Soha ezelőtt nem nyert még díjat magyar vasúti jármű terve a rangos designpályázaton.

A CASE Design alapítója, Molnár Ádám első ízben képviselhette hazánkat szeptember 27-én Szingapúrban, ahol átvehette Red Dot díját. A FOGAS VISION 360° nevet viselő budapesti fogaskerekű vasúti jármű-koncepció terve mobilitás és közlekedés témában jutott be a nyertes tervek közé.
 


Molnár Ádám a FOGAS VISION 360° jármű-koncepció ötletgazdája 2011-ben végzett a MOME Formatervező szakán. Magyar Formatervezési díjat nyert diplomamunkája után olyan jelentős közösségi közlekedési járműdesign projekteken dolgozott vezető-, illetve társtervezőként, mint a 2015-ben forgalomba állt budapesti H5 HÉV szerelvény, a Modulo elektromos autóbuszok, vagy a MÁV-START IC+ flottájának forgalomban lévő vasúti-és vezérlőkocsi formatervi munkái.

2020-ban alapította saját design stúdióját CASE néven. Elsősorban közösségi közlekedési járművek teljeskörű formatervezésére és ipari formatervezésre specializálódva építi a hazai és nemzetközi szinten is egyedülálló portfólióval rendelkező egyszemélyes vállalkozást. Idén szeptemberben legfrissebb projektjével Szingapúrban vívta ki a rangos nemzetközi zsűri elismerését, és nyerte el a Red Dot díjat.
 


És hogy mitől olyan különleges a FOGAS VISION 360° projekt? Milyen szerepe lehet a hegyvidéki közlekedésben? Milyen szempontokat vett figyelembe Molnár Ádám a tervezés során? 

A hegyi vasúti szolgáltatás népszerűsítése 

Az utóbbi években Budapest rendszeresen bekerül Európa, illetve a világ legélhetőbb nagyvárosai közé. Emellett a főváros nemcsak regionális, de világszinten is egyre kedveltebb úti cél. A város vonzereje nemcsak sokszínű történelmének, városépítészeti és természeti csodáinak köszönheti rangos pozícióját. Az elmúlt években végbemenő urbanisztikai fejlesztések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Budapest a helyiek és az idelátogató turisták számára is élhetőbb, élvezhetőbb várossá vált. Ez nagyban köszönhető a Budát és Pestet egyaránt érintő közösségi közlekedési fejlesztéseknek is.

A Budapesti Fogaskerekű Vasút (Fogas) a magyar főváros Budai oldalán, annak hegyvidék részén található. A Fogas Budapest egyik egyedülálló történelmi tömegközlekedési vonala. Az 1874-ben megnyitott fogaskerekű vasút ikonikus vonalán közlekedő karakteres, piros-fehér járművek a mai napig szállítják utasaikat a főváros közkedvelt pihenő- és zöldövezetébe, a Városmajor Parktól a Széchenyi-hegyig. A Fogas közvetlen hozzáférést biztosít a Budai hegyvidék népszerű látnivalóihoz, mint például a Normafa és az Erzsébet kilátó. Az utazás során pedig hátra dőlve gyönyörködhetünk a Budai-hegység ellenállhatatlan természeti kincseiben.

Napjainkban a vonal-, és a járművek korszerűsítése egyre inkább aktualitás téma. A műemléki nyomvonal fejlesztésére új tervek születtek. Ezek összhangban állnak a Normafa-hegypark felújítását összefogó projektekkel, valamint e közkedvelt úti cél torlódásmentes, környezetkímélő, zárt pályán történő elérését megcélzó városfejlesztési koncepciókkal. Az új Fogas megújuló infrastruktúra- és járműpark fejlesztésének célja első sorban az, hogy egy új élmény alapú szolgáltatást kínálva még népszerűvé tegye Budapest hegyvidéki övezetét, és a hegyi vasút szolgáltatását.
 


A fővárosi közlekedés új ikonja – FOGAS VISION 360°

A tervezés során a cél egy olyan jármű megalkotása volt, amely megjelenése és kialakítása révén a fővárosi közlekedés új ikonjává válhat. Az egyedülállóan innovatív műszaki konstrukció és szerkezeti felépítés egy teljesen megújult külső- és belső designnal párosul. Olyan harmonikus egységet alkotva, amely kapcsolatot termet a felhasználó és a természeti környezet között.

A jármű egy 3 egységből álló, 36 méter hosszú adhéziós meghajtással rendelkező szerelvény, végein két motorkocsival, és vezetőállással. A jövőbemutató vázszerkezeti konstrukció és műszaki felépítés 100%-ban alacsony padlós utastér kialakítást tesz lehetővé, amelyben a jelenlegi járművekhez képest megnövekedett ülőhely kapacitás, további elsőbbségi-kerekesszékes helyek, illetve kerékpár és síléc tartók kerültek kialakításra.
 


Az új FOGAS VISION 360° külseje a vasúti jármű szegmensben gyakran alkalmazott lineáris elrendezést követi. A korábbi járművek arányrendszere és formakaraktere adott ihletet ehhez a vadonatúj futurisztikus designhoz. A hatalmas transzparens üvegfelületek és a vörösre festett karosszéria elemek aránya és kontrasztja erőteljes karaktert kölcsönöz a járműnek. Az összetéveszthetetlen profil és kortárs, előremutató megoldásai kiemelik a járművet versenytársai közül.

A fogaskerekű megtervezésénél elsősorban a kényelem és funkcionalitás jegyében a látvány-érzet élmény maximalizálása volt a cél. Az utazóközönség számára tervezett új jármű legattraktívabb része a FOGAS VISION 360° utastere és üvegkupolája, amelybe belépve egy eddig nem tapasztalható utazási,- és látványélményt tapasztalhat a felhasználó. A tágas, nagyvonalú, kényelmes utastér designját a minimalista, letisztult megközelítés jellemzi, amely a funkcionalitást a szépséggel ötvözi. Középpontjában az egyszerű vonalak és a világos terek állnak. A magasabb minőség a belső tér anyaghasználatában is érezhető. Elsősorban természetes anyagok, mint például a halvány fa textúrák, a gyapjú, a rozsdamentes acél és az üveg alkalmazásával.
 


A FOGAS VISION 360° belső tere 100%-ban az inkluzív design jegyében készült. A cél minden utas számára elérhető maximális biztonság, kényelem és utazási élmény. Ennek a filozófiának megfelelően az akadálymentesített kialakítás már a tervezés koncepció szakaszától kezdve kiemelt prioritást élvezett annak érdekében, hogy az új járművek kínálta szolgáltatásokat kivétel nélkül mindenki igénybe tudja venni.
 

 

CASE / Molnár Ádám | Web 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Red Dot díjat nyert a FOGAS VISION 360°

Red Dot díjat nyert a FOGAS VISION 360°

Soha ezelőtt nem nyert még díjat magyar vasúti jármű terve a rangos designpályázaton.

Fiatal alkotók kapták a Határtalan Design Díjat

Fiatal alkotók kapták a Határtalan Design Díjat

Szalai Bálint és Monika Beníšková egyaránt pályakezdők, eredeti, innovatív, magas design tartalmú munkával.

Beszerzési munkatársat keresünk

Beszerzési munkatársat keresünk

Elhivatott, kiváló minőségű munkára elkötelezett szakember jelentkezését várjuk. 

Hirdetés