

Íves falak, kecses galéria, természetes fafelületek és semleges tónusok néhány színfolttal kiegészítve. Elegáns és nagyvonalú, ugyanakkor otthonos enteriőr a két szintes lakás felső szintjén, modern, lekerekített vonalvezetésű bútorokkal.


Néhány éve sokak életét megváltoztatta a pandémia, majd az azt követő energiaválság. Az emberek hosszú hó napokra bezárkóztak lakásaik négy fala közé, aki tehette távmunkára váltott. Bár a járványt mára sikerült megfékezni, az energiaválság negatív hatásaival hosszabb távon is számolnunk kell. Sokan sokféle módon keresik a megoldást a megváltozott viszonyokra – ennek a belvároshoz közeli, de már a budai zöldövezetben található, tíz éve épült társasház egyik lakásának története érdekes és tanulságos.

A kétszintes, belső lépcsővel egymáshoz kapcsolt lakás ötlete, a ház elkészülte után született, amikor az eredetileg egymás alatt található, két azonos alapterületű ingatlant összenyitották. Talán ezért is tűnik szokatlannak az alaprajzi elrendezés, ugyanis a felső szinten találhatók a közösségi terek, a konyha-étkező-nappali, az apró dolgozó, a fürdő, a gardrób és a kamra, míg egy emelettel lejjebb a négy tagú család privátszféráját jelentő három háló, valamint egy további fürdőszoba kapott helyet.
 


Pontos kívánságlistát kaptak a tervezők a megrendelőtől – ez nagyban megkönnyítette a munkát, ami elsősorban a felső szint nappalijának átalakítását célozta, mellette a két szintet összekötő lépcső is új külsőt kapott. Ennek áttervezése során született meg a felső szinten kialakított galéria ötlete, ami megoldotta az otthoni munkaállomás problémáját.

A rendhagyó adottságú lakás nappali terének újragondolásakor a házra jellemző markáns építészeti elemek íves formavilágát modern formákkal egészítették ki a tervezők, amiben a szabályos vonalvezetés a rendet, a lekerekített vonalak a dinamizmust képviselik.


A tetőablakok elhelyezkedése miatt komoly fejtörést jelentett a világítás helyének meghatározása, végül a konyhapult fölött a sínes megoldás bizonyult a legmegfelelőbbnek, míg az étkezőasztal megvilágítását a gömbös függesztett lámpa biztosítja.

Ami a nappalit illeti, elsődlegesen egy nagyvonalúbb, elegánsabb látvány elérése volt a cél. Csökkentve a konyha szerepét átszervezték az egyes funkciók helyét, a háztartási gépek, eszközök egy zárt szekrény tolóajtaja mögé kerültek, és a korábbi konyhasziget helyét egy étkezőasztal váltotta fel. Kényelmes, több férőhelyes ülőgarnitúrát helyeztek el az így felszabadult területre, ahonnan a hatalmas üveg felületeken keresztül a csodálatos panoráma látványa is részévé vált az új nappalinak.
 


Az új, L alakú konyhasarok diszkréten simul környezetébe. Az egyszerű megjelenésű beépített szekrények „pocket door” tolóajtajai mögött rejtőzik a géppark, míg a konyhapultot oldalt, az íves fal mentén alakították ki.

Építészet: Pler Kata, Szén Molnár Tamás 
Stylist: Szűcs Ildikó
Helyszín: Rózsadomb
Alapterület: 130 m2

 

Szén Molnár Tamás | Web | Facebook | Instagram

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Megjelent a friss nyári Deco
  • 2021-07-15 06:00
  • Deco

Megjelent a friss nyári Deco

Kapható a standokon, lapozza a strandokon!

Octogon Deco 2021/3

- 2021/3

Megjelent a DECO idei „legforróbb” lapszáma felüdítő újdonságokkal, csodásan átalakított lakásokkal, vízparti és budai villákkal, szálláshelyekkel Zalaegerszegtől Miskolctapolcán át egészen Németországig. Bemutatjuk Rácz Jenő séf gasztrószínházi élményt nyújtó Rumour nevű éttermét és a „budai rocksztár” Spíler Budát. Válogattunk a beltéri ajtók határtalan kínálatából, elmerültünk a medencék világában, fókuszinterjúnkban pedig Fónagy Dórával beszélgettünk.

Mediterrán hangulat és trópusi formák

Mediterrán hangulat és trópusi formák

Júniusi designlámpa best of a Be Light!-tól.

Hirdetés