Házat építeni komoly vállalkozás, hiszen az elkészült épület évtizedekig otthonunkként szolgál. Mészáros Gábor, a chocoMe alapítója az egyrétegű energiahatékony Ytong falazóelemek mellett döntött.

Családi ház építésébe vágni komoly vállalkozás, hiszen az elkészült épület évtizedekig otthonunkként szolgál majd. A munkálatokat így minden esetben alapos tervezés előzi meg nemcsak az alaprajz és a helyiségek elrendezése tekintetében, hanem az építkezéshez használt legmegfelelőbb alapanyagok kiválasztásakor is. Ezért is döntött Mészáros Gábor, a chocoMe alapítója házépítéskor a kitűnő hőszigetelő képességű, egyrétegű energiahatékony Ytong falazóelemek mellett.

Mészáros Gábor, a chocoMe alapítója

Mészáros Gábor azzal a szándékkal indította a kézzel megalkotott csokoládéra specializálódott vállalkozását, hogy szakmáját a lehető legmagasabb színvonalon művelje. Ezért ha a csokoládékészítéshez szükséges hozzávalókról van szó, sosem köt kompromisszumot. A kakaóbabok elismert termőterületekről származnak, és a csokoládéra kerülő olajos magvakat és liofilizált gyümölcsöket is a legmegbízhatóbb termelőktől szerzi be. Amikor házépítésbe fogott, ugyanilyen egyértelmű volt számára, hogy kizárólag kitűnő alapanyagokkal hajlandó dolgozni.

„Először hihetetlennek tűnt, hogy az Ytong pórusbeton falazóelemei teljes mértékben természetes összetevőkből állnak: homokból, mészből és vízből” – osztja meg velünk a tapasztalatait Mészáros.

Ez az anyagszerkezet tökéletes páraszabályozóként működik, ami ellenállva a nappali hősokknak, megvéd a nyári túlmelegedéstől, az éjszaka folyamán pedig egyszerűen visszahűl. Mindemellett az ökológiai egyensúlyt tiszteletben tartva nincs káros hatással a környezetre, amire Mészáros is különösen ügyelt: „Fontos szempont volt számomra, hogy a falazóelemekből nem szabadulnak fel mérgező vagy gáznemű anyagok, nem beszélve arról, hogy a termék teljes mértékben újrahasznosítható.”

Mészáros Gábor a mai napig fejleszti a szakmai tudását, és mindig újabb ízharmóniák kikísérletezésén dolgozik, ezért az építkezéskor azt is számításba vette, hogy az Ytong innovatív márkaként az aktuális piaci elvárások követésén túl igyekszik a még fel sem merült fogyasztói igényeket is kielégíteni. A 37,5 cm széles Ytong Lambda falazóanyag használatával kiváló hőszigetelő képességű falakat lehet építeni, a legfrissebb fejlesztésű 45 cm-es elemvastagságú falazóelem pedig már idén megfelel a 2021-re tervezett szigorodó energetikai előírásoknak. A termékpaletta harmadik tagja, az Ytong Lambda 50 cm széles elemeivel pedig már a passzívházak mutatóit megközelítő hőszigetelő képességű falazatok építhetők.

Ráadásul az Ytong falazóelemek mindezt egy rétegben képesek elérni, hiszen millió apró pórusba zárt levegőt tartalmaznak, így nem igényelnek kiegészítő hőszigetelést.

„Olyan falazóanyagot kerestem, amivel hatékony hőszigetelés érhető el, és mindez környezetbarát alapanyagokból. Az Ytong falazóelemeivel ráadásul felgyorsult az építkezés folyamata, hisz a kiegészítő hőszigetelés beépítése nélkül egy munkafázissal kevesebbre van szükség" –magyarázza választását Mészáros Gábor. Az egyrétegű energiahatékony falszerkezet nemcsak leegyszerűsíti az építkezés folyamatát, de az Ytong falazóanyagokkal épített családi házakra korszerű és értékálló befektetésként tekinthetünk.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Best of Deco 2021 | Megszelidített Marokkó
  • 2022-01-05 11:00
  • Deco

Best of Deco 2021 | Megszelidített Marokkó

Visszatekintve az elmúlt évre Szász Kati, a Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó belsőépítészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal a Kádár Helen által tervezett marokkói ihletésű lakást idézzük fel az OCTOGON DECO 2021/6 számában megjelent cikkünk újraközlésével.

Best of Octogon 2021 | Sou Fujimoto

Best of Octogon 2021 | Sou Fujimoto

Visszatekintve az elmúlt évre Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó építészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

Próbastúdió a hátsókertben

Próbastúdió a hátsókertben

Az apró házikót teljes egészében robottechnológiával építették.

Hirdetés