Akadálymentesítés, rengeteg zöld, Stockholm-módszerű faültetés és süllyesztett karácsonyfatalp is lesz.

Július 20-án a terület átadásával megkezdődik a Bakáts tér felújítása, ami várhatóan 2022. január közepéig tart majd. A 20.000 négyzetmétert érintő beruházás a Bakáts tér mellett a Bakáts utcának a tértől Lónyay utcáig tartó szakaszára, valamint a Tompa utca Nagykörútig tartó részére is kiterjed.  A jelenleg 225 négyzetméternyi zöldterület közel nyolcszorosára nő, összesen 1730 négyzetméternyi fa és zöldnövény lesz a felújított területen. Az átalakítás során a jelenlegi tíz darab bringatároló helyett 98 újat telepítenek a területre, és kényelmesebb helyre kerül a bubi állomás is – olvasható a Ferencvárosi Önkormányzat honlapján


Jóval nagyobb zöldterület
A felújítás kivitelezőjét a Ferencvárosi Önkormányzat nyílt közbeszerzési  eljárással választotta ki. A nyertes a három pályázó közül a legalacsonyabb, bruttó 1,065 milliárd forintos ajánlatot tevő Penta Általános Építőipari Kft. és a Vianova 87 Közmű és Útépítő Zrt. konzorciuma lett. A felújításhoz a Ferencvárosi Önkormányzat a Fővárosi Önkormányzat TÉR-KÖZ pályázatából 250 millió forintot nyert 2016-ban, ezután el is készültek a tervek, de az előző városvezetés nem kezdte el a felújítást. A Ferencvárosi Önkormányzat megbízásából 2020 nyarán a Budapest Dialog – a járványhelyzet miatt interaktív felületen és papír kérdőíveken – felmérte a térrel kapcsolatos lakossági igényeket. Ennek eredményei és a beérkezett ötletek alapján indult el a tervek átdolgozása, amelynek következtében több zöldterület és fa lesz a templom előtti területen.

Stockholm-módszerű faültetés
A Nyugat-Európában már tíz éve elterjedt, de Budapesten még csak egy helyen, kísérleti jelleggel alkalmazott Stockholm-módszerű faültetés biztosítja, hogy a fák gyökerei több helyet, levegőt, vizet és tápanyagot kapnak majd. Így nem csak tovább élhetnek, de nagyobbra is nőhetnek, anélkül, hogy gyökereik felfelé, a burkolatot tönkretéve próbálnának nőni. Az új fák árnyékot, friss levegőt adnak majd, míg a kiültetett virágok sokfélék lesznek. A biodiverzitás változatos, városi virágos park jelleget ad majd a térnek.


 
Ivókút, sakkasztalok, süllyesztett karácsonyfatalp
A kerület főtere közösségi térként is funkcionál majd, a Bakáts tér két oldalán csillapított forgalom lesz, ami lehetővé teszi, hogy újfajta helyek, vállalkozások is nyílhassanak a téren. Ivókút várja majd a kutyákat és a gazdáikat is, de lesznek pihenésre alkalmas padok, sakk és malom asztalok is. A tervezők természetesen gondoltak a mozgás és látássérültekre, így az átépítés után akadálymentes lesz a tér és környéke is.
 Süllyesztett elektromos és víz csatlakozási pontokat is építenek, így a terület alkalmas lesz arra, hogy a Bakáts Feszten kívül más magas színvonalú, ideiglenes színpadot használó rendezvényeket is befogadjon. A tervezők külön figyeltek a kerület karácsonyfájára is, süllyesztett karácsonyfatalp lapul majd a templom előtt, amit decemberben egy mozdulattal ki lehet nyitni.  A Ferencvárosi Önkormányzat a téren egy nyilvános WC építését is tervezi.
   
A tér felújításának terveit a Garten Stúdió Tájépítész Tervező Iroda készítette. A kivitelezést a Penta Általános Építőipari Kft. és a Vianova 87 Közmű és Útépítő Zrt.  konzorciuma végzi.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közel nyolcszorosára nő a zöldterület a megújuló Bakáts téren

Közel nyolcszorosára nő a zöldterület a megújuló Bakáts téren

Akadálymentesítés, rengeteg zöld, Stockholm-módszerű faültetés és süllyesztett karácsonyfatalp is lesz.

A Széchenyi-hegyi TV-torony rekonstrukciója

A Széchenyi-hegyi TV-torony rekonstrukciója

Ég és föld között

Megújulhat a Clark Ádám tér

Megújulhat a Clark Ádám tér

Élhetőbbé és barátságosabbá válhat Budapest ikonikus tere

Hirdetés