Mesekönyv lapjaira illő otthonokat tervezett az intelligens szoftver.

A dán Mathias Juul Frost nyitott szemlélettel fordul a világ felé és az azt formáló építészet irányába is. Új elképzeléseket, koncepciókat gondol ki, és önt formába Empty Lands nevű kreatív építészirodája keretein belül. Munkája során a klasszikus tervezési módszerek mellett a mesterséges intelligencia segítségét is igénybe veszi. Ezen az úton járva alkotta meg íves vonalú, mesébe illő házsorozatát is. A projekt az igencsak beszédes, A house you say good morning to and hug when you come home (A ház, akinek „Jó reggelt!”-tel köszönsz és megöleled, amint hazaértél) nevet kapta.

 

 

Frost fantáziaotthonainak formavilága, kialakítása alapjaiban kérdőjelezi meg a modern lakhelyek hűvös, gyakran rideg természetét. A koncepciólakások tökéletes ellenpéldái a szabályosnak, az ismétlődőnek: a jellemzően téglából épített, téglalap alapú háztömböknek, melyek homlokzatát egyenletes térközönként négyzetes ablakok törik meg. A klasszikus irányzattal szöges ellentétben állnak „A ház, akinek »Jó reggelt!«-tel köszönsz és megöleled, amint hazaértél” dinamikus, absztrakt, szoborszerű, organikus vonalai.

 

 

Frost mesterséges intelligenciával tervezett otthonainak – tulajdonosaikhoz hasonlóan – saját személyiségük van. A mai tipikus lakóépületeknél, ahogyan Mathias Juul Frost is mondja, „ugyanolyan dobozokban üldögélünk, valószínűleg nagyjából ugyanazok a gondolatok foglalkoztatnak bennünket, és jó eséllyel ugyanarra a következtetésekre is jutunk”. Meglátása szerint a tipikus kortárs lakótömbök ritmikus homlokzatukkal, derékszögű formáikkal minden egyediséget nélkülöznek. A tervező úgy véli, hogy ez a monoton világ elnyomja az ott élők eredeti gondolatait és egyéniségét is.

 

 

Frost szakmai céljául tűzte ki, hogy megtörje az ingerszegény kortárs trendet, ezért „A ház, akinek »Jó reggelt!«-tel köszönsz és megöleled, amint hazaértél” projektet is a kifejező építészet úttörő képviselőjének szánja. A sorozat lakhelyei a modern absztrakt stílus hatása nyomán egyediek és egyéniségre ösztönzőek. Az egyedi lakások kifejezett aszimmetrikus formái, természetes fa-hatású homlokzata, meleg színpalettája több, mint hívogató.

 

 

Mathias Juul Frost a mesterséges intelligencia segítségével olyan koncepcionális építészetet mutat be, melynek merész, organikus hullámai teljesen szemben állnak a hagyományosan dobozszerű életterekkel. Vágya, hogy szerethető otthont teremtsen, ahonnan elindulni, és ahova hazatérni is élmény. 

„A projekt a kicsi, különleges, bájos lakásokon keresztül szemlélteti, milyen kellemes lenne az, ha legszívesebben »Jó reggelt!«-t kívánnánk az otthonunknak, hazaérve pedig megölelnénk” – zárja gondolatait a tervező.

 

 

Empty Lands | Web | Instagram

 

 

Forrás: Designboom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jó reggelt, Otthonom!

Jó reggelt, Otthonom!

Mesekönyv lapjaira illő otthonokat tervezett az intelligens szoftver.

Gömbaházakban laknak

Gömbaházakban laknak

Fából vaskarikát eddig talán még a mesékben sem sikerült létrehozni, földből házak nyomtatása azonban többé már nem akadály.

Hirdetés