Deilinger Tamás és Domokos Balázs, a Group Dyer vezető tervezői kapták a díjat.

Két magyar építész, Deilinger Tamás és Domokos Balázs, a Group Dyer vezető tervezői is megkapták az Európai Építészeti Művészettervezési és Urbanisztikai Központ és a chicagói Athenaeum által odaítélt nemzetközi tervezői díjat, a 2020-as Europe 40 under 40®-t. A London-Budapest-Moszkva központú, nemzetközi Dyer portfoliójában az oroszországi, egyesült királyságbeli projektek mellett jelentős hazai fejlesztéseket is találunk.

Domokos BalázsDeilinger Tamás

Domokos Balázs (MScArch, ARB, MEK, SEK) 2011. óta a Dyer Group építésze, mostanra igazgatója és társtulajdonosa is a cégcsoportnak. Domokos Balázs fő területe a koncepcionális tervezés, aminek köszönhetően a Dyer komoly munkákat nyert el építészeti pályázatokon különböző szektorok változatos méretű projektjeiben, melyekért jelentős szakmai elismeréseket, díjakat is kaptak. Vezető tervezőként számtalan lakóépülete, kereskedelmi és vegyes felhasználású fejlesztésen dolgozott már, az Egyesült Királyságban, Oroszországban és Magyarországon. 

Deilinger Tamás (MScArch, RIBA, ARB, MEK) 2007-ben csatlakozott a Dyer Grouphoz, majd 2011-ben Balázzsal közösen létrehozták a csoport budapesti irodáját. A cég Egyesült Királyságban és Európában zajló projektjeinek londoni, központi stúdióját vezeti. A másfél évtizede együtt dolgozó tervezõpáros olyan projektek irányítását fogta össze az elejétől a végéig, mint az oroszországi Oz Pláza, a moszkvai Prime Park lakónegyed fejlesztés, vagy az angliai UNA St. Ives tengerparti részére kiírt luxus családi üdülőhely, és az Etele Pláza belsőépítészete. 

A Dyer egyik izgalmas projektje volt a 2013-ban, Krasznodarban átadott Oz bevásárlóközpont, amely 220 000 m2-en kínál orosz és nemzetközi márkákat kínáló kiskereskedelmi üzleteket és nyújt változatos szabadidős szolgáltatásokat. A fejlesztő számára a pláza egy olyan zászlóshajó projekt volt, amelyben egy rendkívül rugalmasan alakítható prototípus épületet valósult meg, ami ugyanakkor hűen tükrözi a családbarát Oz brand dinamizmusát, és miközben olyan emlékezetes terek sorozatát hozza létre, amelyeket „öröm felkeresni”.

A krasznodari bevásárlóközpont egyediségét ikonikus, lebegő „szárnyas” fedése adja, ami egy különlegesen megvilágítható alumínium burkolat, ami az épület látványos hullámvonalai mellett tartósságát is biztosítja. Az épület mindkét szárnyát a központi szabadidős tengelyre és a benapozott átriumra fűzték fel. A különböző méretű kiskereskedelmi egységek mellett, az épületben egy multiplex mozi, 24 vendéglátó egység, játszóház, videójáték-termek is megtalálhatók. Az épület földszinti, központi terébe egy 1000 m2-es korcsolyapálya került, ami mintegy katalizátorként invitálja a látogatókat a bevásárlóközpont által kínál szórakozási lehetőségek kipróbálására. 

A moszkvai Prime Park

A Dyer Oz tervénél is nagyobb volumenű, oroszországi projektje a Prime Park volt, ami egy új moszkvai negyed fejlesztése. A projekt megközelítőleg 377 200 m2 összterületű tornyai mellett 18 000 m2 oktatási és 12 000 m2 kereskedelmi létesítményt is magába foglalt. A területen kilenc felhőkarcoló épült meg, melyek közül a legmagasabb 150 méteres. A tereprendezésnek köszönhetően az épületek mellett a területen egy hathektáros, gyönyörűen parkosított kert is megszületett, ami jelentősen növeli a terület ökológiai értékét és a lakók életminőségét, vagy ahogy ők mondják: „ennél a projektnél nemcsak épületeket terveztünk, de egy új életstílust is megalkottunk a lakók számára”. A Dyer itt egy érzékeny, mégis izgalmas tervet alkotott meg, amiben a modern építészet klasszikus és elegáns utalásokkal ruházta fel, amelyek ugyanakkor belesimulnak a városrész fejlődő látképébe és gazdagítják a környék meglévő karakterét. 

A Dyer egy másik kiemelkedő mesterterve a cornwalli St. Ives település déli részén található héthektáros üdülőtelep fejlesztésére készült. A tengerpart melletti, jelenlegi elhanyagolt, kihasználatlan területen létrejövő nyaralóövezet területen egy 42 szobás szálloda, 92 különálló nyaraló, egy központi piazza, bisztró, kávézó, bár és számos más szolgáltatásra alkalmas épület valósulhat meg a jelenleg a területen található 29 villaépület mellé. A helyszín jellegzetes vonásaihoz igazodva, az építészek eklektikus épületeket javasoltak. A villák a helyszín meglévő kontúrjaihoz igazodnak tájolásukban és használják ki ezáltal a táj látványát. A mestertervben három, magas színvonalú, egyedi architektúrájú épülettípust mutattak be. Az üdülőhely területén központi szerepet kap a szálloda, aminek tömegét négy különböző, csillagot formáló szárnyra bontották szét. 

St. Ives üdülőtelep mesterterv

A Dyer magyarországi projektjei közül a legújabb az idén szeptemberben megnyíló Etele Plaza, amelynél a kialakult épület belsőépítészeti koncepciótervezésére kérték fel a tervezőket. A Kelenföldi Pályaudvar tőszomszédságában felépült, 55 000 m2-es bérbeadható területével Magyarország harmadik legnagyobb és egyben első okosplázája, egyedülálló digitális és építészeti megoldásokkal emelkedik ki a hasonló funkciójú épületek sorából. A Futureal fejlesztésében megépült bevásárlóközpontban a 180 divatüzlet mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások széles köre található. A pláza saját applikációja segíti majd a parkolást az üres férőhelyek feltüntetésével, a vásárlóknak megtalálni a kiválasztott üzletet vagy szolgáltatást. A belső térben egy interaktív LED kijelzős média felület teszi a bevásárlóközpontot még különlegesebbé. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Atombunkerből átalakított múzeum kapott rangos elismerést

Atombunkerből átalakított múzeum kapott rangos elismerést

Egy apró skót falu, Gairloch múzeuma kapta meg az Art Fund Év Múzeuma díját.

Kiosztották 2020 építészeti Nívódíjait 

Kiosztották 2020 építészeti Nívódíjait 

Debreceni családi ház, a budapesti Metrodom-Panoráma lakópark és a szentendrei Ferences Gimnázium kapták az elismerést.

Bábszínház és Táj-restaurációs központ is kapott Hauszmann-díjat

Bábszínház és Táj-restaurációs központ is kapott Hauszmann-díjat

Ötvenkét építész nyújtotta be a diplomamunkáját, közülük öten részesültek elismerésben.

Hirdetés