Hirdetés

Nyomtatás alatt áll Spanyolország első 3D printerrel készített épülete.

Az Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) 3D Printing Architecture (3dPA ~ 3D Nyomtatott Épületek) posztgraduális programjának diákjai és kutatói hívták életre az első spanyol 3D nyomtatott épületprojektet. A posztgraduális képzés célja a 3D nyomtatás tanulmányozásán túl az volt, hogy felkészítse a fiatal építészeket és akadémikusokat a jövő kihívásaira. A 3D nyomtatásos technikával készülő TOVA a barcelonai Valladura Labs létesítményei között kapott helyet, ahol a 3D nyomtatásra épített darukomplex, a WASP által formálódik.

 

 

A TOVA jelenleg az egyik leginkább fenntartható és környezetbarát építészeti konstrukció Spanyolországban. Gyártási folyamata gyakorlatilag hulladékmentes, a környezetre gyakorolt szén-dioxid terhelése a nullához közelít: a felhasznált alapanyagok a WASP daru körüli 50 méteres sugarú körből, az alkalmazott munkaerő a környékről származik. Az itt kinyert agyagot a kinyomtatott anyag rugalmassága és szerkezeti stabilitása érdekében speciális adalékokkal és enzimekkel keverik.

 

 

A létesítmény alapozását geopolimerekkel oldották meg, a tetőszerkezetet faanyagból építették. Az időjárás viszontagságai ellen természetes adalékanyagokkal készítettek vízálló bevonatot, mint a tojásfehérje és az aloe vera. Az épület tervezésekor figyelembe vették a helyi, mediterrán klímát: a TOVA kompakt szerkezete védelmet nyújt a téli hideg ellen, az év további részében azonban a külső terekkel bővíthető. A nyomtatott falakat levegővel teli üregek sorozata tölti meg, ami télen-nyáron elegendő hőszigetelést nyújt.

 

 

A WASP gyártórendszere a világon bárhol működésbe hozható, hatékony és gyors segítség a fenntarthatóság és a sürgető lakhatási nehézségek területén egyaránt. A technológia felhasználási lehetőségei végtelenek, gyakorlatilag mindenütt alkalmazható az otthonoktól kezdve a nyilvános terekig, kívül és belül egyaránt. Más építési rendszerekkel kombinálva a jövőben olyan komplex és innovatív épületek születhetnek, amelyek csökkentik az építés jelentős környezeti lábnyomát.

 

 

A TOVA projekt az IAAC szerteágazó oktatási és kutatási programjainak részeként, a jövő kihívásaira választ kereső szociális és környezetvédelmi tanulmányok alapján született meg. A TOVA tulajdonképpen egyfajta kapocs a múlt agyag alapanyagú népi építészete és a jövő nagyléptékű, 3D nyomtatott architektúrája között. Mindez nemcsak az építészet alapvető megújulását szolgálja, de kiváló válasz az egyre erősödő, klímaváltozás generálta új igényekre.

 

 

IAAC | Web | Facebook | YouTube
WASP | Web | Instagram | YouTube

 

 

Forrás: IAAC

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hatásos üvegház

Hatásos üvegház

Solar Greenhouse Barcelonában.

Napraforgó építészet

Napraforgó építészet

Endesa Pavilon Barcelonában az Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) tervezőitől.

Sportcentrum Zürich mellett

Sportcentrum Zürich mellett

Az ABB „Kőbe zárt zene” sorozatának legújabb része a svájci Sportzentrum Kerenzerberget mutatja be

Hirdetés