Hirdetés

Visszatérés a zöldirodába

Az emberek 65 százaléka számít arra, hogy a világjárvány után egyre fontosabbá válnak a környezeti és társadalmi szempontok.

Hirdetés

Az Y, illetve a Z generáció tagjai esetében jóval magasabb, 71, illetve 76 százalék a bizakodók aránya abban a tekintetben, hogy hamarosan visszatérünk az irodákba – állapítja meg az Epson globális felmérése.

A dolgozók 65 százaléka számít arra, hogy a világjárvány után egyre fontosabbá válnak a környezeti és társadalmi szempontok, továbbá a fiatalok körében jóval magasabb a bizakodók arány, ez pedig összességében a zöld törekvések erősödését vetíti előre azzal párhuzamosan, ahogyan a munkaerőpiacon egyre magasabb lesz a legfiatalabb korcsoportokból érkező munkavállalók részaránya. Ugyanebbe az irányba hat, hogy a kutatásba bevont nyugat-európai cégvezetők már jelenleg is a legfontosabb üzleti prioritások közé sorolják a fenntarthatósággal összefüggő kihívások megfelelő kezelését. 

Regionális és generációs eltérésekre egyaránt fényt derített a társadalmi és környezeti kihívások jelentőségének megítélésében az Epson a világ 26 országában elvégzett, több mint négyezer munkavállalóra és üzleti döntéshozóra kiterjedő felmérése.

Skanska HQ Budapesten - Tervező: LAB5, Fotó: Skanska

Noha a válaszadók háromnegyede volt azon az állásponton, hogy a világjárványt követően az eddigieknél is jobban oda kellene figyelni a fenntarthatósági kérdésekre, a társadalmi és környezeti szempontokat csak a kontinens nyugati felén, többek közt Franciaországban, Hollandiában, Németországban és Olaszországban sorolták a legégetőbb üzleti kérdések közé a megkérdezett döntéshozók.

Ezekben az országokban minden harmadik válaszadó vélte úgy, hogy a fenntarthatóság kiemelt jelentőséggel bír a szervezet jövőjét biztosító vállalati célok elérésében, Magyarországon csupán minden ötödik megkérdezett nyilatkozott így, ezzel pedig még a Közel-Kelettől és Törökországtól is elmaradunk. 

A várakozásoknak megfelelően a pályázatok alapján olyan új irodatrendek rajzolódtak ki, amelyek már reagálnak a COVID-19 miatt megváltozott munkahelyi feltételekre. A változatos terek megmutatják a hibrid irodák (munkahely + home office) növekvő szerepét, miközben a tavaly őszi időszakban történő visszatérés új megoldásait is felvonultatják.

A WING pesti központja - Tervező: LAB5, Fotó: WING

A közösségi zónák előtérbe kerülése, a dedikált munkaállomások csökkenése és a technológia szerepének növekedése már megjelent az egyes pályázatokban, új irodákban.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egyedül nem megy

Egyedül nem megy

A csapat- és egyéni munka hagyományos modelljeinek újradefiniálására van szükség - ez a Steelcase konferenciájának legfontosabb üzenete.

Változást szeretnénk a munkahelyeinken

Változást szeretnénk a munkahelyeinken

Mármint a magyarországi dolgozók kétharmada. Kertet és fitnesztermet szeretnének.

Cool faktortól a második otthonig

Cool faktortól a második otthonig

10 év a hazai iroda designban.

Hirdetés