Hirdetés

Mesteriskola 1953-2023 – kiállítás a FUGA-ban

Hetven éves a rangos posztgraduális építészképzés.

Április 7-én, csütörtökön 18:00 órakor nyílik a Mesteriskola elmúlt 70 évét bemutató kiállítás a FUGA nagytermében, mely nemcsak az építészképzés történetét rögzíti, de bemutatja a szellemi műhely működését és az önszerveződő közösség jelenkorban is érvényes értékeit.

 

A Mesteriskola története 1953-ban indult. Eredeti célja egy olyan építésznemzedék kinevelése volt, akik a szocreál irányzathoz kapcsolódó feladatok ellátásában működnek közre, azonban az akkori vezetők a politikai motivációval szembe fordulva saját képükre formálták a kezdeményezést. A különböző korszakok aktuális közéleti kérdéseire reagáló, de attól mindig függetlenül működő képzés eredeti modelljét máig megtartva teremt kapcsolatot építészgenerációk között. 

Az 1953-1955 között id. Janáky István, 1957-2000 között Szendrői Jenő, majd 2000-2017 között Arnóth Lajos vezette szerveződésben a hazai építészeti szféra legismertebb szereplői fordultak meg, úgy mint Rimanóczy Gyula, Virág Csaba, Makovecz Imre, Reimholz Péter vagy Rajk László. A kétéves időtartamot felölelő képzés célja, hogy az egyetemi éveket követően a fiatalok közvetlen mester-tanítvány kapcsolatban sajátíthassák el a szakmát, illetve közös programok során ismerkedjenek meg a magyar és a nemzetközi építészeti elmélettel és gyakorlattal.
 

Mesteriskola csoportkép – fotó: Arnóth Ádám

A Mesteriskola fennállása óta 25 ciklus futott végig, melynek keretében több mint 1250 terv készült 250 tanítvány és mester közreműködésével, emellett több tucat szakmai program – előadás, konferencia, műteremlátogatás, épületlátogatás, zártkörű tervpályázat, tanulmányút – valósult meg. Az iskola hetven éve szolgál autonómiára nevelő, találkozásokat elősegítő, különböző szemléleteket ütköztető, szellemi műhelyként, a kiállítás ennek a közösségnek a munkájába enged betekintést. 

A tárlatot április 7-én 18:00 órakor a Mesteriskola – Dévényi Tamás, Dobai János, Golda János, Kalmár László, Nagy Iván, Roth János – nyitja meg a FUGA nagytermében, az eseményen Kertész Bence és zenekara lép fel. A kiállításhoz kísérőprogramok kapcsolódnak: április 14-én 18:30 órakor Karácsony Rita, április 20-án 18:00 órakor Hartmann Gergely, május 6-án 18:00 órakor Pethő László tart előadást.

A tárlat május 9-ig látogatható a FUGA nyitvatartási idejében.
További információk az esemény Facebook-oldalán.
 


Forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Ludwig Múzeum kiállítása megmutatja, hogy a hálózatkutatás hatékony eszköz kulturális jelenségek vizsgálatához is

A Ludwig Múzeum kiállítása megmutatja, hogy a hálózatkutatás hatékony eszköz kulturális jelenségek vizsgálatához is

A MOME és Barabási Albert-László közös projektje október 10-én debütál a Ludwig Múzeumban.

Fiatal alkotók kapták a Határtalan Design Díjat

Fiatal alkotók kapták a Határtalan Design Díjat

Szalai Bálint és Monika Beníšková egyaránt pályakezdők, eredeti, innovatív, magas design tartalmú munkával.

A műfajok és generációk közti határon is átlép a Határtalan Design

A műfajok és generációk közti határon is átlép a Határtalan Design

Idén 14 ország több mint 140 designerét vonultatja fel a 15 éves összművészeti rendezvénysorozat.

Nincs találat!

Hirdetés