Hirdetés

A felújítását a Studio Kvarc tervezi.

Várhatóan 2022 végén adják majd át a Hübner Udvar, a Kodály körönd neoreneszánsz épületének felújított tetőterét – mondta az Octogonnak a felújítást tervező Studio Kvarc irodavezetője, Zagyvai Ágnes. Megmutatjuk a felújítási koncepciót a stúdió leírásában, valamint a látványterveket.

A jelenlegi állapot

A Kodály körönd és környezete városképileg kiemelt jelentőségű terület, az Andrássy út költői vonalában is egy nagyon finoman szerkesztett terület, egy zöld oázis, az utolsó harmadpont a Hősök tere felé, ahol karakteresen megváltozik a beépítési mód, előrevetíti a Városliget zöldjét.

A tér mind a négy épülete karakteres formavilágot képvisel, ugyanakkor egységes szerkesztést követ. A neoreneszánsz épületek közül az Andrássy út 92-94, másnéven a Hübner udvar a francia neoreneszánsz stílust képviseli. A Bukovics Gyula tervezte épület arányaival, részleteivel, karakteres könnyedségével a francia kastélyokra emlékeztet.

A Kodály körönd mind a négy palotája négy toronnyal szerkesztett, négy cour d’honneur-ral, négyes kereszteződésben, szinte számmisztikai komplexitásban. Az összes torony áll, kivéve a Hübner udvar két nyugati tornyát. A téren állva jól lehet érzékelni ezek fájó hiányát. 

Egy ilyen, az épület számára életmentő tetőtérbeépítés esetében is fontosnak érezzük, hogy a beavatkozás ne egy szükséges kényszer legyen a házon, hanem hozzáadott értéket képviseljen. A tervezői szándék, hogy a tetőtérbeépítés ugyanazon a színvonalon valósuljon meg, ugyanazt a minőséget képviselje, mint amit az épület képviselt születése idején, 1884-ben. A ház komplex felújítását, illetve a tetőtérben magas nívójú lakások kialakítását terveztük, melyek kivitelezése már elkezdődött.

Látványterv: andrasronai.comAz épület belső udvara

Az egykor elveszett tornyok visszakerülnek a tetőre, ahogy azokat egykoron Hübner Nándor megépítette.

Az épület belső homlokzatai is megújulnak, a míves kovácsoltvas korlátok, a díszfestett lépcsőházak, a geometrikus mintázatú terrazzo burkolatok is visszanyerik eredeti pompájukat.

A társasház lakóinak kényelmét figyelembe véve gondoltuk újra a belső udvarokat: akadálymentes megközelítéssel, az architektúrával harmonizáló burkolatokkal, kültéri burkolatokkal és zöldfelületekkel.

A körönd felőli cour d’honneur alatt mélygarázs létesül. A gépkocsik a kovácsoltvas főkapun keresztül közlekednek majd, azon az útvonalon, ahol egykor a lovaskocsikat hajtották át. A díszudvar zöldfelületei és burkolatai megújulnak, az autólift szerkezetét a terepszint alá süllyeszthetőnek terveztük.

A régi torony......és az új

A meglévő tornyok ácsolatát megtartjuk. Szerencsés a leendő tulajdonos, egy igazi szakrális térből élvezheti majd az Andrássy út látványát, ezen túl pedig a rekonstruált tornyok belseje is különleges térélményt tartogat. Az újjászületett épületrész átadása 2022 végén várható. 

Hübner Udvar, tetőtérbeépítés és teljes rekonstrukció
Építészet: Studio Kvarc
Építész tervezők: Simon Mónika, Haraszti Lívia, Jószai Ágnes, Fehér Marianna, Szilágyi Péter, Incze Sándor, Alasztics Pál és Szecskő Heléna
Lépték: nettó 2500 m2 ráépítés, 17 új lakás
Beruházó: Mark Home Invest
Látványtervek: andrasronai.com
Makett: Limes Model
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így néz majd ki a Kodály köröndi Hübner udvar felújítása

Így néz majd ki a Kodály köröndi Hübner udvar felújítása

A felújítását a Studio Kvarc tervezi.

Athén történelmi dohánygyárából kulturális centrum lesz

Athén történelmi dohánygyárából kulturális centrum lesz

Az Oszmán Birodalomtól való függetlenség 200. évfordulójára.

Biblia alapján épített, kétezer éves szentély mozaikpadlóját rekonstruálták

Biblia alapján épített, kétezer éves szentély mozaikpadlóját rekonstruálták

A Heródes-kori jeruzsálemi szentély udvarának mozaikpadlóját a megtalált mozaikdarabkák alapján állították helyre.

Hirdetés