Hirdetés

Hőszigetelés: a szürke az új fehér

Néhány évvel ezelőtt el tudtuk volna képzelni, hogy a modern hőszigetelés nem fehér, hanem szürke…? És hogy egy vékonyabb, de hatékonyabb hőszigetelés használatával akár egy plusz kamrát nyerhetünk?

Sem a szakemberek, sem a hőszigetelést tervezgető építkezők ma már nem lepődnek meg azon, hogy a polisztirol hőszigetelés már nem csak fehér lehet. A funkció miatt különböző „tudású”, műszaki tartalmú, ezért egyébként is más színű hőszigetelő lap kerül a lábazatra vagy éppen a tetőre. De, ami megjegyzendő, hogy a megszokott homlokzati hőszigetelések között a leghatékonyabb a szürke. A szürke tehát „az új fehér”!

Tervezés ma a holnap szabályai szerint

Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a nagyon közeli 2020 után csak a közel nulla energiaigényű épületek kapatnak használatba vételi engedélyt. Ez azt jelenti, hogy aki számára most készülnek a tervek, annak esetében feltehetőleg a használatba vételi engedélyek ügyintézése során már az új szabályok szerint kell eljárni. Vagyis már ma úgy kell tervezni, hogy az a hamarosan éltebe lépő szabályoknak megfeleljen.

Mindennek egyik következménye, hogy jól át kell gondolni a felhasznált anyagok, műszaki megoldások az épület energiafelhasználására kifejtett hatását, így górcső alá kell vennünk a hőszigetelést is. Abban a szakemberek egyetértenek, hogy a járatos hőszigetelés vastagsága az új szabályok között akár 50 %-kal is nőhet. Jó hír ugyanakkor, hogy ez nem jelent automatikusan 50% költségnövekedést, ellenben 50%-os hatékonyságnövekedést természetesen igen.

A „szürke” matematikája

50 % vastagság-növekedés ide vagy oda, lényeg, hogy mindenképpen jobb értékekkel bíró, hatékonyabb hőszigetelést kell majd használni, ami nem csak ténylegesen nagyobb vastagsággal, de másként is megoldhat. Például a grafitszemcsékkel dúsított, azaz szürke színű homlokzati hőszigetelés alkalmazásával.

Ilyen a szürke színű BACHL EXTRAPOR RELAX, amely éppen úgy használható, mint a „normál fehér” polisztirol hőszigetelés, de azonos vastagsággal számolva 25 százalékkal hatékonyabb. Ez az előny az építkező számára akár könnyedén számszerűsíthető is, hiszen, ha korlátozott a telek beépíthetősége vagy felújítunk, ami sokszor jelent kötöttségeket, akkor már számít akár a hőszigetelő táblák vastagsága is.

Számoljunk egy kicsit, hogyan jelent ez helytakarékoskodást és akár pénzbeli nyereséget is. Egy közel 150 m2 hasznos alapterületű épületnél - ami eleget tesz a U‹0,13 W/ m2K hőátbocsátási szintnek és 30 cm nútféderes vázkerámia falazattal készül – egy 5 centiméterrel vékonyabb hőszigetelés, már az egész házra kiszámolva 3 m2 alapterület megtakarítást jelent. Ha hiányzott egy vendégmosdó vagy egy kis kamra, most megtaláltuk a helyét! Ami most praktikus kis helyiség, az az ingatlan értékesítésekor már forintosítható tétel, hiszen annyival nagyobb az alapterület. Az épület pedig ennek ellenére megfelel az energetikai előírásoknak.

A szürke színű, hozzáadott grafitszemcsékkel gyártott expandált polisztirol kiemelkedő műszaki tulajdonságokkal rendelkezik, és a hagyományoshoz viszonyítva, azonos vastagság mellett 25 százalékkal kedvezőbb a hővezetési tényezője. További érdekessége, hogy a táblák külső oldalán un. feszültségmentesítő bemetszések találhatóak, amelyek a beépítés során keletkező környezeti hatások keltette feszültségeket csökkentik. A BACHL EXTRAPOR szürke polisztirol lapokat elsősorban homlokzati hőszigetelésként ajánlják, megnövelt szilárdsági tulajdonságai miatt pedig olyan igénybevételnek jobban kitett felületek esetén is ajánlható, mint a járdák melletti homlokzat vagy akár egy iskolaudvar fala.

www.bachl.hu

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tatiana Bilbao mexikói „akváriuma” olyan, mint egy várrom

Tatiana Bilbao mexikói „akváriuma” olyan, mint egy várrom

A különc építész ezúttal sem hazudtolta meg magát, alkotásaiban halad tovább a természet-ember-épület nyomvonalon.

Trump klasszicizálná az összes szövetségi épületet, már készül a rendelet

Trump klasszicizálná az összes szövetségi épületet, már készül a rendelet

A Make America Great Again eufóriája elérte az épületeket is.

Egy szakrális szikla ihlette a finn túrázók menedékházát

Egy szakrális szikla ihlette a finn túrázók menedékházát

A neve Church Stone Shelter, az anyaga azonban fa és újrahasznosított beton.

Hirdetés