Negyedik alkalommal indított a BE LIGHT! közös kurzust a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, ahol a diákoknak hasznos, és jól használható világítástechnikai alapokat sajátíthatnak el. A legutóbbi szemeszterben a feladat a MOME épületében található Építészeti Otthontér áttervezése volt, melyhez új lighting design koncepció kidolgozására volt szükség.


Az átalakítás négy fő funkcióra koncentrált: a közlekedés átalakítására, illetve az osztályterek vizuális és akusztikai elválasztására, illetve tárolási kapacitás növelésére koncentrált.


A MOME Építészet Intézete által meghirdetett Építészeti Otthontér pályázatot Angyal Mátyás, Balaskó Levente, Molnár Bendegúz, Sinay Domonkos és Szabó Ágnes csapata nyerte, amelynek építészeti alapkoncepciója három térbeli beavatkozást javasolt:

„Először is középfolyosót nyitunk, amelyekről osztályterek ágaznak le. Másodszor pedig egy kompakt tároló bútort hozunk létre, amely az osztályok közti elválasztás feladatát is ellátja. A szint végében lévő két zárt tanterem konzultációs térként hasznosul, az »üvegkalitkában« pedig átlátható és természetes fénnyel rendelkező makettezőt alakítunk ki. A duplex tér alatti területen egy közös, multifunkciós nappali tér jön létre, amit vertikálisan kettéválasztunk, egy szeparált galéria platformmal. A szint további részein az osztályterek kapnak helyet, amiket a függönnyel leválasztható középfolyosó kapcsol össze."



Az építészeti koncepcióhoz kapcsolódóan a szakmai zsűri a beérkezett pályázatok közül két csapat lighting design munkájának szavazta meg a nyertes címet.


Az egyik nyertes koncepciót MRKOBRAD NIKOLA, KISS LÚCIA, CSERBA PÉTER csapata állította össze:


#KÖZLEKEDŐ:

A közlekedő az érzékelés, éberség, irányított tájékozódás és megérkezés érzését hivatott közvetíteni.


#GALÉRIA:

 Az emeleten található galériára funkciójának megfelelően a pihenést és relaxációt elősegítő fényforrásokat terveztek.


#OSZTÁLYTÉR:

Az osztálytér kialakításánál fontos szem előtt tartani a koncentrációt elősegítő tényezőket, a rajzoláshoz és a makettezéshez ideális körülményeket, ezért az egyenletes és pontos színvisszaadásra fókuszáltak igazán, melyet sínes és irányított spot lámpatestekkel oldottak meg.



A másik nyertes pályázatot pedig SÁRADY GERGELY és KOVÁCS JÓZSEF álmodta meg:
 

#KÖZLEKEDŐ:

A közlekedő esetében az alapfelvetés az volt, hogy a merőlegesen elhelyezett, süllyesztet LED-profilokkal a folyosó optikailag szélesíthető. Mindamellett, hogy neutrális fényt biztosít központi desingelemmé is válik.


 

#OSZTÁLYTÉR:

A függesztett-, sínes-, irányítható spotos megoldás a tér variálhatósága miatt volt fontos, és ezzel a megoldással egy átrendezés után is mindenhol biztosíthatóak a megfelelő megvilágítási értékek.

 

#GALÉRIA:

 A galériára minimalista, melegebb fényű világítás került, ami által a pihenőtér a nyugalom szigete lett.

 


BE LIGHT! | Web | Facebook | Instagram 

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mit lehet kezdeni az elhagyatott vasúti vízházakkal?

Mit lehet kezdeni az elhagyatott vasúti vízházakkal?

INDOOHÁZ, a CheckINN Revitalizátor ötletversenyének idei legjobbja

MOME-s tervezőpáros Jemenben

MOME-s tervezőpáros Jemenben

Welcome to Socotra

Borvízfürdő a Szent Anna téren | FRISS DIPLOMA

Borvízfürdő a Szent Anna téren | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Hirdetés