A fény tere

Tadao Ando egy évtizeddel korábban tervezte meg a SAN múzeumot a dél-koreai Wonju városában. Most egy meditációs pavilonnal, a Space of Light-tal bővítette ki eredeti koncepcióját. Az új épületrész célja a nyugalom, a minimalizmus, a fény, a beton, az éles vonalak és a természettel való kapcsolat dinamikus ötvözése.

 

 

A Space of Light a világhírű építész „elmélkedő sorozatának” legújabb alkotása, valamint a második meditációs pavilonja. Két impozáns, átlós fal egy keskeny utat formáz, amely a látogatókat az épület bejárata felé vezeti. A feljáró egy háromszög alakú, mennyezet nélküli előszobába nyílik, ahol a napfény átjárja a teret, finoman összefonódva a négyzet alakú épülettel. Ahogy a felhasználók áthaladnak ezen a területen, feltárul az épület belseje, amelyet látszóbeton burkolat borít.

 


A négyzet alakú szerkezet tetejét egy kereszt alakú bevágás nyitja meg, amelyen a napfény sugarai finoman az épület belsejébe szűrődnek. A vágások fedetlenek maradnak, így az elemek szabadon, az üveg akadályozása nélkül jutnak be a térbe.

„A fény közvetlenül az égből érkezik, akárcsak a római Pantheonban. Úgy vélem, ennek jelentős hatása van. Egy olyan tér, amelyet azért hoztunk létre, hogy az emberek úgy érezzék, hogy folyamatosan együtt élnek a természettel” – mondja az építész. 

 


A múzeum főépületében jelenleg a „Tadao Ando – Ifjúság” című kiállítás látható. A tárlat egy 250 darabból álló gyűjteményt tartalmaz, amely Ando pályafutásának különböző szakaszait mutatja be. Ez az első alkalom, hogy az építész alkotásait az általa tervezett térben mutatják be.

 

Forrás: Designboom


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tadao Ando által tervezett múzeum nyílt Kínában

Tadao Ando által tervezett múzeum nyílt Kínában

He Art Museum (HEM) néven új kortárs kiállítótér nyílt Fosanban, Kína Kuangtung tartományában.

Egyszülős Központ, Biennále és gyapjú ház az idei Highlights of Hungary jelöltjei között

Egyszülős Központ, Biennále és gyapjú ház az idei Highlights of Hungary jelöltjei között

Drón, robot, gyapjúház vagy esetleg egy közösségi tér lesz a nyertes? Inspiráló alkotások a hazai kreatív világból, január 28-ig lehet szavazni.

20 éves az Octogon

20 éves az Octogon

A Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett, évi nyolc alkalommal megjelenő OCTOGON architecture&design magazin 2018-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

Hirdetés