Hirdetés

Az Atelier 111 architekti otthona és műterme Csehországban.

Álmos szűk utcácskában, távol a város zajától, a centrumhoz mégis közel talált otthonra a cseh építész páros a közeli térről elnevezett Kozina házban. A rekonstruált történelmi lakóház az agglomerációban felépült, gyakran tájromboló új építések alternatíváját nyújtotta az Atelier 111 architekti tervezői számára.
 


Dél -Csehország egy kevéssé ismert és látogatott, mégis erős atmoszférával bíró városkájában talált rá az építészpáros arra a házra, amely kezdettől fogva megfelelőnek látszott rá, hogy otthonukká váljon. Néhány lépésre a belvárostól, ahol minden szolgáltatás rendelkezésükre áll, csend és nyugalom veszi őket körül a két telek összenyitásával létrejött, két udvarral rendelkező együttesben. 

 

 

A belvárosi elhelyezkedés azt jelentette, hogy korlátozott területen kellett a számukra szükséges funkciókat elhelyezni: egy kellő méretű nappalit a hozzá tartozó kültéri terasszal, gyerekszobákat és játszószobát, szülői hálószobát saját fürdőszobával, két garázst és egy nagy műhelyt. Az együttes két utcáról is megközelíthető, egyik oldalon a gyalogos bejárat vezet egy kis előudvarba, a másik utcáról az autóemelővel ellátott garázsba lehet behajtani.

A két épület közül az egyiket a kétezres években a korszak meglehetősen igénytelen stílusában felújították, a másik nagyon rossz állapotban volt. A felújítás során minden utólagos, idegen hozzátételtől – téglaburkolattól, erkélytől, műanyag ablakoktól – megtisztították a házakat. Az eredeti tömeget és léptéket tiszteletben tartva a talált elemeket, például a téglaburkolat alól előbukkanó kőfalat helyreállították. Az új nyílások egyszerűek, és karakteresen különböznek az osztott eredeti ablakoktól. 

 

 

A nagyobb, újabb házban vannak a lakóhelyiségek, földszinten a közös helyiségek és a szülők-, a tetőtérben a gyerekek lakrésze. A nappalihoz kapcsolódó intim teraszról izgalmas átlátás nyílik az udvar további részébe. Az udvar túlsó végében álló, régebbi épületbe került a garázs és a műhely.  A tetőtéri oromzaton kialakított új, nagy nyílás a városka templomtornyára néz. A belső tér éke a boltozatos konyha-étkező-nappali, ahol a dongát belülről faburkolat borítja. A boltozat alá került háló-olvasó kuckó erre rímel. Bár korban és stílusban különböző épületek alkotnak a két telken új otthont, a közös tervezői szemlélet egységbe olvasztotta őket. 

 

 

Stúdió: Atelier 111 Architekti
Vezető tervező: Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl
Projekt helyszíne: Růžová 232, 374 01 Trhové Sviny
Építés éve: 2021
Hasznos alapterület: 288 m²
Fotók: Alex Shoots Buildings

 

Forrás: Linka

 

 

További rajzok és képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kisvárosi nyugalom

Kisvárosi nyugalom

Az Atelier 111 architekti otthona és műterme Csehországban.

Egy falatnyi street art

Egy falatnyi street art

Őrült étterem Lengyelországból.

Világújdonság: a magyar fűpapír, ami megmenti a fákat

Világújdonság: a magyar fűpapír, ami megmenti a fákat

Egyre többen döntenek a környezetbarát fűtasakok mellett.

Hirdetés