A felújított avasi kilátót is meglátoghatják a héten a miskolci modern építészeti konferencia résztvevői

Az 1960-70-es évek modern építészetének öröksége címmel rendez Miskolc MJV Önkormányzata országos építészeti konferenciát 2024. február 15-16-án. A rendezvényen a felújítást tervező volt miskolci főépítész, Viszlai József tart előadást a hatvan éves avasi kilátóról. A miskolc emblémájának számító TV-torony éptészeti és statikai bravúr, az építész tervezőnek, Hofer Miklósnak, a BME Építészkar későbbi dékánjának neve közismert. A konferencia apropóján most a statikus, Vörös György érdemeit méltatja alább Balogh Attila, a konferencia egyik szervezője, a Hetvenkét méter I-II. Képek és történetek Miskolc jelképéről, az avasi kilátóról című kiadvány társszerzője.

 

A kétnapos konferencián a korszakot legjobban ismerő kutatók és építészek előadásai mellett szakmai kísérőprogramok várják a résztvevőket 2024. február 15-16-án
Regisztráció, részletes program és egyéb tudni valók az esemény honlapján.
A rendezvény szervezője Miskolc MJV Önkormányzatának Főépítészi kabinetje. További információk a hivatali osztály titkárságán, a (36) 46/512-752-os telefonszámon, illetve az epkonf60@miskolc.hu e-mail címen kaphatók. A rendezvény szervezésében közreműködő szakmai partnerek a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Építész Kamara, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Építőművészek Szövetsége.

 

Egy fiatal építésztervező és egy nagyon rutinos statikus közös munkájának eredménye volt 1963-ban (a néhány évvel korábbi, pályázatgyőztes eredeti terv bátor átdolgozása, modernizálása nyomán) megszületett miskolci tévétorony, avagy másik funkciójára utaló, ismert nevén: avasi kilátó. Hofer Miklós volt felelős az országos, sőt, világviszonylatban is szakmai feltűnést keltő és máig korszerű, sőt, lenyűgöző képet mutató formáért –Vörös György pedig azért, hogy az egész „megálljon a lábán”. Ami utóbbit illeti: már az építést megelőzően úgy tartották a kor szaktekintélyei, hogy a (csupa vasbeton karaktere dacára) filigrán építmény alátámasztása nem kellően stabil... de a két tervező végül meggyőzte a kortársakat, illetékeseket. Hat évtized múltán ma is láthatjuk: az avasi kilátó „áll”, változatlanul a borsodi megyeszékhely meghatározó épületnek, közismert jelképének érzik a miskolciak.

A 60. születésnap és a tavaly lezajlott nagyszabású felújítás kapcsán végre a statikus tervezőről is többet tudhatunk, mint eddig. Vörös György emlékezetét egy helyszíni szakmai beszélgetés révén igyekeztek megőrizni az épített örökség ápolása felett őrködő helyiek.

fotó: Vörös György hagyatékából, Deák Zsuzsanna jóvoltából

 

Korunk tele van izgalmakkal, lázas tettvággyal. Ez vonatkozik az irodalomra, a képzőművészetre, a színművészetre, általában a művészetekre, köztük az építőművészetre is. A kilátó és a büfé hatszöge bár szabályos forma, a tű-torony ’elüt’ ettől. ’Merev’ komponáltságú a lépcső, de az egész torony együttvéve monumentalitást és kellemes nyugtalanságot áraszt. Az volt a célunk, hogy alkotásunk a villódzó, gyorsan alakuló város ritmusához igazodjék. A toronynál töprengésre adott okot a hatszögletű, nagy kiterjedésű, az építmény közepén elhelyezkedő büfé. Vasbeton elemek, vasszerkezeti megoldások tették és teszik lehetővé, hogy ha történetesen több száz ember a büfé egyik oldalán helyezkedik el – nem dőlhet össze a torony. Erős szél esetén 45 centiméter a kilengése 62 méteren felül. Ezt jószerével az ’árbóckosárban’, vagyis a büfében ülők észre se veszik. Érdekes még, hogy ha egyik oldalát tűzi a Nap, 15 centimétert mozdul ki a torony.”

A fentieket egy 1963-as újságriportban mondta el Vörös György. Róla keveset tud nemhogy a közvélemény, de tulajdonképpen a szakmai is. Már több mint negyven évvel ezelőtt elhunyt, és bár számos épület áll még, amin dolgozott, a statikusok nevét még kevésbé jegyzi fel a történelem, mint az építészekét.

A miskolci civil szervezet, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület s velük karöltve Szunyogh László városi főépítész több éve nyomozott Vörös György emléke után. Épp a kilátó felújítást követő átadása után sikerült végre rátalálni az egykori szakember ma (részben külföldön) élő leszármazottaira. A velük való kapcsolatfelvétel nyomán pedig létrejött egy szakmai rendezvény a megyei mérnökkamara közreműködésével, amelyen a családtag Deák Zsuzsannával, valamint Janik Ottó statikussal és Viszlai József építésszel, továbbá Simon Gábor építésszel beszélgetett Balogh Attila a tévétorony presszó-szintjén január 15-én.

 

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fenntartható tervezés – A városi élet jövője

Fenntartható tervezés – A városi élet jövője

Elismert szakemberek részvételével kerül sor a kerekasztal beszélgetésre február 15-én a SHARE Budapest konferencián.

Félix Zsolt DLA is a SHARE előadói között

Félix Zsolt DLA is a SHARE előadói között

A február 15-én megrendezésre kerülő SHARE Budapest konferencia előadói között az építész stúdió tervezője, Félix Zsolt DLA is.

Hirdetés